Servhost

Platforma de cursuri

Cercetare de Marketing: Metode Moderne și Impactul lor

Dacă afacerea ta ar fi o casă, atunci cercetarea de marketing ar fi fundația pe care o clădești. Fără cercetare, nu îți vei da seama cum să te poziționezi pe piață, ce așteptări au potențialii tăi clienți, care sunt nevoile lor și ce oportunități nu sunt fructificate încă.

Pe cercetarea de marketing se bazează succesul viitoarei tale companii. Iar în 2025, această etapă devine din ce în ce mai importantă, având în vedere că în aproape orice domeniu există deja o concurență mare iar antreprenorii nu mai pot risca să se bazeze pe intuiție. 

Creșterea vânzărilor, crearea în scurt timp a unui brand, fidelizarea clienților, sunt aspecte ce se bazează pe o cercetare amănunțită a pieței. 

În articolul ce urmează îți explicăm ce este cercetarea de marketing, ce metode de cercetare există, dar și cum poți crește rezultatele afacerii tale printr-o analiză detaliată a pieței.

Platforma de cursuri

Sumarizare articol

Evoluția Cercetării de Marketing în Era Digitală

De la metodele tradiționale la cele digitale

Așa cum îți spuneam, prin cercetarea de marketing afli cine sunt potențialii tăi clienți, ce anume își doresc, care sunt nevoile lor și cum îi poți influența pentru a alege produsul sau serviciul tău.

Sunt informații extrem de valoroase pe care orice antreprenor ar trebui să le cunoască înainte să investească într-o afacere.

De-a lungul timpului, pentru a obține aceste informații, s-au folosit diverse metode tradiționale sau actualizate vremurilor noastre.

Iată câteva METODE TRADIȚIONALE de cercetare:

Printre METODELE DIGITALE de cercetare, se numără:

Aceste metode digitale de cercetare implică prezența unui website pentru afacerea ta. Dacă nu ai deja unul, atunci noi, echipa SERVHOST, te putem ajuta. 

Click aici și lansează cu noi primul tău site web!

Impactul tehnologiei asupra cercetării de marketing

Dacă în urmă cu 20-30 de ani, cercetarea de marketing era o acțiune greoaie, ce necesita mult timp și resurse din partea antreprenorilor, și pe care puțini și-o permiteau, acum lucrurile sunt mult mai simple.

Astăzi, companiile au la dispoziție o mulțime de metode și instrumente pentru a face o cercetare de marketing în timp util, chiar și cu resurse restrânse.

Tehnologia a avut un impact pozitiv în ceea ce privește evoluția cercetării de marketing pentru că informațiile pot fi obținute într-un timp mai scurt și cu costuri mai reduse.

Spre exemplu, astăzi există soft-uri ce analizează emoțiile consumatorului pe baza recenziilor sau a interacțiunilor cu un website.

Prin urmare, tehnologia a făcut ca cercetarea de marketing să fie mai accesibilă tuturor antreprenorilor, chiar și celor aflați la început de drum.

Tendințe actuale în cercetarea de piață

Dacă în trecut erau populare metodele tradiționale de cercetare, astăzi cercetarea de marketing este realizată din în ce mai mult folosind instrumente digitale. 

Astăzi sunt din ce în ce mai populare studiile cantitative, ce folosesc metode de colectare a datelor la scară largă, cum ar fi sondajele online, chestionarele și analiza comportamentului utilizatorilor pe platformele digitale.

Totuși, există și experți ce aleg să înoate împotriva curentului. 

Unul dintre ei este Martin Lindstrom, autor al bestsellerului “Buyology”. În cartea sa “Small Data” aduce în prim-plan un concept diferit, care se opune trendului dominant al studiilor cantitative la scară largă.

Lindstrom susține că „small data”, acele mici, dar esențiale informații calitative adunate prin observații direct din viața de zi cu zi a consumatorilor sunt mult mai valoroase decât valurile masive de date colectate prin sondaje și platforme online.

De exemplu, la un moment dat Martin este rugat de creatorii aspiratorului robotic Roomba să-i ajute să treacă peste un moment de scădere a încasărilor. 

Astfel, Martin i-a urmărit pe proprietarii aspiratoarelor Roomba în casele lor și a privit cum interacționau cu acestea. 

În urma cercetării s-a dovedit faptul că aceștia apreciau foarte mult primul model pe care îl percepeau drept o “drăgălășenie”. 

Totuși, schimbările de design au făcut ca Roomba să arate mai mult ca o piesă electrocasnică, decât ca un membru al familiei. 

