1. Blog
  2. Wordpress
  3. Ce rol are procesul de mentenanță în administrarea site-ului tău WordPress
Wordpress |

Ce rol are procesul de mentenanță în administrarea site-ului tău WordPress

Scris de Ninel

Site-ul tău este cartea de vizită, imaginea pe care o transmiți în mediul online. Și, cum tu te dezvolți în fiecare zi, așa o va face și website-ul.

Dacă îți place ca totul să fie fără cusur și dacă acorzi o mare importanță imaginii tale, atunci de ce nu ai face același lucru și în online?

Pe scurt, tu te ocupi de mentenanța ta în fiecare zi; face parte din rutina ta zilnică. Și este rețeta ta de succes atunci când te întâlnești cu prietenii, sau cu un partener de afaceri. Doar așa poți ajunge la cea mai bună versiune a ta.

Aceleași principii se aplică și în mediul online. Iar rolul procesului de mentenanță în administrarea site-ului tău WordPress este unul esențial.

Să realizezi un site și să îl publici online nu este de ajuns. Chiar dacă ai reușit să îl optimizezi din punct de vedere SEO și să atingi rezultatele organice mult dorite trebuie să-ți spun că nu este momentul să te relaxezi.

IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE

Alege Găzduirea potrivităWeb Design

greșeli wordpress în 2019

Anduranța este cheia succesului pentru dezvoltarea site-urilor de prezentare, sau a magazinelor online.

Mentenanța este modul prin care te asiguri că platforma WordPress este sigură, rapidă și eficientă. Tot prin mentenanță ai grijă ca site-ul tău să vândă eficient și să vorbească pe limba clienților tăi.

Hai să vedem ce implică procesul de mentenanță pentru WordPress și cum te ajută să atingi timeline-ul stabilit.

În ce constă mentenanța unui site WordPress?

Mentenanța unui site WordPress nu este o activitate exclusiv tehnică. Dacă ai timpul necesar, o poți face de unul singur. Însă, pentru a întreține site-ul tău în mod corect și eficient trebuie să știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Ține minte însă cel mai important lucru: administrarea unui website nu se termină niciodată. WordPress este o platformă în continuă dezvoltare și optimizare, ceea ce înseamnă că e nevoie să rămâi în pas cu schimbările.

Site-ul tău are nevoie de update-uri, de optimizări, eficientizări, găzduire web și alte activități cu desfășurare lunară.

Mentenanța intră, dacă vrei, în sfera strategiei SEO on și off page de lungă durată.

Și aici greșesc majoritatea administratorilor de site: renunță în a mai avea grijă de website-ul lor WordPress.

Așadar, în ce constă mentenanța WordPress?

Pe scurt, în următoarele activități de bază:

Actualizări WordPress

Atunci când faci mentenanța unui site realizat în WordPress trebuie să te asiguri că aplici cele mai noi actualizări ale platformei.

Dezvoltatorii WordPress lansează periodic versiuni noi, îmbunătățite. Acestea sunt semnalizate printr-o notificare pe care o poți vedea în panoul de administrare WordPress.

Actualizările au de regulă rolul de a securiza platforma împotriva atacurilor cibernetice. Ține minte, algoritmii de indexare pun mare preț pe securitatea site-urilor online.

Urmează cei 6 pași pentru update WordPress eficient.

Dacă nu aplici la timp aceste actualizări, paginile tale online pot fi atacate ceea ce atrage după sine penalizări din partea motoarelor de căutare.

actualizari wordpress pentru mentenanta

Desigur, înainte de a instala un nou update WordPress citește părerile celor care au făcut-o deja. Asigură-te că versiunea pe care vrei să o aplici este compatibilă cu tema ta, cu plug-in-urile instalate deja și că este, în ansamblu, o versiune stabilă, fără bug-uri.

Actualizări ale temei și ale plug-in-urilor instalate

Similar cu ceea ce am discutat deja, temele WordPress și plug-in-urile create pentru această platformă primesc update-uri frecvente.

Rolul acestor update-uri este de a rezolva erori raportate de utilizatori și de a îmbunătăți anumite funcționalități. În plus, rulând cele mai noi actualizări ești sigur că tema și modulele care rulează pe site sunt compatibile cu versiunea WordPress folosită.

Dacă nu acorzi importanță procesului de update riști probleme de securitate sau erori în funcționalitatea site-ului.

Pot interveni conflicte între plug-in-uri, pot apărea modificări de design și viteza de încărcare a website-ului poate avea de suferit.

Învață cum crești viteza de încărcare a unui site WordPress.

Toate aceste elemente sunt strâns legate de scorul SEO general al paginilor web. Nu le ignora dacă vrei rezultate bune în indexarea organică.

Backup-uri periodice

Pentru că WordPress este o platformă de tip open-source înseamnă că erorile de funcționare nu sunt un lucru izolat. Chiar dacă open-source înseamnă versatilitate în materie de posibilități de optimizare, înseamnă și conflicte între plug-in-uri, erori de funcționare sau probleme de securitate.

De aceea este important să ai mereu o copie de siguranță a site-ului tău. Un backup trebuie realizat înainte de orice update nou și înainte de a aplica o nouă modificare de structură și funcționalitate.

backup wordpress intretinere site

Un backup te poate salva de un malware intrat pe site; de o eroare pe care nu o poți rezolva; și de orice neprevăzut care îți dă lumea peste cap.

Atunci când ai o copie de rezervă este ușor să eviți problemele permanente. Dacă se întâmplă ceva care dă totul peste cap nu ai decât să folosește backup-ul pentru a reveni la versiunea pe care ai salvat-o anterior.

Schimbarea parolelor de administrare

După cum ți-am spus deja, principala problemă WordPress este legată de securitatea platformei. Dacă nu ești atent site-ul tău poate fi folosit în scopuri pe care nu le dorești.

Un link poate fi introdus printre liniile de cod, un virus îți poate afecta site-ul și, în cele mai grave cazuri, date cu caracter personal pot fi furate.

Încearcă să eviți asemenea probleme schimbând periodic parolele de administrare. Desigur, folosește parole greu de ghicit și instalează un antivirus dedicat pentru protecția site-ului tău.

Nu uita de certificatul SSL pentru folosirea protocolului HTTPS. Este o bună practică SEO care crește și siguranța / securitatea informațiilor publicate online.

Optimizarea bazei de date WordPress

Comentariile spam, link-urile stricate sau o mulțime de redirectări sunt elemente care îngreunează viteza de încărcare a site-ului.

Atunci când faci mentenanță pentru WordPress atenția ta trebuie să se ducă și către optimizarea bazei de date.

Astfel, te asiguri că site-ul tău se încarcă repede indiferent de pagina care este accesată.

cpanel wordpress

Poți observa starea bazei de date din panoul cpanel WordPress. Dacă ceea ce regăsești acolo ți se pare prea tehnic îți recomand să nu modifici nimic. Altfel, poți pierde date cu adevărat importante.

Așadar, alege să contactezi un specialist în administrarea platformei WordPress atunci când lucrurile par să te copleșească. Poți oricând să iei legătura cu echipa ServHost pentru a cele detalii suplimentare despre procesul de mentenanță al website-ului tău.

Rezolvarea bug-urilor

După ce ai realizat site-ul de prezentare, sau magazinul online, este important să verifici toate paginile.

Testează fiecare element din pagină, accesează fiecare link și completează fiecare formular. Asigură-te că totul funcționează așa cum îți dorești.

Repetă acest proces de fiecare dată când aplici ceva nou pe site-ul tău. Este important ca totul să ruleze rapid și fără erori.

Dacă găsești o problemă, sau un bug, trebuie să acționezi rapid. Rezolvă erorile pentru a oferi cea mai bună experiență online pentru utilizatorii tăi.

Ai grijă atunci când aplici noi update-uri. Verifică codurile de urmărire Analytics, Adsense, sau SearchConsole pentru a fi sigur că site-ul tău este bine indexat și că ai acces la toate rapoartele privind comportamentul utilizatorilor pe site.

Rezolvarea bug-urilor în timp util face parte din activitatea lunară de mentenanță WordPress.

Analiza rapoartelor Google Analytics și Webmaster tools

Rolul mentenanței în administrarea unui site WordPress este de a asigura o platformă rapidă, sigură și fără erori.

Pentru a face acest lucru trebuie să te uiți lunar peste rapoartele pe care le găsești în conturile Google Analytics și SearchConsole.

cum cresti viteza de incarcare pentru site wordpress

De acolo ai informații despre cine îți accesează site-ul, despre comportamentul utilizatorilor pe site și despre performanța tehnică a paginilor web.

În urma acestor rapoarte poți trasa activități pentru optimizarea website-ului. Poate fi vorba despre schimbarea conținutului din pagini, despre crearea unor noi meta-uri, despre o strategie de linkbuilding sau despre remedierea unor erori de indexare.

Mentenanța implică, în primă etapă, identificarea erorilor, apoi observarea comportamentului organic și, în final, gândirea unei strategii de optimizare.

Desigur, în baza acestor concluzii se va dezvolta și un plan SEO on și off page.

Și, după cum vezi, toate aceste elemente sunt strâns legate de procesul de întreținere a unui site web.

Extinderea funcționalitățiilor WordPress

Cu siguranță că vei ajunge să vrei mai multe de la site-ul tău WordPress.

Pe măsură ce afacerea ta crește vei vrea să extinzi funcționalitățile inițiale ale site-ului tău.

Poate vei dori să adaugi noi pagini, să dezvolți noi servicii. Poate fi chiar o schimbare de temă și de perspectivă.

Indiferent de cum vrei să schimbi site-ul în WordPress, toate modificările intervin în urma mentenanței lunare. Rapoartele observate și modificările periodice te vor ghida către drumul cel mai eficient.

În acest punct o echipă de specialiști și un pachet de mentenanță pentru WordPress bine gândit te va ajuta.

Nu vei putea implementa modificările de unul singur. În principiu pentru că nu vei avea timpul necesar. Însă, de multe ori, îți vor lipsi și experiența și cunoștințele de specialitate în domenii diverse de dezvoltare a site-urilor web.

Concluzii

Ei bine, după cum vezi, administrarea paginilor web este o treabă destul de complicată. Necesită timp și perseverență.

Reușita în online este garantată nu de un site bine făcut, ci de un site bine întreținut. Mentenanța WordPress nu este un moft, este o necesitate fără de care nu te poți alinia cerințelor motoarelor de căutare ale anului 2019.

Pentru mai multe detalii citește despre noile update-uri pentru algoritmii de indexare: Page Quality Rating.

În concluzie, nu te opri niciodată din a avea grijă de website-ul tău. Și, atunci când ești copleșit de atâtea activități, nu te feri din a cere ajutor.

Nu uita să arunci o privire și peste celelalte articole din blogul ServHost pentru alte sfaturi utile și practice.

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare

Update WordPress: 6 pasi pentru o actualizare corecta

Scris de Ninel iulie 25 2017

În calitate de administrator al unui site WordPress, cu siguranţă te-ai lovit din când în când de câte o notificare privind necesitatea efectuării update-urilor. Da, […]

Motive pro și contra pentru integrarea unui magazin online pe un site de prezentare

Scris de Ninel februarie 11 2021

Integrarea unui magazin online pe site-ul de prezentare al afacerii tale devine o necesitate. E de la sine înțeles, mai ales că orice business trebuie […]

4 Sfaturi rapide privind armonizarea paletei de culori a site-ului tau

Scris de Ninel februarie 27 2017

Notă: articolul, publicat inițial în 27.02.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne […]