Promovarea unui produs: Strategii și Exemple

Sumarizare articol

Indiferent că vrei să vinzi prăjituri delicioase în noua ta cofetărie sau un curs online destinat comunității tale, inevitabil, va trebui să știi ce înseamnă promovarea unui produs. 

Asta pentru că, produsele și serviciile bune nu se vând de unele singure, mai ales dacă ești la început de drum. 

“Știu că promovarea este importantă, dar nu înțeleg de unde să încep…”

Ei bine, să știi că nu ești singurul. Sute de antreprenori ajung în această situație și se simt confuzi. Asta pentru că există o sumedenie de metode de promovare a unui produs.

Din fericire, în rândurile ce urmează, ți-am pregătit exemple practice prin care să-ți promovezi afacerea și implicit produsele sau serviciile. 

Le poți analiza pe fiecare în parte, iar în funcție de nevoile tale, le alegi pe cele mai potrivite. 

Totuși, faptul că citești acest articol înseamnă că ești pe drumul cel bun în ce privește promovarea unui produs. 

Asta pentru că, primul pas în rezolvarea unei probleme este să-ți dai seama de existența sa. Așadar, să începem. 

Ce este promovarea unui produs?

Pe scurt, promovarea unui produs înseamnă să te lupți în fiecare zi pentru atenția potențialilor clienți prin diverse mijloace. 

De ce spun că va trebui să te lupți pentru atenția lor?

Pentru că în fiecare zi, o persoană vede sute, poate chiar mii de reclame, atât pe social media, cât și pe stradă, în parc, în birou sau la mall – atât de la tine, cât și de la competitorii tăi.

Prin urmare, acțiunile de promovare a unui produs nu ar trebui lăsate la voia întâmplării, pentru că vei pierde timp, energie, și mai ales, bani. 

Iar pentru a avea succes, primul pas ar fi să îți cunoști publicul țintă sau așa numitul avatar de client. În felul acesta, întreaga ta campanie de promovare se va adresa strict problemelor, fricilor și obiecțiilor acestuia. 

Nu este indicat să transmiți un mesaj general, pentru ca îi va lipsi forța necesară de a atrage atenția potențialului client. 

În mod normal, atunci când acesta ți-ar asculta mesajul / reclama, reacția lui ar trebui să fie: “Asta este pentru mine.”

Mai mult decât atât, prin cunoașterea publicului țintă / avatarului de client, îți dai seama cum ar trebui să arate pentru tine strategia de promovare a unui produs. 

Spre exemplu, să spunem că avatarul tău de client este o doamnă de +40 ani, cu un venit mediu de 4000-5000 lei, ce călătorește foarte des cu mijloacele de transport în comun. 

Plecând de la aceste informații, poți opta ca mesajele tale să apară în mijloacele de transport în comun. Sau să împarți pliante doar doamnelor ce se află în aceste stații. Sau să pornești o campanie pe social media, și să targetezi doar acest interval de vârstă. 

Prin cunoașterea avatarului, îți simplifici foarte mult promovarea unui produs. Totul nu mai pare atât de confuz și știi ce acțiuni să întreprinzi pentru a avea succes. 

Mijloacele pe care le ai la îndemână pentru a începe promovarea sunt și ele diverse, însă totul pleacă de la cunoașterea publicului țintă. 

De ce este importantă promovarea unui produs?

Așa cum îți spuneam și la început, contrar a ce cred majoritatea antreprenorilor, produsele și serviciile bune nu se vând de unele singure, mai ales la început. 

Iată și un exemplu pentru a înțelege mai bine:

Să zicem că ai deschis un atelier de detailing auto. Folosești produse de calitate, aspiratoare foarte bune și totul miroase a nou. Totuși, afacerea încă nu este foarte cunoscută. 

Ce-i drept, ai câțiva clienți fideli care îți aduc recomandări, însă nu poți spune că lucrezi la capacitate maximă. 

Este loc de mai bine și înțelegi că ai nevoie să adopți o atitudine proactivă. Adică să nu aștepți ca clienții să îți bată la ușă, ci să ieși tu în întâmpinarea lor. 

Astfel, creezi campanii de marketing, îți expui tot mai des rezultatele pe social media, creezi oferte speciale sau te promovezi prin conținut video.  

Acum înțelegi cât de importantă este promovarea unui produs sau a unui serviciu. 

Care apropo, nu ar trebui făcută doar la început, ci mai tot timpul. 

Clienții ar trebui expuși constant la brandul tău, iar fiecare interacțiune să fie o oportunitate de a le reaminti de valoarea pe care o oferi.

Chiar dacă ai câștigat câțiva clienți fideli, piața se schimbă constant. Apar noi competitori, iar clienții sunt expuși în permanență la alternative. Dacă nu te menții activ în mintea lor, e posibil ca, în timp, să fii uitat sau chiar înlocuit.

Mulți antreprenori se bazează doar pe recomandări, iar când vânzările scad iar clienții nu mai sună atât de des, își aduc aminte că au nevoie de promovare, însă s-ar putea să fie prea târziu.  

Promovarea unui produs se aseamănă cu creșterea unui copac. La început nu vezi cine știe ce rezultate, însă pe măsură ce-l uzi și îl îngrijești pe zi ce trece, începe să crească, să devină mai puternic și să își dezvolte rădăcini solide. 

Exact așa este și cu promovarea. 

La început, poate părea că eforturile tale nu dau rezultate imediate, dar cu fiecare campanie, postare sau interacțiune cu potențialii clienți, îți construiești o prezență tot mai puternică în mintea lor.

Cheia este să ai răbdare și să fii constant pe termen lung. 

Strategii de promovare a unui produs cu exemple

În continuare ți-am pregătit 20 de exemple de promovare a unui produs. Cu siguranță te vor inspira să faci alegerile potrivite pentru afacerea ta în ce privește promovarea. 

Recomandarea noastră este să le citești pe fiecare în parte și cu siguranță te vor inspira

1. Reclame plătite pe Facebook și Instagram

Atunci când vine vorba de strategii de promovare a unui produs, nu avem cum să nu menționăm și reclamele plătite pe Facebook și Instagram. 

Practic, cu un buget de câteva sute sau mii de lei, produsele tale ajung în atenția potențialilor clienți.

Iar dacă prezinți și o ofertă bună, împreună cu un video interesant, rezultatele vor fi și mai bune. 

Facebook îți pune la dispoziție 6 obiective de promovare, în funcție de nevoile tale. 

Acestea sunt:

2. Articole de blog

Să ai o pagină de blog este o idee bună de promovare a unui produs sau serviciu. 

Până la urmă, printr-un astfel de articol ai ajuns pe site-ul nostru și interacționezi cu brandul nostru :). 

Practic, prin aceste articole vei putea să atragi vizitatori calificați pe site-ul tău, iar de acolo îi poți prezenta produsele sau serviciile. Partea și mai bună este că nu vei plăti pentru atragerea acestora. 

Prin aceste articole poți oferi sfaturi valoroase, iar ulterior să le faci și o propunere de vânzare. Revenind la exemplul cu atelierul de detailing, ai putea să creezi un articol de blog despre cum anume să îți protejezi vopseaua mașinii în anotimpul rece.

Ulterior, la finalul articolului, îi oferi un cod de reducere dacă vine pentru prima oară cu mașina în atelierul tău. 

Aceste articole mai sunt folositoare atunci când vrei ca site-ul tău să apară în primele pagini din Google. 

Iar dacă nu ai un site, dar îți dorești acest lucru, atunci aruncă o privire aici. 

3. SEO (Optimizare pentru motoarele de căutare)

SEO implică optimizarea site-ului și conținutului astfel încât să apară organic în căutările relevante pe Google. 

Pe termen lung, ajută la creșterea traficului pe site fără ca tu să plătești pentru reclame. 

De exemplu, dacă vinzi produse bio, atunci poți scrie articole optimizate despre beneficiile anumitor alimente, și astfel să atragi clienți interesați de un stil de viață sănătos. 

Totuși, va trebui să ai răbdare pentru a ajunge la rezultate, asta pentru că o strategie de SEO va produce schimbări abia după 3-6 luni. 

4. Promovarea organică prin Social Media

Promovarea prin Social Media este la îndemână fiecărui antreprenor. Practic, printr-un efort continuu și strategic, poți ajunge în atenția a chiar sute de mii de oameni. 

Platforme precum Facebook, Instagram sau TikTok îți dau posibilitatea să îți promovezi serviciile sau produsele în mod gratuit. 

Probabil nu de puține ori ai văzut cum anumiți antreprenori sunt prezenți constant pe aceste platforme și creeză postări cu impact. 

De exemplu, doar gândește-te ce ar însemna ca unul din clipurile tale să ajungă la 100.000 de vizualizări pe TikTok, sau o postarea din Facebook să fie distribuită de sute de ori. 

În felul acesta îți crești comunitatea de urmăritori și reușești să atragi potențiali clienți. 

Acum 20 de ani era aproape imposibil să ajungi în atenția a mii de oameni, fără să investești bani serioși în marketing. 

Acum ai această posibilitate și ar fi păcat să nu profiți de ea. 

5. Campanii Google Ads

Google Ads îți permite să plasezi anunțuri în rezultatele de căutare atunci când oamenii caută cuvinte cheie relevante. 

Marele avantaj al acestor reclame este că reușești să ajungi în atenția oamenilor calificați, iar vânzarea se realizează mult mai ușor.

De exemplu, atunci când te doare o măsea, probabil nu intri pe Facebook să cauți un cabinet stomatologic, ci dai un search pe Google.

Exact așa funcționează și Google Ads. Când cineva caută soluții imediate, cum ar fi un cabinet stomatologic, acea persoană este deja într-un stadiu avansat al procesului de decizie.

Asta înseamnă că șansele de conversie sunt mult mai mari, deoarece utilizatorul are o nevoie urgentă și este gata să acționeze.

6. Email marketing

Prin email marketing reușești să captezi adresele de email ale potențialilor clienți și să întreții o comunicare directă cu aceștia. 

Astfel, promovarea unui produs devine mult mai ușoară, mai ales dacă oferi sfaturi de calitate, povești interesante și nu îți plictisești audiența. 

Totuși, pentru a atrage mult mai rapid adresele de email ale potențialilor clienți, vei avea nevoie de un așa numit “magnet”. 

Acesta poate fi un ghid practic în format pdf, un cod de reducere sau un voucher.

Magnetul de lead-uri (lead magnet) funcționează ca un schimb: oferi ceva de valoare în schimbul adresei de email.

Cu ajutorul email marketingului poți crea un funnel de vânzare, prin care să transformi vizitatorii site-ului tău în clienți plătitori.

Mai multe pe acest subiect, găsești aici.

7. Webinarii și sesiuni live

Probabil îți sunt foarte cunoscute aceste webinarii, mai ales dacă ești un expert într-un anumit domeniu și oferi servicii 1 la 1, consultanță sau vinzi cursuri online. 

Webinariile sunt sesiuni educative sau promoționale pe care le poți organiza online pentru a-ți expune produsul sau serviciul în fața unui public interesat.

Acestea oferă oportunitatea de a demonstra valoarea produsului și de a răspunde la întrebări în timp real. 

Dacă ești un nutriționist, de exemplu, poți organiza un webinar gratuit despre alimentația sănătoasă iar la final să faci o invitație gratuită celor care doresc să se înscrie în programul tău. 

Exact așa funcționează și Google Ads. Când cineva caută soluții imediate, cum ar fi un cabinet stomatologic, o firmă de curățenie sau un atelier de detailing, acea persoană este deja într-un stadiu avansat al procesului de decizie.

8. Marketing prin influenceri

Să apelezi la un influencer poate fi o idee bună de promovare a unui produs. 

Un influencer are un public fidel și loial, iar recomandările sale pot influența deciziile de cumpărare. 

Colaborând cu un influencer potrivit, brandul tău poate câștiga rapid încrederea și vizibilitatea. La nivelul României, în iunie 2024 existau peste 48.000 de influenceri ce aveau cel puțin o campanie plătită pe lună. 

9. Recenzii și testimoniale video

Recenziile și testimonialele video primite de la clienți sunt mană cerească atunci când vine vorba de promovarea unui produs. Ele aduc mai multă credibilitatea afacerii tale iar șansele de a atrage noi clienți vor crește și ele.

Atunci când interacționăm cu un nou brand sau companie, de cele mai multe ori ne uităm la recenzii și abia apoi luăm o decizie.

Astfel, este important să ceri recenzii de la clienții tăi, mai ales dacă ești la început de drum antreprenorial.

Testimonialele video le poți urca pe site sau le poți folosi într-o campanie plătită de reclame pe Facebook.

10. Concursuri și giveaways pe social media

Organizarea de concursuri este o metodă bună pentru a genera angajament și a crește vizibilitatea brandului, mai ales în primele 2-3 luni. 

Participanții sunt încurajați să îți distribuie postările și să atragă noi urmăritori. De exemplu, poți oferi un voucher cadou pentru cei care distribuie postarea și etichetează prieteni.

11. Landing Pages specifice campaniilor

Landing pages sunt pagini de destinație create special pentru anumite campanii / produse.

Ele sunt optimizate pentru a convinge vizitatorii să achiziționeze un produs sau să profite de o ofertă.

De exemplu, poți crea o astfel de pagină pentru a-ți promova noul curs online. Acolo oferi toate detaliile potențialului client, iar pe baza lor acesta va lua o decizie. 

Aceste pagini funcționează ca un agent e vânzări pentru tine, ce este activ 24/24 și îți poate convinge audiența de valoarea produselor sau serviciilor tale. 

12. Re-targeting pe Facebook și Google

Această metodă presupune afișarea de reclame către persoanele care au vizitat deja site-ul tău, dar nu au finalizat o achiziție. 

Reclamele le reamintesc de produsul pe care l-au vizualizat, oferindu-le o a doua șansă să cumpere. 

De exemplu, un magazin online de mobilă poate afișa reclame cu produsele abandonate în coș, însoțite de o ofertă specială.

13. Demo-uri și sesiuni de testare gratuite

Oferirea de demo-uri sau perioade de testare gratuită permite clienților să testeze produsele înainte de a le achiziționa. 

Aceasta poate fi o idee bună de promovare a unui produs, mai ales dacă ne gândim la un software sau la o aplicație pe telefon. 

Un software de gestionare a afacerilor poate oferi o perioadă de testare gratuită de 14 zile, ceea ce crește șansele ca utilizatorii să devină clienți pe termen lung.

14. Colaborarea cu influenceri locali sau micro-influenceri

Dacă ai o afacere locală, atunci poate ar fi mai indicat să colaborezi cu influenceri locali sau micro-influenceri pentru a-ți promova serviciile sau produsele. 

Chiar dacă au o comunitate cu un număr mai mic de urmăritori, aceștia pot fi mai loiali, iar rezultatele în vânzări să fie mai bune pentru tine. 

Spre exemplu, poți invita un micro influencer de la tine din oraș să îți testeze serviciul sau produsele, iar în felul acesta intri în atenția potențialilor clienți mult mai ușor. 

15. Promoții de tip „Recomandă un prieten”

Această metodă încurajează clienții actuali să aducă noi clienți prin recompensarea ambelor părți. Spre exemplu, poți oferi o reducere de 20% pentru fiecare recomandare, atât celui care recomandă, cât și noului client.

O aplicație de livrare de mâncare poate oferi un discount de 20% pentru fiecare recomandare, atât celui care recomandă, cât și noului utilizator.

16. Oferte flash și reduceri limitate în timp

Ofertele flash generează un sentiment de urgență, motivând clienții să cumpere rapid pentru a profita de reduceri. De exemplu, poți să oferi o reducere de 50%, pentru un anumit produs, valabilă doar 24 de ore.

17. Crearea unui grup de Facebook

Prin crearea unui grup de Facebook poți să construiești o comunitate de oameni în jurul afacerii tale.

Pe acest grup vei împărtăși cu clienții și potențialii clienți, diverse sfaturi utile privind produsele sau serviciile tale.

De exemplu, dacă ești autor online și te adresezi mămicilor care vor să își educe corect copii, poți crea un grup de Facebook pe nișa de parenting.

Promovarea unui produs se poate realiza și pe alte grupuri de Facebook, fiind o practică recomandată la început.

18. Crearea unui site

Mai devreme sau mai târziu vei avea nevoie de un site pentru a-ți promova eficient produsele sau serviciile.

Această unealtă îți va fi de mare ajutor, mai ales dacă vrei să te folosești de reclamele plătite pentru a trimite oameni pe site-ul tău.
Acolo îți vor găsi ofertele, produsele și vor putea lua o decizie. Mai mult de atât, un site îți va conferi o imagine de profesionist în rândurile potențialilor clienți.

Și stai liniștit, nu trebuie să fii un expert în detalii tehnice pentru a pune pe picioare primul tău site. Mai ales dacă ai lângă tine partenerii potriviți.

Mai multe detalii despre cum te putem ajuta să creezi un site pentru afacerea ta, găsești aici.

19. Marketing afiliat

Afilierea presupune colaborarea cu parteneri care îți promovează produsele și câștigă un comision pentru fiecare vânzare realizată prin linkurile lor. De exemplu, dacă ești instructor de fitness și ai creat un program online de antrenamente, poți colabora cu influenceri sau bloggeri din domeniul sănătății și fitness-ului pentru a-ți promova produsul.

Ei vor distribui un link personalizat către audiența lor, iar pentru fiecare vânzare generată prin acel link, partenerii primesc un comision prestabilit.

20. Campanii de remarketing pe email

Aceasta presupune trimiterea de emailuri automate către persoanele care au abandonat coșul de cumpărături sau nu au finalizat o achiziție. Oferirea unui discount suplimentar sau a unui beneficiu poate stimula finalizarea achiziției.

Care sunt beneficiile promovării unui produs?

Evident, principalul beneficiu al promovării unui produs îl reprezintă creșterea vânzărilor. Asta își doresc toți antreprenorii, ca banii investiți în promovare să se regăsească în vânzări.

Însă dincolo de acesta, mai există și alte beneficii. Spre exemplu, ne putem gândi la recunoașterea brandului de către publicul larg.

Atunci când investești constant în promovare, la un moment dat, brandul tău va deveni cunoscut de către publicul larg și îți va fi mult mai ușor să atragi potențiali clienți.

De asemenea, atunci când activezi într-o piață aglomerată, ai nevoie de promovare pentru a te distinge de concurenți.

Nu uita, aceștia sunt bombardați în fiecare zi cu zeci de reclame, deci asigură-te că mesajul tău iese în evidență și captează atenția într-un mod distinctiv.

Diferențierea față de concurență devine un alt mare beneficiu al promovării constante. Fie că te folosești de reclame creative, storytelling, sau diferite oferte, trebuie să creezi o legătură autentică cu publicul tău, astfel încât să își amintească de tine, nu doar de prețul sau caracteristicile produsului.

Un alt beneficiu important este fidelizarea clienților existenți. Promovarea nu se adresează doar celor care nu te cunosc, ci și clienților pe care i-ai câștigat deja.

Prin campanii bine gândite, îi poți încuraja să revină și să cumpere din nou, fie prin oferte speciale, fie prin conținut valoros care le amintește de experiența pozitivă avută cu afacerea ta.

În plus, promovarea îți oferă feedback rapid și date valoroase despre preferințele și comportamentul publicului tău țintă. Prin reclame targetate și analize detaliate, poți învăța rapid ce funcționează și ce nu, ajustându-ți strategiile în timp real pentru a obține îmbunătățiri.

Tot prin promovarea produsului poți ajunge la o nouă categorie de clienți, cu venituri mai mari, ce ți-ar aduce un profit mai mare în companie.

Cum să creezi o strategie eficientă de promovare a unui produs?

Să creezi o strategie de promovare pentru un produs nu ar trebui să fie greu, mai ales dacă îți sunt clare anumite lucruri, de la cercetarea pieței până la monitorizarea rezultatelor. 

În continuare ți-am prezentat câțiva pași necesari pentru a crea o strategie de promovare care să-ți aducă rezultate, adică vânzări. 

Primul pas ar fi să pornești de la cercetarea pieței. Asta înseamnă că va trebui să arunci un ochi la concurență, la ofertele lor, la mesajele acestora și la felul cum se prezintă pe piață.

Acest lucru îți va conferi două avantaje:

După ce ai făcut o analiză a pieței, treci la pasul numărul doi – setarea obiectivelor.

Este foarte important să îți setezi obiective pentru că, așa cum spune proverbul: “Niciun vânt nu îi este favorabil unui corăbii fără port de destinație”.

Fără obiective, plutești în derivă și n-ai idee unde ar trebui să ajungi. Acestea ar trebui să fie măsurabile și foarte important, accesibile. 

Dacă îți setezi obiective prea mari, atunci e foarte probabil să te demotivezi, pentru că nu le poți atinge. Dacă îți setezi obiective prea ușoare, atunci nu vei experimenta o creștere reală și nu vei simți satisfacția provocării. 

Obiectivele trebuie să fie ambițioase, dar realiste, astfel încât să te împingă să dai tot ce ai mai bun, fără a te simți copleșit.

Un exemplu de obiectiv ar fi creșterea vânzărilor cu 25% în următoarele 4 luni. 

După ce ți-ai clarificat obiectivele, treci la pasul numărul trei – alegerea canalelor de promovare și a bugetului

Fiecare produs sau serviciu are particularitățile sale și se adresează unui anumit public țintă. De exemplu, anumite produse pot fi promovate pe social media, altele nu. 

De asemenea, bugetul ar trebui ales în funcție de obiectivul stabilit. Cu cât acesta este mai ambițios, cu atât bugetul va trebui să fie mai consistent. 

Dacă îți propui să atingi un public larg sau să generezi un număr mare de vânzări într-o perioadă scurtă de timp, va fi necesar să investești mai mult în promovare pentru a obține vizibilitate și impact.

Recomandarea noastră este să testezi cu sume mici, pe fiecare canal, înainte de a investi sume mari. 

Pasul patru – implementare și monitorizare

Degeaba aloci un buget mare în promovarea unui produs, dacă nu ești atent pe cifre și nu ești pregătit să faci ajustări rapide pe parcursul campaniei. 

Monitorizarea performanței este esențială pentru a identifica ce funcționează și ce nu. Dacă doar aloci bani fără să urmărești rezultatele, poți pierde resurse importante fără a ajunge la obiectivele stabilite. Este important să îți setezi indicatori de performanță cheie (KPI) pentru a evalua cât de bine funcționează campania.

Acestea pot include:

Rata de conversie: Procentul de utilizatori care îndeplinesc acțiunea dorită (de exemplu, cumpără produsul).

Costul pe achiziție (CPA): Cât te costă să atragi un client nou.

Return on Investment (ROI): Raportul dintre investiție și profitul generat de campanie.

Recomandări de la experți pentru promovarea eficientă a unui produs

“Nu-mi vorbi numai despre cifre, mai degrabă spune-mi o poveste. Fii remarcabil! Fii consecvent! Fii autentic! Spune-le povestea ta oamenilor care sunt dispuși să o creadă.” – Seth Godin 

Așa cum spune și marele marketer Seth Godin, promovarea unui produs ar trebui să fie ceva mai mult decât o adunătură de cifre și un set de obiective. 

Poveștile joacă și ele un rol foarte important în tot acest proces. Oamenii se conectează mai ușor cu o poveste, decât cu un set de caracteristici. 

Astfel, unul din sfaturile de care ar trebui să ții cont este să integrezi o poveste în campania ta de promovare. Spre exemplu, poate unul din clienții tăi îți spune cât de mult l-a ajutat produsul tău. Acesta poate fi subiectul unei povești pe care să o incluzi în campaniile tale de promovare. 

„Conținutul este rege”, afirmă bine-cunoscutul marketer Neil Patel. Iar în 2024, crearea de conținut valoros și de ajutor pentru audiența ta, ar trebui să fie o prioritate. Articolele de blog, videoclipurile scurte, postările pe Facebook sau TikTok, toate îți oferă posibilitatea de a deveni o autoritate în domeniul tău, în timp ce îți construiești o comunitate loială. 

Și stai liniștit. Cele mai multe branduri au plecat de la 0 urmăritori. Deci nu te descuraja dacă începutul pare greu sau dacă rezultatele nu apar imediat.

O greșeală pe care ar trebui să o eviți în procesul de promovare a unui produs este să ignori crearea unui avatar de client. Când ai o imagine clară a publicului tău țintă, poți personaliza mesajele de promovare astfel încât să rezoneze cu aceștia. De exemplu, vei ști ce ton să folosești, ce canale să alegi și ce tip de conținut să creezi. Promovarea devine mai clară, deoarece vorbești direct cu oamenii care au cel mai mare potențial să devină clienți. 

În concluzie, promovarea unui produs ar trebui să fie o prioritate pentru orice antreprenor, indiferent că este la început de drum, sau se află pe culmile succesului. 

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.