Wordpress |

Ce faci daca ai site-ul picat?

Scris de Ninel

Primesc in fiecare zi pe email mesaje de genul:

  • “site-ul meu nu mai poate fi accesat” sau cand intru pe site primesc eroarea de mai jos” si este atasata eroarea.
  • Google a blocat site-ul, si apare un mesaj de avertizare iar clientilor le este teama sa mai intre pe site.

 

Vineri am avut o astfel de situatie, si dupa ce am raspuns ca site-ul este virusat si am oferit o solutie pentru a fi reparat, am primit intrebarea “cat timp garantam noi ca nu se va virusa din nou?”

 

Ideea este ca nu se poate face o astfel de garantie. Sunt multi factori care influenteaza securitatea unui site.

 

Ceea ce vreau sa spun este ca, sunt programe care scaneaza site-urile si acolo unde gasesc o bresa de securitate injecteaza un virus. Aceste brese pot fi in site-ul wordpress, in tema wordpress sau in pluginuri.

 

Asta ii ajuta pe hackeri sa preia controlul site-ului, sa fure informatii din el sau sa il viruseze. Celor care acceseaza un site virusat si care nu au un antivirus la calculator, sau nu il au updatat, sa le viruseze calculatorul si sa preia informatii din el.

 

Pentru a te proteja de aceste pericole ar trebui sa ai un minim de protectie:

 

1. cand instalezi wordpress-ul alege un user care sa nu aiba denumirea admin si nici numele tau, sau schimba userul ce-l ai daca te regasesti in caeasta situatie. Pune o parola de minim 12 caractere formata din cifre, litere si caractere speciale. Poti folosi cu incredere acest generator de parole

 

2. update-aza wordpress-ul imediat ce a aparut o actualizare disponibila. Dupa ce ai updatat wordpressul verifica daca ai update la tema activa pe site.

 

3. cand alegi tema, chiar daca e gratuita, descarc-o dupa ce ai studiat un pic popularitatea ei si ceva pareri despre ea. Sau poti lua teme de pe site-uri serioase gen themeforest.net, woothemes.com wordpress.org. Pentru temele cumparate, dezvoltatorii lor creeaza modificari si asa update-aza tema rezolvand anumite vulnerabilitati descoperite in codurile temei.

4. cand instalezi plugin-uri alege maxim 10 care sa te ajute, si doar dupa ce ai verificat ca sunt cu autoritate. Te uiti cand s-a facut ultimul update, daca el are update din 2012, 2013 sau chiar 2014 inseamna ca pluginul a fost lasat de izbeliste si ca nu s-a mai ocupat nimeni de el. Asta insemna ca este o bresa prin care site-ul se poate virusa foarte usor.

5. neapart sa fie instalat un antivirus pe calculatorul de pe care se lucreaza. Fisierele sa fie scanate regulat astfel incat sa nu urcam poze, videouri cu virusi. Eu de exemplu folosesc Microsoft Esentials. Este gratuit si are o optiune de scanare cu programare. Poti sa-l programezi sa scaneze seara sau in week-end, atunci cand nu folosesti calculatorul.

6. iti poti verifica site-ul si scanandu-l aici, in mod gratuit.  Introduci linkul site-ului tau, asa cum apare in browser ( de exemplu: https://www.servhost.ro ) si ii dai scan.

 

Acum daca te gasesti in aceasta situatie sa nu poti utiliza site-ul, primul pas este sa il devirusezi apeland la un programator sau o persoana ce are cunostinte in domeniu. Poti apela si la serviciile noastre, devirusarea este un serviciu platit in functie de timpul petrecut pentru curatarea site-ului.

 

Daca stii ca nu ai facut update de mult timp, intra acum in sectiunea de administrare si apasa update acolo unde vezi ca iti indica, si verifica pluginurile daca sunt la zi, sau au afisate update-turi disponibile.

 

Am sa te rog sa imi lasi un mesaj mai jos, sa imi spui cum ai rezolvat acest aspect. Ce ai aplicat si a functionat, si ar putea sa ii ajute si pe alti proprietari de  afaceri.

 

Comenteaza, implica-te, astfel incat sa beneficiem cu totii de pe urma acestor experiente si cunostinte.

 

Cu stima,
Narcisa

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare