Top 5 – cele mai intalnite greseli cand faci un site
Astazi iti vom vorbi despre construirea unui website si despre cele mai intalnite greseli pe care le putem face cand alegem sa realizam un website „in regie proprie”, fie pentru folosinta personala, fie pentru afacerea noastra.
Indiferent ca vrei sa promovezi in online un produs sau serviciu sau vrei doar sa iti prezinti propriul portofoliu, fie ca doresti sa faci un magazin online unde sa vinzi propriile produse, un website trebuie in primul rand sa reflecte propria ta imagine si/sau a brandului tau si se va vrea a fi punctul central de unde porneste toata strategia ta de promovare online.
Toate eforturile tale de prezentare in online trebuie sa aiba ca punct comun de convergenta websiteul tau. Si din aceasta cauza trebuie sa fii foarte atent cum il construiesti inca de la inceput.
Dar, hai sa vedem care sunt cele mai intalnite 5 greseli pe care le poti face cand te apuci de realizarea unui site ca sa le poti evita inca de la inceput.
Navigarea pe siteul tau trebuie sa fie usoara si intuitiva
In primul rand, cand te apuci sa desenezi structura unui site trebuie sa ai in vedere cum se vor descurca vizitatorii tai prin hatisul de linkuri, texte si imagini.
TU vii cu ideea,
NOI te susținem cu soluția și implementarea ei
Navigarea pe siteul tau trebuie sa fie facila, oaspetii tai trebuie sa gaseasca ceea ce cauta foarte usor, intr-un mod intiuitiv.
Absolut toate linkurile (adica legaturile catre alte siteuri sau catre diverse pagini din siteul tau) pe care le folosesti pentru navigatie trebuie sa fie evidentiate, sa „sara in ochii” celor care viziteaza siteul, iar acestia sa le poata accesa cu usurinta.
Nu mai trebuie sa iti spunem ca linkurile care nu duc nicaieri (linkurile moarte) nu trebuie sa existe deoarece acestea pot crea confuzie si chiar pot enerva utilizatorii care vor parasi siteul tau foarte rapid.
Exista chiar o regula de aur pe care trebuie sa o retii:
Daca vizitatorul siteului tau nu gaseste in mai putin de 3 clickuri informatia pe care o cauta el va parasi siteul!
Un alte element important care trebuie luat in seama cand schitezi elementele de navigare pe siteul tau este si faptul ca pe absolut fiecare pagina trebuie sa existe in meniul principal un buton de legatura cu pagina principala (pagina Home sau Acasa).
Evident ca acesta nu trebuie sa apara si pe pagina principala (homepage)!
Este complet inutil.
Viteza de incarcare. Creeaza pagini care se incarca repede
Inca de cand ti-ai propus sa proiectezi un website trebuie sa iei in calcul viteza de incarcare a acestuia. Este de nevoie de viteza. Traim in niste vremuri unde oamenii nu mai au rabdare. Si nici timp disponibil.
Totul trebuie perfect calculat iar informatia trebuie accesata foarte rapid, fara timpi morti. Cei care utilizeaza internetul si care ajung prin diverse mijloace pe siteul tau se asteapta ca siteul tau sa se incarce repede, altfel probabil care se vor duce in alta parte. Cu cat mai „fast” cu atat mai bine.
Este prima lui interactiune cu siteul tau si nu da deloc bine pentru tine ca acesta sa se blocheze inca de la inceput. Un vizitator nu accepta asa ceva. Si pleaca…..
Deci, trebuie sa fii sigur cand te apuci de realizarea unui website ca poti crea pagini care se incarca repede. Pe langa aspectele pur tehnice de care trebuie sa tii cont pentru a grabi incarcarea siteului, sunt si cateva sfaturi pe care trebuie sa le iei in considerare:
- Imaginile de pe site trebuie sa fie de dimensiuni mici. Daca imaginile respective sunt de dimensiuni mari poti folosi o serie de programe (de exemplu Riot), care redimensioneaza si optimizeaza fotografiile.
- Simplifica designul siteului. Cu cat limitezi mai mult elementele de design care trebuiesc incarcate in browser, cu atat paginile acestuia se vor incarca mai repede. Keep it simple! Poti folosi acelasi background (imagine de fundal) pe mai multe pagini.
Fa un site responsive, cu o buna functionare pe mobil
Un site care nu este adaptat si pentru dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete) pierde din start un procent din ce in ce mai mare de utilizatori. Deoarece numarul celor ce acceseaza informatiile de pe internet prin intermediul acestor device-uri a crescut considerabil in ultimii ani.
Iar daca siteul tau nu le este accesibil si de pe mobile acestia pleaca instantaneu.
Asa ca nu face greseala ca, inca de la inceput, siteul tau nu sa fie proiectat pentru aceste dispozitive. In primul rand el trebuie sa fie „responsive” adica adaptabil pentru orice tip de ecran mobil.
Daca un site este „responsive” acesta trebuie sa detecteze automat tipul de ecran utilizat si va afisa site-ul exact pentru acel dispozitiv.
Daca doresti sa vezi cat de repede se incarca si cum este afisat siteul tau pe un dispozitiv mobil, atunci poti folosi testul de compatibilitate de la Google, si vei vedea exact ce anume ii lipseste pentru a fi perfect adaptabil si pentru aceste noi device-uri.
Si inca un sfat: incearca sa accesezi de pe mobil siteul tau folosind o conexiune date in loc de Wi-Fi! Daca siteul se incarca OK in acest fel, atunci poti fi multumit de munca ta!
Designul prea incarcat. Keep it simple!
Unele dintre persoanele care isi fac siteuri vor de la bun inceput ca acestea sa fie foarte atragatoare si includ elemente precum grafica de tip flash (animatii), banere grafice in culori tipatoare, texte foarte colorate si incarcate etc.
Aceste elemente de design poate ca arata bine pentru un designer, dar ii pot duce pe utilizatori la o stare la confuzie si uneori enervare si in mod sigur le distrage atentia de la ceea ce e cu adevarat important, respectiv produsele sau serviciile pe care doresti sa le vinzi.
Designul grafic nu tine loc de substanta, trebuie doar sa ajute scopul principal al siteului, si anume ca acesta „sa vanda”.
Daca vizitatorii sunt distrasi in orice fel de la informatia pe care o cauta atunci ii pierzi. Si tu nu vrei asta.
Deci, fara banere multe si colorate, fara texte in culori, fara prezentari flash inutile!
Un site prea mare
O alta greseala des intalnita in randul celor care fac siteuri este ca il fac prea voluminos, cu multe informatii care nu isi au rostul sau care nu corespund domeniului de activitate al siteului respectiv.
Un studiu de specialitate in domeniul marketingului online spune ca numarul de utilizatori al unui site scade cu fiecare click in plus pe care ei trebuie sa il dea. Daca doresti ca sa atingi un potential maxim de eficienta cu siteul tau atunci acesta trebuie pastrat simplu si concis.
Trebuie eliminate din start toate paginile cu informatii care nu sunt necesare activitatii tale. Totul pe site trebuie sa fie structurat in categorii foarte usor de accesat din meniul principal. Incearca sa limitezi numarul e fisiere, mai ales cele cu poze, deoarece acestea duc la o incarcare greoaie a siteului.
Pastreaza doar informatia utila si pune-o pe site intr-un mod compact, usor de vazut si de accesat e catre utilizatorii tai.
Pune-te in locul lor si vezi daca tie iti este usor sa navighezi pe site, si daca gasesti ceea ce cauti intr-un timp cat mai rapid!