Marketing |

11 metode de a face bani din blog

Scris de Ninel

Scrisul îţi este în gene, talentul nu îţi lipseşte şi eşti gata să îți dedici timpul liber unei peniţe (virtuale)?

Ei bine, astăzi, când internetul îţi pune cu generozitate la dispoziţie o mulţime de instrumente, este mult mai uşor nu doar să scrii – pentru că dispui de o multitudine de surse de inspiraţie şi documentare – ci şi să câştigi bani din blog. Ai nevoie doar de dedicare, perseverenţă şi câteva sfaturi.

Totuși, înainte de toate acestea, ai nevoie de un blog. Iată câteva sfaturi care te ajută să îți faci un blog de succes.

Iată cum poţi să faci bani din blog

 1. Promovare PPC (Pay Per Click)

Aceasta este prima şi cea mai utilizată modalitate de a câştiga bani din blog şi funcţionează pe principiul clasic al reclamelor din ziare, să zicem. Practic, în momentul în care blogul tău se bucură de un trafic decent, advertiserii, fie ei companii ori persoane publice, vor fi dispuse să plătească pentru a se bucura de audienţa blogului tău.

Şi acum, dilema: cum ajungi tu la acele companii şi persoane publice posibil interesate? Nu-ţi bate capul, o face Google pentru tine, prin platforma Google AdSense! Aceasta din urmă intermediază între tine, ca blogger, şi advertiseri, contra unui comision din costul reclamei respective, desigur. Când eşti însă la început, orice ajutor e preţios.

Află mai multe detalii despre Google AdSense de aici.

 1. Afiliere

Un alt mod eficient şi foarte utilizat de a face bani din blog este afilierea. La fel, din momentul în care ai un trafic decent, poţi să te gândeşti deja la un program de afiliere, prin care te vei folosi de blogul tău pentru a recomanda produse sau servicii celor care îl urmăresc.

Atenţie însă! Aflierea este rentabilă atunci când specificul blogului tău are o legătură cu produsele promovate. E cam greu şi ineficient să recomanzi produse cosmetice, când blogul tău este axat pe IT, de exemplu.

Partea bună este că astăzi există mai multe platforme de afiliere, care te pot ajuta să câştigi bani frumoşi din blog.

 1. Promovare CPM (Cost Per Impression)

Deşi nu atât de profitabilă ca altă dată, promovarea CPM se referă la acele reclame plătite în funcţie de numărul de persoane cărora le este afişată. Pentru că, de multe ori, acestea iau forma unor pop-up-uri, ele pot fi deranjante pentru vizitatorii tăi. În plus, ai nevoie de un trafic considerabil pentru a beneficia de ceva bani de pe urma lor.

google banner bani din blog

 1. Promovare în text

Se bazează pe link-uri către produse şi servicii ale unor companii, pe care le integrezi în conţinutul articolelor de pe blogul tău.

Atunci când cititorii tăi dau click pe acel link şi finalizează o comandă, tu vei primi un comision din tranzacţia respectivă, ca răsplată pentru faptul că ai recomandat acele produse sau servicii, contribuind astfel la vânzarea lor.

Promovarea în text este o modalitate foarte eficientă de a câştiga bani din blog, fără să fii nevoit să îţi sâcâi vizitatorii cu bannere sau pop-uri enervante. Şi este eficientă nu doar pentru tine, ca blogger, dar şi pentru advertiseri, care îşi pot promova produsele sau serviciile într-un mod targetat, prin utilizarea cuvintelor cheie pe care aceştia dau click.

 1. Bannere online

Când ai deja peste 100.000 de vizitatori unici/lună, posibilitatea de a câştiga bani din blog trece la un alt nivel, acel nivel în care tu îţi permiţi să oferi spaţiu de publicitate celor interesaţi după regulile tale şi în mod direct, fără existenţa unui intermediar precum Google AdSense.

În funcţie de profilul blogului tău şi, mai ales, de succesul de care se bucură online, poţi negocia sume după bunul plac şi poţi decide cum şi unde anume să apără bannerele publicitare.

 1. Review-uri sponsorizate

Review-urile sponsorizate sunt la mare căutare de către companii, care vor astfel să se folosească de influenţa şi notorietatea ta, ca blogger, pentru a-şi promova produsele.

Ele se referă la realizarea şi publicarea pe blogul tău unor articole, gen adventoriale, cu informaţii despre un anumit produs sau companie. Totul contra cost, desigur.

Review-urile sponsorizate sunt eficiente atunci când ai câştigat deja încrederea celor care te urmăresc şi ai un public fidel pe care te poţi baza. Încrederea este un lucru preţios, aşa că ai grijă de ea. Ca să continui să câştigi bani din blog după mai mult de un review sponsorizat, nu scrie despre costume de baie pentru damă, dacă eşti domn şi nici despre aparate de ras, dacă eşti doamnă.

 1. Produsele proprii

Eşti un blogger pasionat de handmade? Sau poate de produse culinare? Fă mai mult decât doar să vorbeşti despre pasiunea ta, vinde-ţi produsele cu ajutorul blogului propriu! Este atât de simplu! În plus, nimeni nu se va arăta indignat de o astfel de reclamă. E normal să câştigi bani din blogul tău vânzând produsele tale, nu?

 1. E-book-uri sponsorizate

Deşi ne-am cam obişnuit cu e-book-urile gratuite, din conţinutul premium se pot câştiga bani. Pentru asta însă, trebuie să îţi cunoşti foarte bine nişa, nevoile publicului căruia i te adresezi şi să fii capabil să creezi conţinut valoros.

Nu e uşor şi îţi consumă ceva timp, însă e o metodă eficientă de a aduce un plus veniturilor tale din blog.

 1. Experienţa acumulată

Ȋn momentul în care ai devenit o autoritate în domeniul tău de interes, demonstrându-ţi autoritatea prin intermediul blogului, poţi foarte bine să începi să te bucuri de roadele acestora. Carevasăzică, poţi să îţi oferi serviciile de consultanţă sau freelancing, contra cost.

sursa foto: pexels.com

 1. Donaţii

O modalitate poate mai puţin agreată şi practicată de a obţine bani din blog este prin donaţii ale cititorilor.

Este de la sine înţeles că în acest caz e nevoie să te bucuri de atenţia şi sprijinul unei baze de fani solide, iar blogul tău să fi demonstrat de-a lungul timpului că merită să fie susţinut financiar. Dar nu e imposibil!

 1. Vânzarea blogului

La un anumit moment dat, da, te poţi bucura de bani de blog prin simpla vânzare a acestuia. Este însă o modalitate radicală, care îţi aduce câştiguri într-o singură şi unică tranşă. Ca să nu mai spunem că, pentru a ajunge la acel punct, e nevoie de multă muncă, întrucât valoarea unui blog ţine foarte mult de numărul său de cititori fideli, de notorietatea şi percepţia acestuia în rândul publicului.

Blogul nu mai este de mult doar o modalitate de manifestare a pasiunii pentru scris. Între timp a devenit un instrument de marketing în toată puterea cuvântului şi, ca atare, un instrument care îţi poate aduce venituri constante şi chiar consistente – dacă eşti suficient de răbdător şi perseverent.

Şi pentru că tot veni vorba despre perseverenţă, trebuie neapărat să ştii şi cum să menţii constantă rata de publicare articole pentru a câştiga bani din blog.

Succes, deci, şi spor la scris!

Cu drag,

Ninel

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare