Vrei un site ieftin? Iată riscurile la care te expui

site ieftin riscuri

Sumarizare articol

Când eşti la început de drum antreprenorial fiecare leu contează, aşa că tentaţia de a face economii de oriunde se poate este extrem de mare. Doar că, înainte de a te dărui cu totul celor mai ieftine variante, e bine să apelezi la gândirea în perspectivă şi să îţi pui o întrebare esenţială: „Preţul acesta mic mă va costa oare mai târziu?”

Dacă investiţia la care te gândeşti vizează crearea unui site web răspunsul este: ”Da, un site ieftin te va costa mai târziu.”

Şi acum să gândim dincolo de strategiile îmbietoare de marketing, să stăm şi să judecăm limpede, ca oamenii cu picioarele pe pământ şi nu cu capul în norul de oferte ademenitoare.

„Bun şi ieftin” este un mit. Atunci când alegi să cumperi ieftin, alegi de fapt să renunţi la ceva. Acest ceva are uneori de-a face cu cantitatea, dar, de cele mai multe ori, are de-a face face cu calitatea. Iar calitatea, în cazul nostru, s-ar putea traduce în aspect, securitate, performanţă sau suport tehnic.

Să trecem, aşadar, în revistă, riscurile la care te expui atunci când alegi ca business-ul tău online să îmbrace haina unui site ieftin.

Riscurile alegerii unui site ieftin

Indexare slabă

Să ne înţelegem. Nu toți cei care oferă servicii de web design sunt şi specialişti SEO. Aşa încât, fie că ai de gând să cumperi un template ieftin sau să te laşi în baza unui web designer ieftin, să nu te aştepţi ca site-ul să fie optimizat pentru motoarele de căutare. Sau, dacă ţi se spune că este, să nu te aştepţi să fie şi eficient.

Un SEO eficient necesită mult timp şi efort, mai întâi pentru a-i înţelege principiile, apoi pentru a-l implementa cum trebuie. Asta în condiţiile în care Google este un motor de căutare dinamic, unde algoritmii se schimbă cu oarece regularitate.

Un site ieftin înseamnă, aşadar, o slabă indexare pe motoarele de căutare, iar o slabă indexare înseamnă că orice investiţie ulterioră în site-ul tău este o investiţie în van.

Design neatractiv

Ce este ieftin arată ieftin.

Un site ieftin este creat pe baza unui template, ceea ce înseamnă că nu ai parte de customizare, iar lipsa customizării înseamnă că vei avea un site similar în materie de design cu multe altele de pe internet. Iar asta cu siguranţă nu te va ajuta să arăţi profi în faţa clienţilor sau potenţialilor clienţi.

Un design comun îţi ştirbeşte unicitatea, răpindu-ţi şansa de a te face remarcat şi memorabil într-o lume www cu peste 1,2 miliarde de site-uri active.

Prima impresie contează, aşa că ai face bine să îţi impresionezi vizitatorii din primele 15 secunde, pentru că doar atât petrec în medie pe un site.

De asemenea, ţine cont că site-urile prost făcute, cu conţinut similar sunt penalizate de Google, iar odată penalizat un site web cu greu va mai poate scoate capul în lumea online.

Hosting de slabă calitate

Un site ieftin vine la pachet cu servicii de hosting slabe.

Închipuie-ţi doar ce înseamnă să ”pice” server-ul fix când ai lansat o campanie specială pentru clienţii tăi. Dar şi mai rău, închipuie-ţi ce înseamnă asta atunci când nici nu beneficiezi de suport tehnic rapid şi eficient.

Află tot ce trebuie să ştii despre găzduirea web.

Hosting-ul de proastă calitate însemnă şi să ai parte de trafic limitat şi totul să ne năruie fix când e îmbulzeala mai mare pe site.

Compania de hosting deţine cheia de acces online a site-ului tău. Nu vrei să laşi această cheie pe mâna oricui, nu-i aşa?

Funcţionalităţi minimale

Când achiziţionezi un site ieftin, vei avea acces doar la funcţionalităţi minimale, iar asta se traduce în puţine pagini şi puţine lucruri pe care vizitatorii le pot face efectiv pe site-ul tău.

În schimb, un site bun trebuie să fie interactiv, să aibă conturi sociale integrate, call to action, formulare de contact, să invite la click-uri pentru a ţine vizitatorii pe site şi a genera interacţiune.

Lipsa update-urilor

Cei care oferă site-uri ieftine transferă către tine grija de a face update-urile necesare şi, în general, cam de orice grijă. Odată site-ul cumpărat responsabilitatea mentenanţei cade pe umerii tăi.

Iar asta înseamnă să urmăreşti şi să efectuezi cu regularitate update-urile, fie la platformă, fie la temă, fie la plugin-uri. Altfel, te poţi trezi cu erori de tot felul, crash-uri de toată frumuseţea sau, mai rău, atacuri cibernetice care îţi vor aduce multe fire de păr alb.

Eşti sigur că ai timp şi nervi pentru toate bătăile acestea de cap?

Probleme de securitate

Din păcate, securitatea informatică nu este luată prea în serios, deşi online-ul românesc se confruntă cu zeci de astfel de atacuri în fiecare zi.

siguranta site ieftin

Un site ieftin este şi un site vulnerabil, existând riscul ca acesta să nu fie securizat nici măcar la nivel minimal. Cu parole de administrare precum 1234 sau 1234abcd eşti ţinta sigură a hackerilor. La fel, cu plugin-uri dubioase instalate pe site eşti expus pericolelor cibernetice, de care nici cei mai pricepuţi specialişti în domeniu să nu te poată scăpa.

ImposibiliTatea de a opera modificări pe site

Încântat peste măsură de posibilitatea de a avea un site ieftin, este foarte probabil să nu remarci faptul că, în unele cazuri, ţi se vinde site-ul exact aşa cum este, fără posibilitatea de a face ulterior modificări asupra lui, de a adăuga funcţionalităţi, de exemplu. Iar dacă ţi se oferă această posibilitate, te va costa scump.

Probleme de funcţionare

Problemele de funcţionare ale siturilor ieftine provin din faptul că, în multe cazuri, sunt create de programatori începători, având astfel puține funcționalități și multe vulnerabilități. Riscul ca aceasta să conţină coduri slabe este mare, de unde rezultă erori şi timp crescut de încărcare.

Lipsa suportului tehnic

Ai ales un site ieftin? Descurcă-te singur cu el. Cam asta ar fi în esenţă logica dezvoltatorilor web care oferă site-uri ready-made.

riscuri site ieftin programare

Orice problemă care apare pe parcurs – şi apare, mai devreme sau mai târziu – este problema ta şi trebuie să îi dai de capăt singur. Suportul tehnic nu este inclus în pachetele low-cost, iar dacă ai vreo nedumerire înarmează-te cu răbdare şi pregăteşte-te să răscoleşti online-ul în căutarea răspunsurilor şi soluţiilor. Iar asta nu e treabă uşoară ori prea plăcută.

Costuri crescute

Şi ca să revenim la întrebarea de la început, în ciuda faptului că preţul de achiziţie al unui site ieftin este aproape irezistibil, pe termen lung investiţia ta se va dovedi mult mai costisitoare şi, mai ales, riscantă.

Aşadar, înainte de a opta pentru o variantă de site ieftin, asigură-te că eşti informat în legătură cu toate costurile ascunse şi cu toate facilităţile de care dispui. Pune întrebări legate de securitatea site-ului, suportul tehnic, update-uri, funcţionalităţi sau hosting şi asigură-te că eşti proprietarul domeniului site-ului tău.

Alege cu grijă şi în deplină cunoştinţă de cauză!

sursa foto: pexels.com

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.