Crește viteza de încărcare pentru un site WordPress: 9 sfaturi practice
Tu știi cât de greu se încarcă site-ul tău WordPress?
Chiar dacă pare greu de crezut, atunci când vorbim despre cât de sus apare site-ul tău în rezultatele Google, fiecare secundă contează. De fapt, aici vorbim despre sutimi de secundă, sau despre o departajare similară cu cea a sportivilor care practică sporturi de performanță.
Pe scurt, timpul înseamnă bani.
Cu cât viteza de încărcare a site-ului tău WordPress este mai mare cu atât vei vinde mai bine. Fie că ai un blog, sau un magazin online sunt sigur că înțelegi importanța unei poziționări printre primele rezultate.
Și, dacă nu mă crezi pe cuvânt lasă-mă să-ți reamintesc ce au declarat recent cei de la Amazon: „1 secundă întârziere înseamnă pierderi de 1.6 miliarde de dolari pe an”.
IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE
Nu ești încă convins? O altă statistică spune că mai mult de 40% dintre utilizatori vor închide o pagină web care se încarcă în mai mult de 3 secunde.
Așadar, hai să vedem cum poți să scazi aceste numere cât mai mult pentru a avea un site WordPress optimizat SEO.
Cum verifici viteza de încărcare a site-ului tău WordPress?
Ai la îndemână 2 tooluri gratuite oferite de dezvoltatorii de la Google.
Este vorba despre servicii care folosesc algoritmii Google pentru indexarea site-urilor, așadar rezultatele obținute sunt mai mult decât relevante.
Află mai multe despre Page Quality Rating, sau cum indexează Google paginile web.
Așadar, rulează analiza site-ului folosind:
- Google Page Speed Insights: poți rula auditul aici.
- Google Lighthouse: deschide o filă Chrome în modul Incognito și accesează site-ul tău; accesează modul pentru dezvoltatori (apasă Ctrl+Shift+I); alege tabul Audit și rulează Lighthouse.
La finalul analizei vei primi un raport detaliat despre timpii de încărcare. În plus, primești și o listă cu recomandări pe care să le urmezi pentru a remedia problemele. Însă, dacă nu ai cunoștințe tehnice sau de programare îți va fi greu să înțelegi ce ai de făcut.
De aceea sfaturile de mai jos îți vor explica ce ai de făcut chiar și atunci când nu ai un developer lângă tine.
9 sfaturi practice pentru a crește viteza de încărcare a site-ului WordPress
#1 Asigură-te că folosești cel mai bun serviciu de hosting
Poate că la început de drum ai ales cel mai ieftin pachet de hosting pentru site-ul tău WordPress. Nu este nimic rău în asta.
Însă, pe măsură ce traficul crește ar trebui să verifici dacă serviciile de găzduire se ridică la nivelul cererilor.
Pe scurt, analizează numărul de vizite lunare pe site (poți să folosești Search Console sau Google Analytics), verifică spațiul rămas liber pe server și, în final, compară aceste date cu serviciile garantate de pachetul de găzduire existent. Dacă o schimbare se impune, nu sta pe gânduri și contactează furnizorul de servicii.
Alege cel mai bun pachet care să răspundă nevoilor tale actuale. Îl vei putea schimba ulterior dacă va fi nevoie.
Spre exemplu, pachetele noastre de hosting ServHost au fost gândite special pentru a se potrivi cu site-uri WordPress aflate în stadii de evoluție diferite. Este important să alegi exact beneficiile de care ai nevoie, fără a investi necontrolat în servicii care ți se potrivesc.
#2 Scade numărul de cereri HTTP
Fiecare element existent în codul sursă al site-ului WordPress înseamnă o cerere HTTP (HTTP request).
Cu cât avem mai multe cereri cu atât timpii de încărcare vor fi mai mari.
Acești timpi pot fi reduși prin renunțarea la elemente de design dinamice, prin eliminarea elementelor de animație grafică, sau prin reducerea numărului de redirectări.
Cu cât site-ul tău este mai simplu și mai aerisit, cu atât mai bine.
În ceea ce privește redirectările, accesează Search Console, sau orice alt tool care îți poate da numărul lor real – de exemplu, poți folosi Screaming Frog. Analizează redirectările și păstrează-le doar pe cele care sunt absolut necesare.
#3 Scade timpul TTFB (Time to first byte)
TTFB este timpul în care browserul așteaptă să primească date de la site-ul tău WordPress. Pentru o încărcare rapidă acest timp ar trebui să aibă o valoare sub 200 de milisecunde.
Un timp TTFB lent poate fi legat de configurația serverului, probleme de rețea, optimizarea conținutului sau traficul pe site.
Despre cum poți optimiza tipul de conținut de pe site o să vorbim puțin mai târziu în timp ce problemele de rețea nu pot fi controlate în mod direct.
Însă, cea mai bună soluție pe care o poți face pentru a reduce acest prim timp de încărcare a site-ului tău WordPress este activarea navigării de tip cache.
Atunci când un vizitator nou îți accesează site-ul, toate elementele lui sunt încărcate temporar în memoria cache – undeva pe hard disk. Prin activarea navigării de tip cache te asiguri că acest proces nu este reluat la fiecare reaccesare a site-ului. Pe scurt, elementele stocate în memoria cache nu vor mai fi încărcate ci se vor prelua direct de pe hard disk ceea ce va îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului tău.
Poți activa această funcționalitate prin intermediul plug-in-ului WP Rocket.
#4 Rulează un audit pentru compresia site-ului
Pentru ca un site WordPress să se încarce rapid este, de multe ori, nevoie de o compresie a lui. Pe scurt, toate fișierele trebuie să ocupe un spațiu cât mai mic. Iar acest lucru se obține prin compresia lor.
Dar, înainte de a trage concluzii trebuie să verifici dacă site-ul tău are nevoie de această optimizare suplimentară.
De aceea ai nevoie de un audit special. Îți recomand să îl rulezi folosind serviciul GIDNetwork. Toolul va analiza site-ul tău WordPress și îți va spune și în ce măsură o compresie va ajuta la îmbunătățirea timpului de încărcare.
#5 Aplică compresia fișierelor
Dacă în urma auditului ai ajuns la concluzia că o compresie te poate ajuta, nu mai sta pe gânduri.
Îți recomand să folosești Gzip pentru a finaliza acest proces. Programul Gzip va identifica structurile de cod similare și le va rescrie pentru a comprima dimensiunea fișierelor. Din acest punct de vedere este un tool perfect pentru optimizarea codului HTML și CSS.
După cum vei vedea, Gzip te poate ajuta să reduci dimensiunea fișierelor cu până la 70%.
#6 Optimizează imaginile din site
Cu toții știm că imaginile au un impact mult mai mare decât textul. Mai multe decât atât, este recomandat ca site-ul să fie compus din conținut cât mai divers care să folosească text, imagini și videoclipuri.
Vezi cum poți optimiza textul de pe site-ul tău WordPress fără ajutorul unui specialist.
Însă, cu cât numărul imaginilor încărcate crește cu atât site-ul se va încărca mai greu. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să folosești imagini în site-ul tău WordPress.
Ceea ce trebuie să faci este să verifici imaginile existente și, dacă este posibil, să le optimizezi.
Prima recomandare este să analizezi formatul în care imaginile sunt salvate. Ne interesează ca nivelul de comprimare să fie unul optim pentru a reduce timpii de descărcare necesari atunci când site-ul tău este accesat.
Așadar, schimbă formatul imaginilor din PNG sau JPEG în JPEG 2000, JPEG XR sau WebP.
Acolo unde este posibil redimensionează imaginile pentru o comprimare eficientă. Desigur, aplică această soluție fără a pierde din calitatea pozelor folosite.
#7 Salvează imaginile și conținutul video pe surse externe
Dacă administrezi un site WordPress care conține un număr mare de poze și de conținut video îți recomand să transferi aceste fișiere în altă sursă.
Pe scurt, nu ocupa serverul cu fișiere care ocupă mult spațiu. Mai mult, nu încărca acest tip de conținut în Biblioteca media din WordPress pentru a evita o încărcare grea a site-ului.
Soluția, în acest caz, o reprezintă un serviciu de tipul cloud storage. Imaginile vor fi încărcate separat și vor fi doar apelate în site-ul tău WordPress (în loc să încarce o imagine de mari dimensiuni, codul va trimite un scurt request către cloud de unde va prelua imaginea).
Același lucru se poate face și cu videoclipurile existente. În acest caz soluția este chiar mai ușoară. Nu trebuie decât să creezi un cont de YouTube și să publici acolo toate videoclipurile tale. În WordPress nu va trebui decât să inserezi link-ul videoclipului, acesta fiind apoi încărcat și afișat automat în pagina web.
Despre impactul pe care conținutul video în are asupra vânzărilor am vorbit recent în articolul nostru despre strategii de marketing în 2019.
#8 Renunță la cât mai multe plug-in-uri
Funcționalitatea site-ului tău WordPress poate fi extinsă cu ajutorul plug-in-urilor. Este principalul motiv pentru care iubim atât de mult această platformă.
Cu toate acestea, fiecare plug-in va adăuga un timp de încărcare site-ului tău. După cum îți poți da seama, multe plug-in-uri înseamnă un site destul de „leneș”.
Ei bine, este momentul să analizezi lista de plug-in-uri instalate. Îți recomand să le păstrezi doar pe cele esențiale și să renunți la restul.
Poți verifica timpii de încărcare pentru fiecare plug-in folosit utilizând P3, o extensie care analizează impactul modulelor care rulează pe site.
Ai aici o listă cu plug-in-uri utile pentru WordPress.
#9 Întârzie încărcarea anumitor fișiere JavaScript
Pentru a crește viteza de încărcare a site-ului tău WordPress trebuie să decizi care sunt elementele care se încarcă prima dată. Practic, alegi ce afișezi utilizatorilor până la încărcarea totală a site-ului.
Și pentru a realiza acest lucru trebuie să întârzii încărcarea fișierelor JavaScript.
Fișierele JavaScript au de regulă cele mai mari dimensiuni, se încarcă cel mai greu și nu reprezintă elemente esențiale pentru navigarea pe site-ul tău WordPress – sunt elemente de grafică care adaugă animații și dinamică paginii web.
Poți alege să prioritizezi încărcarea fișierelor și elementelor din WordPress folosind un tool intuitiv: WP Rocket. Acest tool o să vină și cu o serie de alte opțiuni pe care le poți folosi pentru a îmbunătăți viteza de încărcare pentru website-ul pe care îl administrezi.
Concluzii
Așa cum am văzut și când am vorbit despre creșterea timpilor de încărcare pentru un shop online, site-urile WordPress pot fi optimizate pentru o încărcare rapidă.
Însă, trebuie să pornești de la o analiză care să îți ofere date concrete despre performanța site-ului tău.
Apoi, în baza rapoartelor obținute este necesar să iei deciziile potrivite pentru situația ta. Nu te va ajuta să urmezi sfaturi generale care nu au efect în cazul tău.
Nu uita, viteza de încărcare este principalul criteriu folosit de Google în ierarhizarea afișărilor organice. Acordă atenție acestui aspect și verifică mereu cifrele pentru a lua deciziile corecte în timp util. Altfel riști chiar penalizări din partea algoritmilor de indexare.
Dacă ai nevoie de ajutor, sau dacă nu știi cu exactitate ce se potrivește site-ului tău, nu ezita și folosește pagina de contact ServHost. Specialiștii noștri te pot ajuta să crești vizibilitatea site-ului tău indiferent de problemele pe care le ai în prezent.