Ai o idee ori poate un talent. Vrei să renunți la jobul actual sau pur şi simplu îţi e tot mai clar că vrei altceva, că nu eşti fanul înfocat al unui program fix de la 9 la 17 ori că nu agreezi cadrul restrictiv al unei multinaţionale.
Gândul de a începe o afacere pe interent îţi dă târcoale? Ei bine, pentru fiecare antreprenor care ajunge să se lanseze online, mulţi alţii nu reuşesc nici măcar să facă primul pas. De ce?
De teamă.
Iar teama se ascunde într-o varietate de motive. Iată 10 dintre ele şi cum să le depăşeşti pentru a-ţi lansa propria afacere pe internet.
Temeri înainte de a lansa o afacere pe internet
Nu ştii de unde să începi
Mulţi antreprenori nu ştiu de unde să înceapă atunci când vor să îşi pună ideile în practică. O idee ar fi să găseşti pe cineva care să te inspire prin succesul său.
Află-i povestea, analizează stuctura afacerii sale pe internet.
Şi, mai presus de orice, fă primul pas către ceea ce vrei să realizezi. Restul ţi se va dezvălui pas cu pas, pe măsură ce mergi înainte.
Nu ai bani
Să fii antreprenor ar fi floare la ureche dacă oricine cu o idee de afacere ar putea obţine cu uşurinţă şi banii necesari încă de la bun început. E un ideal care nu are însă nimic de a face cu realitatea.
Chiar dacă nu ai resursele necesare pentru a realiza tot ce îţi doreşti de la început, vei vedea pe parcurs că un proces de dezvoltare lent, dar stabil al afacerii tale pe internet este mult mai potrivit şi mai benefic. E un traseu firesc pentru marea majoritate a companiilor, care te va ajuta să fii mai calculat, mai precaut, să iei decizii mai bune şi care te poate scuti de cheltuieli nejustificate.
Nu ai timp să începi o afacere pe internet
Într-o lume pusă parcă pe fast forward, avem tendinţa de a crede că nu mai avem suficient timp pentru nimic. De fapt, avem. Ziua are tot 24 ore, iar anul tot 365 zile.
Ţine doar de tine să îţi organizezi riguros acest timp, să îţi stabileşti priorităţi şi să jonglezi cu ele, să îţi canalizezi energia către a-ţi tranforma ideea într-o afacere pe internet.
Nu cunoşti mediul online
Mediul online ţi-e străin? Nu ştii ce e un domeniu web? La ce-ţi trebuie hosting-ul? Cum să faci un site? Cum să foloseşti social media? Cum să te promovezi online?
Ok, calmează-te, nimeni nu se naşte ştiindu-le pe toate. Democratizarea informaţiei şi a mijloacelor de comunicare fac însă din “nu ştiu” o scuză nejustificată.
Informează-te, învaţă! Cunoaşterea înseamnă putere şi este cheia succesului afacerii tale pe internet. Citeşte cărţi despre antreprenoriat, urmăreşte blog-uri despre instrumentele online şi cum să le foloseşti pentru afacerea ta, caută ajutor pe forumuri specializate. Pe măsură ce acumulezi informaţie şi o pui în practică, vei ajunge să ştii ce, de ce şi cum să fii stăpân pe propriul tău destin online.
Află de aici ce îţi trebuie ca să începi o afacere online.
Nu ai susţinere
Uneori nu poţi face totul de unul singur. Construieşte relaţii şi un sistem de suport. Identifică persoane în care să ai încredere, care să te înţeleagă şi pe care să te poţi baza: familie, prieteni, persoane pe care le-ai cunoscut prin networking, prieteni virtuali.
Ei te vor încuraja să mergi mai departe pe drumul afacerii tale online indiferent ce şi câte dificultăţi vei întâmpina pe parcurs şi vor fi acolo să sărbătorească alături de tine succesele tale, mai mici sau mai mari.
Reţeaua ta de suport va fi ca o ancoră atunci când lucrurile nu vor merge aşa cum îţi doreşti, sursa ta de sfaturi, aprecieri şi încurajări. Plus, te-ar putea ajuta să mai deschizi o uşă la nevoie sau să cunoşti oameni care îţi pot da o mână de ajutor.
Nu e momentul potrivit
De fapt, niciodată nu e momentul potrivit, pentru că nu există un moment potrivit. Cel mai bun moment să începi afacerea ta pe internet este acum. Nu mâine, nu peste o săptămână, nu anul viitor. Acum.
Cu fiecare amânare, cu fiecare întârziere, cu fiecare scuză, acel “mai târziu”, riscă tot mai mult să devină “niciodată”.
Mobilizează-te! Fă primul pas fără să te gândeşti prea mult la problemele ce vor apărea. Vei găsi soluţii la momentul potrivit. Doar începe. Acum.
Nu vrei să dezamăgeşti
Înainte să te gândeşti cât de dezamăgiţi vor fi cei din jurul tău dacă vei da greş cu afacerea ta pe internet, gândeşte-te cât de dezamăgit vei fi tu însuţi dacă nu încerci să îţi pui ideile în practică.
Nu toată lumea poate renunţa la confortul unui job pentru a se aventura pe cărări riscante şi necunoscute de business. Indiferent dacă vei reuşi sau nu din prima, eşti mai degrabă de admirat pentru curajul şi determinarea de a face ceva pe cont propriu.
Nu ai încredere
Înainte ca oricine altcineva să creadă în afacerea ta pe internet, trebuie să crezi tu mai întâi. Vizualizează succesul. Îţi va da imboldul necesar să acţionezi şi te va ajută să descoperi modalităţi să îl atingi.
Chiar dacă ai dubii asupra posibilităţii ca omenii să agreeze produsele sau serviciile tale, străduieşte-te să oferi ce e mai bun. În afaceri, nu există certitudini, dar există întotdeauna speranţă şi soluţii.
Nu ai curaj
Priveşte cu optimism aventura antreprenorială care îţi stă în faţă, dar şi realist. Nu te aştepta ca totul să decurgă exact aşa cum ţi-ai planificat de la bun început. Orice afacere implică riscuri.
Analizează care ar fi cel mai rău scenariu pentru afacerea ta pe internet. Vei cunoaşte astfel riscurile implicate, în ce măsură poţi să le depăşeşti şi vei avea mai mult curaj să te aventurezi în lumea de business.
Nu poţi
O vorbă veche spune că “nu există nu pot, există nu vreau”. E uşor să-ţi pui singur bariere mentale şi să îţi spui că nu poţi.
Primul pas pentru a-l elimina pe “nu pot” este să înţelegi când şi de ce îl spui. Apoi, înlocuieşte-l cu întrebarea “cum aş putea?”. Astfel, vei ajunge să elimini percepţiile negative şi te vei concentra mai degrabă pe rezolvarea problemelor. Astfel, vei reuși mai repede să începi propria afacere pe internet.
Şi nu uita: întotdeauna există o cale, o soluţie – trebuie doar să o găseşti.
Să treci peste temerile proprii este una dintre cele mai dificile etape din a începe o afacere pe internet. Este un salt care necesită încredere şi curaj, mai ales dacă asta înseamnă să renunţi la confortul şi siguranţa unui salariu. Dacă ai însă o idee, un vis de pus la încercare pe internet, nu stărui, nu te împotmoli în temeri. Conştientizează-le, amortizează-le, mergi înainte!
Succes!
sursa foto: pexels.com