Ghid optimizare WordPress: cum faci SEO pentru site-ul tău
Cu toții ne dorim ca site-urile noastre să ajungă pe primele poziții în motoarele de căutare, să atragem sute de vizitatori zilnic și, astfel, să ne creștem afacerile online. Atunci când vine vorba de WordPress, avem la dispoziție o serie de instrumente care ne pot eficientiza munca.
SEO (Search Engine Optimization) reprezintă acțiunile de marketing pe care un administrator de site le întreprinde pentru a-și îmbunătăți poziția site-ului în motoarele de căutare. Pentru a face acest lucru în mod corect, este nevoie ca orice administrator de site să fie familiarizat cu noțiunile de SEO, indiferent dacă se ocupă el însuși de optimizarea WordPress sau colaborează cu o agenție.
De aceea, am scris acest ghid, care este adresat în special persoanelor aflate la început de drum dar și celor care au deja experiență cu optimizarea WordPress, pentru a avea o trecere în revistă a tuturor activităților care trebuie întreprinse.
Am împărțit acest ghid de SEO pe secțiuni și vom face referire și la articolele scrise în trecut pe blogul nostru, tocmai pentru a îți simplifica munca și cititul.
Ghid optimizare WordPress: pași concreți de urmat
#1 Ce este SEO și indicatori de performanță
Ca în orice domeniu pe care vrem să îl stăpânim mai bine, este nevoie să începem să ne documentăm. SEO este ca o limbă străină: nu se învață doar în câteva zile, este nevoie să exersezi continuu și să citești constant, pentru a avea experiență și a fi la curent cu noutățile.
TU vii cu ideea,
NOI te susținem cu soluția și implementarea ei
Chiar și cei mai buni specialiști SEO din lume încă învață: citesc, aplică, testează, greșesc, învață, repară. Cum altfel crezi că au ajuns specialiști? : )
Iată cu ce să începi:
Acest articol îți explică definiția SEO, respectiv definiția SEM, care sunt acțiunile generale care se desfășoară pentru fiecare tip de optimizare și cum alegi ce este prioritar pentru afacerea ta – asta în cazul în care te grăbești, pentru că ambele sunt importante și ai nevoie de ele.
Acest articol îți prezintă primii 6 indicatori de care trebuie să ții cont atunci când faci SEO On Page pentru un site WordPress. În mare parte, discutăm de elemente de conținut.
Continuarea articolului de mai devreme este despre următorii 6 indicatori pe care trebuie să îi urmărești atunci când monitorizezi performanța SEO a site-ului tău. Ce înseamnă asta? Site-ul este gata, are conținut creat, însă trebuie să te orientezi la felul cum se încarcă și se afișează pe diferite dispozitive.
Acesta este unul din primele articole despre optimizare WordPress pe care le-am scris, prin urmare este adresat celor aflați la început de drum. Discutăm aici despre primii pași pe care trebuie să îi urmezi, de la alegerea hosting-ului până la plugin-uri folosite și actualizarea acestora.
#2 Găzduire și domeniu
După cum ai aflat deja, atunci când vorbim de SEO, vorbim despre cuvinte cheie. Ei bine, care crezi tu că este cel mai important cuvânt cheie folosit de un site?
Răspunsul e simplu: cuvântul sau expresia care apare în numele de domeniu!
SEO este o activitate pe care o desfășori de la bun început, încă de când site-ul tău este doar o idee. Ca să dai viață acelei idei, gândește-te cum ar căuta-o lumea pe Google și cum te poate ajuta firma de hosting. Pentru asta, noi îți recomandăm să apelezi la o firmă de hosting pentru WordPress. Cu tot ceea ce ține de SEO tehnic, din punct de vedere al găzduirii site-ului tău și a vitezei sale de încărcare, firma respectivă te poate ajuta.
Dacă nu ai încă o colaborare cu o firmă de găzduire web, atunci îți recomandăm acest articol. Este o primă lectură care te poate ajuta ca să faci alegerea potrivită în ceea ce privește hosting-ul.
- Cum ar trebui să-mi aleg numele de domeniu – partea I
- Cum ar trebui să-mi aleg numele de domeniu – partea a II-a
Am scris acest ghid în două părți ca să te ajute cu găsirea numelui potrivit pentru site-ul tău, în funcție de obiectivele tale și domeniu de activitate. Competiția este foarte mare în ceea ce privește domeniile, prin urmare, dacă te afli la acest pas, îți sugerăm să mergi pe varianta numelui tău de brand și să rezervi domeniul pe toate extensiile: .ro, .com, .net, ca să fii sigur că îți va aparține pe termen lung acel nume de domeniu.
Pentru cei care vor să înceapă o afacere sau lansează pentru prima dată un website, vă invit să citiți acest articol.
Odată ce site-ul tău a fost lansat, trebuie să arăți motoarelor de căutare că ești proprietarul acestuia, ca să primești acces la o serie de statistici importante. Iată aici care sunt pașii de urmat.
#3 Experiența utilizatorilor pe site
SEO nu înseamnă doar optimizare WordPress pentru motoarele de căutare, ci și optimizare pentru a crea o experiență plăcută a vizitatorilor pe site. De aceea, atunci când te afli în procesul de construcție a site-ului sau redesign, trebuie să iei în vedere următorii factori:
User experience sau UX, așa cum este definit acest concept la nivel global, se referă la simplitatea cu care un utilizator accesează informația pe care o caută pe site-ul tău, de pe orice dispozitiv. De aceea, am scris acest articol care îți va oferi o perspectivă de ansamblu asupra modului de construcție a site-ului tău, de la alegerea temei până la web design, pentru a oferi simplitate și rapiditate în găsirea informațiilor căutate.
De la meniul site-ului, structura de pagini, scrierea și aranjarea informațiilor în pagină, toate aceste informații le vei găsi în articolul de mai sus despre construcția unui site. Gândește-te că oamenii trebuie să acceseze informația pe care o găsesc sau să te contacteze în cel mult 3 click-uri. Dacă respecți regulile din acest articol, vei avea o bulină verde din partea Google pentru buna optimizare a site-ului tău WordPress.
Gândește-te la viteza de încărcare, tema WordPress predefinită sau custom, îndemnurile de vânzare, ușurința de a comunica cu utilizatorii. Toate aceste elemente sunt esențiale pentru ca site-ul tău să atragă, încă din primele secunde.
Ca să obții trafic și vânzări pe site-ul tău, trebuie să creezi conținut optimizat pe cuvinte cheie. Există mai multe tipuri de cuvinte cheie și moduri diferite de a face research, ca să le identifici. Iată câteva sfaturi utile în acest sens, în articolul nostru despre keyword research.
Link-urile interne îmbunătățesc experiența utilizatorului pe website și sporesc vizibilitatea paginilor acestuia în motoarele de căutare. Sunt esențiale pentru SEO, prin urmare le poți considera o mină de aur, în special dacă deții un blog. Iată câteva sfaturi practice de care să ții cont în inserarea corectă și naturală a link-urilor interne din site-ul tău.
Atunci când vine vorba de viteza de încărcare, imaginile au nevoie de atenție sporită din partea ta. Este bine să ai un echilibru între poze și text pe site-ul tău, însă trebuie să ții cont de anumite reguli în optimizarea fotografiilor. Toate sfaturile din acest articol îți vor fi de folos.
#4 Securitatea site-ului
Google efectuează constant actualizări în algoritmii săi, la fel și hackerii care vor să încalce regulile și să „invadeze” numeroase site-uri pentru a avea beneficii de pe urma acestora. La fel cum trebuie să îți securizezi magazinul fizic cu lacăt pe ușă, gard înalt sau chiar să ai grilaje de fier la ferestre, ca să nu intre hoții când e închis, așa trebuie să îți securizezi și magazinul online sau site-ul de prezentare. „Hoții” virtuali sunt mereu activi. Iată ce îți recomandăm:
Una din cele mai importante actualizări Google de până acum este introducerea certificatelor de securitate (SSL) ca fiind o condiție obligatorie în optimizarea unui site. Dacă acum câțiva ani era doar ceva opțional, acum este necesar ca orice afacere online să dețină un astfel de certificat. În articol vei găsi mai multe detalii.
Anumite informații despre certificatul SSL sunt comune cu cele din articolul anterior. Însă, este o lectură necesară ca să îți faci o idee despre importanța acestui certificat, precum și despre ce înseamnă adresa de IP dedicată și cea partajată și ce să folosești pentru site-ul tău ca să obții rezultate bune din traficul organic.
#5 Cum scrii conținutul optimizat pe site
Pentru noi, oamenii, un site înseamnă o serie de culori, texte, poze, filmulețe, butoane și elemente vizuale plăcute (așa ar trebui!), care ne oferă o serie de opțiuni.
Pentru motoarele de căutare, un site înseamnă un bloc mare (sau foaaarte mare) de cod HTML, PHP combinat cu alte limbaje de programare folosite. De aceea, pentru ca Google sau alt motor de căutare să înțeleagă și să aprecieze site-ul tău, trebuie să te asiguri că atât în spate (back-end), codul scris de programatori este curat și nu conține erori sau alte probleme, cât și că, în față (front end), design-ul și textul pe care îl văd oamenii este plăcut și pe înțelesul lor.
Din punct de vedere al programării, nu avem articole sau tutoriale tehnice care să te ajute să scrii codul într-un mod elegant – deși, folosind WordPress, cea mai mare parte din cod este deja scris de către dezvoltatorii platformei, respectiv ai temei și plugin-urilor pe care le folosești. Însă, din punct de vedere al conținutului, avem.
Avem aici un ghid simplu, în 4 pași, de a îți organiza informațiile și exersa abilitățile de scris. Stabilim scopul, facem un plan de conținut și, atunci când scriem, folosim anumite trucuri pentru ca utilizatorii să dea „click” pe ceea ce le ceri tu.
Titlurile sunt întâlnite la tot pasul, inclusiv pe paginile de vânzare ale site-ului tău, cât și pe blog. De aceea, ele sunt cele mai citite texte din site-ul tău. Acordă-le importanța cuvenită. Noi am făcut acest lucru, de aceea am scris un articol întreg pe această temă.
Blogul este un element esențial pe site-ul tău pentru că reprezintă un flux de informații noi pe care le adaugi, care pot fi în interesul cititorilor tăi (sau potențialilor clienți). Acest articol îți transmite întrebările pe care să ți le adresezi și elementele de care să ții cont în structurarea articolelor.
Fie că ești începător, fie că ești blogger cu experiență, dacă aplici sfaturile din acest articol, cu siguranță îți vei crește traficul organic și vei face un pas important pentru optimizarea WordPress. Ca să scrii constant, ai nevoie de idei noi. De aceea, îți recomandăm să îți faci un plan, conform sfaturilor din acest articol.
Sunt convins că orice afacere mică și medie are un buget limitat în ceea ce privește promovarea online. De aceea, am creat acest ghid complet care te ajută cu numeroase sfaturi despre crearea de conținut de calitate și distribuția acestuia online. Este unul din cele mai valoroase materiale de pe blogul ServHost pe care ți le recomandăm.
Fie că ai deja site-ul și conținutul creat, fie că urmează să îți creezi site-ul și conținutul, îți recomand să parcurgi acest articol despre principalii factori de indexare Google. Toată optimizarea pe care o faci trebuie bazată pe factorii pe care îi iau în calcul algoritmii Google în vederea acordării unor note site-ului tău. Este important tocmai pentru că, pe baza acestor note, site-ul va apărea mai sus sau mai jos în căutările organice.
#6 Tehnici de SEO Off Page
Optimizarea pentru motoarele de căutare înseamnă și o serie de acțiuni pe care trebuie să le desfășori în afara website-ului tău. Trebuie să obții în mod natural și constant recomandări din partea altor site-uri și platforme online, care să transmită motoarelor de căutare că ai conținut relevant care merită plasat la început în căutări. De aceea, îți recomand să citești:
De la link building organic, precum guest post, influencer outreach sau creare de conținut evergreen și până la social bookmarking, acest articole le cuprinde pe toate. Am adunat o serie de tehnici de SEO Off Page pe care le poți pune în aplicare lunar, ca să obții rezultate mai bune privind poziția site-ului tău în motoarele de căutare.
#7 Monitorizarea rezultatelor în SEO
Optimizarea este o activitate desfășurată pe termen lung, care are nevoie să fie monitorizată constant. Însă, trebuie să ai răbdare când vine vorba de SEO și să fii perseverent: rezultatul poate apărea chiar și după un an!
Știu. Poate fi frustrant, dar i se poate întâmpla oricui. Nu e capăt de lume, ci trebuie să revizuiești strategia. Acest articol este foarte bine structurat și îți oferă, pas cu pas, sfaturile concrete pe care trebuie să le pui în aplicare ca să obții, treptat, trafic pe site.
Dacă vrei să afli exact cum stă site-ul tău la nivel de trafic, link-uri, surse de trafic, valoare a fiecărei pagini, demograficele utilizatorilor și mulți alți indicatori interesanți, cu siguranță ai auzit de Google Analytics sau îl folosești deja. Acest material te va ajuta să interpretezi corect cei mai importanți indicatori pe care îi poți monitoriza.
Atunci când vorbim despre monitorizare trebuie să aducem în discuție procesul de mentenanță pentru site-ul tău WordPress. Fără acest proces nu o să reușești să ai rezultatele pe care le dorești. Așadar, imediat după publicarea paginilor web este de datoria ta să înveți care sunt cele mai importante strategii SEO pe care să le incluzi în activitatea de mentenanță lunară.
Iată cum, pas cu pas, am trecut prin cele mai importante activități de SEO pe care le poți face pentru site-ul tău pe WordPress.
Bineînțeles, suntem conștienți că există mult mai multe informații noi pe care le putem adăuga, despre optimizare WordPress. Însă, vom face acest lucru în timp. Vom continua să scriem articole despre SEO pe blogul nostru și vom actualiza, pas cu pas, acest ghid cu noi link-uri și informații utile.
Îți doresc mult spor la implementare!