Prin urmare, în cercetarea de marketing ar trebui luate în considerare atât aspecte cantitative, cât și emoționale, pentru că doar așa putem trage concluzii cât mai apropiate de realitatea pieței.

Metode Moderne de Colectare a Datelor

Evoluția în domeniul cercetării de marketing a dus la o creștere a preciziei cu care sunt colectate datele. Astfel, preferințele potențialului client sunt mai bine înțelese iar antreprenorii pot acționa mai rapid pentru a profita de oportunitățile pieței.

Instrumente digitale de tracking și monitorizare

În 2025, antreprenorii și oamenii de marketing au acces la mai multe instrumente prin care pot să analizeze și să interpreteze datele ce provin de la consumatori. Ulterior, pe baza acestor date, ei pot să adapteze strategiile de marketing în timp util. 

Iată câteva instrumente digitale de tracking și monitorizare folosite în cercetarea de marketing:

Analiza social media și web analytics

În cercetarea de marketing, un rol important îl joacă și platformele de social media.

Fie că vorbim de Facebook Insights, Instagram Insights sau TikTok Analytics, acestea îți vor arăta ce tip de conținut funcționează cel mai bine, date demografice despre publicul care interacționează cu postările tale dar și cât de bine performează campaniile tale de promovare.

Platforme mobile de cercetare

Având în vedere că peste 64% din traficul online provine de pe telefoanele mobile (conform DigitalSilk) este de la sine înțeles că și metodele de cercetare de marketing s-au adaptat acestei tendințe. 

Google Surveys, Hotjar Mobile sau Survey Monkeys sunt doar câteva dintre aplicațiile pe care antreprenorii le pot folosi pentru a crea sondaje direct pe telefoanele mobile. 

Printre avantajele utilizării platformelor mobile de cercetare se numără o rată de răspuns cu până la 40% mai mare față de email, reducerea costurilor pentru antreprenori, precum și obținerea mai rapidă a răspunsurilor. 

Inteligența Artificială în Cercetarea de Marketing

Inteligența Artificială are un potențial foarte mare în cercetarea de marketing.

Aceasta ajută la obținerea informațiilor și a surselor de date, îmbunătățește capacitatea software-ului de a gestiona datele și permite dezvoltarea unor algoritmi complecși și avansați.

Specialiștii în marketing se pot concentra acum mai mult pe client și pe satisfacerea nevoilor acestuia în timp real.

Prin utilizarea AI, aceștia pot determina rapid ce conținut să direcționeze către clienți și prin ce canal, în funcție de momentul potrivit, datorită datelor colectate și generate de algoritmi.

Utilizatorii se simt confortabil și sunt mai înclinați să cumpere produsele sau serviciile oferite atunci când experiențele lor sunt personalizate cu ajutorul AI.

De asemenea, instrumentele bazate pe AI pot fi utilizate pentru a analiza performanța campaniilor concurenței și pentru a dezvălui așteptările clienților acestora.

Inteligența Artificială poate analiza, înțelege și lua decizii.

Aceasta utilizează datele existente despre utilizatori pentru a face previziuni de piață și a anticipa comportamentul acestora.

Acest proces este cunoscut și sub denumirea de prognoză a datelor, iar organizațiile din întreaga lume îl folosesc pentru a-și optimiza strategiile de vânzări și marketing, cu scopul de a crește încasările.

Specialiștii în marketing pot folosi tehnologia Inteligența Artificială pentru a identifica tendințele și a face preziceri pentru viitor.

Pe baza acestor informații, ei pot decide cum să aloce bugetele și pe cine să vizeze. Brandurile pot cheltui mai puțin pe publicitatea digitală și pot dedica mai mult timp activităților cu valoare adăugată.

De la etapa de planificare până la conversie și fidelizarea clienților, AI își pune amprenta din ce în ce mai mult în succesul campaniilor de marketing și de cercetare.

Platforma de cursuri

Analiza și Vizualizarea Datelor

În zilele noastre, graficele și vizualizările de date fac parte din viața profesională de zi cu zi. Totuși, pe măsură ce companiile adună din ce în ce mai multe date despre clienți, piețe și operațiuni, vizualizările devin din ce în ce mai importante în valorificarea acestor informații.

De exemplu, după ce au fost colectate mai multe date dintr-un dintr-un sondaj, o vizualizare bine realizată îți oferă o serie de indicatori într-un format ușor de interpretat și “digerat”.

Cu ce probleme se confruntă potențialii clienți? Ce procent dintre respondenți sunt mulțumiți? Cât de cunoscut este brandul tău? Și multe altele.

Este mult mai simplu să înțelegi aceste informații printr-un grafic decât printr-un tabel sec plin de cifre.

Vizualizările de date sunt importante în cercetarea de marketing deoarece le permit antreprenorilor să ia decizii mai bune, după ce volume mari de date sunt reprezentate într-o formă ușor de interpretat.

Printre tehnicile de data visualization se numără graficele, diagramele circulare sau infograficele.

De asemenea, unele dintre cele mai folosite aplicații de vizualizare a datelor sunt Microsoft Excel și Tableau.

Măsurarea ROI în Cercetarea de Marketing

Cu foarte puține excepții, proiectele de cercetare de marketing ar trebui să contribuie la luarea deciziilor sau la rezolvarea problemelor unei afaceri.

Rezultatele cercetării pot fi interesante trebuie să ajute managementul în luarea unor decizii mai informate și mai inteligente.

Iată câteva exemple:

Astfel de decizii implică adesea decizii secundare. 

De exemplu, decizia de a intra pe o piață nouă presupune luarea unor decizii privind modul în care se va face acest lucru, ce produse să fie oferite, cum să fie distribuite, ce prețuri să fie stabilite, ce metode de promovare să fie utilizate etc.

Totuși, chiar și atunci când vorbim de o cercetare de marketing, avem nevoie să luăm în considerare o serie de indicatori de performanță. 

Printre aceștia se numără:

Măsurarea ROI-ului pentru cercetarea de marketing este dificilă, deoarece mulți alți factori ajung să o influențeze, iar verificarea pe termen lung a corectitudinii cercetării necesită timp. 

Totuși, dacă rezultatele cercetării de marketing indică faptul că nu există nicio oportunitate, atunci compania poate fi salvată de la o investiție păguboasă, economisind astfel resurse importante.

Integrarea Cercetării cu Strategia de Marketing

Un lucru pe care ar trebui să-l înțeleagă antreprenorii este faptul că, rezultatele și concluziile unei cercetări de marketing devin aproape inutile dacă acestea ajung să nu fie incluse și aplicate în strategia de marketing.

Degeaba facem cercetare de marketing dacă nu luăm în considerare rezultatele cercetării. 

Prin cercetarea de marketing sunt identificate noi oportunități, iar antreprenorul are posibilitatea să profite de ele. 

Aliniere strategică

În mod normal, cercetarea de marketing ar trebui să fie în strânsă legătură cu obiectivele afacerii. Acest lucru presupune:

    1 – Să se identifice obiectivele principale ale afacerii: de exemplu, creșterea numărului de clienți în trimestrul 3, lansarea unei oferte noi pe piață, fidelizarea a peste 50% din clienți

    2 – Pe baza obiectivelor, să se formuleze întrebările de cercetare corespunzătoare: de exemplu, dacă vrem să creștem numărul de clienți în trimestrul 3, atunci întrebările de cercetare ar putea fi: „Care sunt principalele motive pentru care clienții actuali aleg să rămână cu brandul nostru?” sau „Care sunt barierele pentru achiziția noilor clienți în această perioadă?”

    3 – Adaptarea strategiei de marketing în funcție de rezultatele cercetării

Monitorizarea rezultatelor:

După ce strategia de marketing bazată pe cercetare a fost implementată, ea va trebui monitorizată constant. 

Asta înseamnă că vor fi evaluați anumiți indicatori de performanță, precum vânzările, satisfacția clienților, succesul campaniilor de marketing după, pentru a putea înțelege dacă prin cercetare s-a îndeplinit obiectivul propus.

Concluzie

În 2025, cercetarea de marketing devine din ce în ce mai importantă pentru bunul mers al unei afaceri, indiferent că vorbim de o afacere online sau clasică.

Prin cercetarea de marketing sunt identificate noi oportunități și trenduri, aflăm nevoile și dorințele clienților, iar compania se poate adapta cerințelor pieței. De asemenea, pot fi evitate decizii eronate, care ar aduce companiei mai multe riscuri decât beneficii.

Să faci marketing fără cercetare și fără date concrete, e ca și cum ai conduce o mașină fiind legat la ochi. Practic ai merge pe ghicite, fără să îți bazezi deciziile pe informații clare.

În încheiere, dacă ai nevoie de soluții tehnice sau de marketing pentru afacerea ta, cum ar fi crearea unui site sau a unui funnel de vânzări, echipa SERVHOST te poate ajuta. Încă din 2008 am fostă alături de antreprenori atunci când a venit vorba de susținerea lor în mediul online.

Click aici și descoperă toate serviciile noastre. 

Coach, trainer, specialist?

Te învățăm cum să atragi primii tăi 5 clienți plătitori!

Dăm startul afacerii tale online?