1. Blog
  2. Business
  3. 5 motive să-ți începi propria afacere
Business |

5 motive să-ți începi propria afacere

Scris de Ninel

Angajat sau antreprenor? Afacere pe cont propriu sau avansare în carieră într-o companie de prestigiu? Multe persoane s-au confruntat cu această dilemă înainte să decidă ce li se potrivește. Dacă te afli în această postură și te simți mai degrabă confuz și indecis, e firesc, însă, nu te descuraja. Această decizie necesită toată atenția ta și un grad ridicat de introspecție și analiză. Există un cumul de factori pe care trebuie să-i ai în vedere, de la profilul tău personal, la ceea ce îți dorești sau ceea ce contează pentru tine – libertate, program flexibil, timp liber, salariu mare sau independență.

Importanța pe care o acorzi fiecăruia dintre aceste lucruri te ajută să te orientezi pe termen lung și să realizezi dacă dorești să-ți construiești o carieră într-o companie deja existentă și consolidată pe piață sau dacă vrei mai degrabă să alegi calea antreprenoriatului.

Noi îți vom prezenta în cele ce urmează câteva motive pentru care să alegi o afacere pe cont propriu. Dacă ești indecis, poate te vor impulsiona, dacă nu, poate îți vor oferi o opțiune în plus pe care nu ai luat-o în considerare până acum. Așadar, să începem…

5 motive să ai o afacere pe cont propriu

#1 Deții controlul și îți asumi responsabilitatea

Atunci când lucrezi pentru altcineva, există o politică a companiei, există un mod de desfășurare al activității iar de multe ori se întâmplă lucruri pe care nu le poți controla – fie nu ai destulă autonomie a sarcinilor și ești mereu supervizat îndeaproape, fie conducerea firmei ia decizii care te afectează și pe tine în mod direct, fie nu rezonezi cu valorile sale. Dacă alegi să-ți deschizi propria afacere, vei avea un control mai mare asupra modului în care se desfășoară activitatea, deciziilor de top management sau culturii organizaționale. Îți vei putea asuma deopotrivă eșecul sau succesul cu responsabilitate, știind că ai făcut mereu ce ai putut mai bine.

#2 Îți organizezi programul cum vrei

Atunci când ești propriul tău șef, ai parte de un grad mai mare de flexibilitate. Dacă îți dorești să lucrezi de oriunde sau să-ți stabilești propriul program de muncă, antreprenoriatul ți-ar putea surâde. Vei putea să lucrezi mai mult la echilibrul dintre viața personală și profesională decât dacă altcineva ți-ar impune un program clasic de la 9 la 5. Chiar dacă vei avea zile când vei fi poate mai ocupat și zile mai libere, îți poți gestiona timpul cum vrei și cum crezi tu că ar fi mai eficient.

TU vii cu ideea,
NOI te susținem cu soluția și implementarea ei

Pachete de HostingWeb Design

#3 Tu îți construiești echipa

Dacă alegi să devii antreprenor, vei putea să recrutezi oamenii pe care ți-i dorești, care cred în ideea ta de afacere și te pot ajuta să o dezvolți pe termen lung. Câteva experiențe destul de frecvent întâlnite la un loc de muncă sunt conflictul cu colegii sau lipsa de unitate în echipă. Acestea afectează rezultatele companiei și nivelul de productivitate, de aceea dacă îți deschizi propria afacere vei putea să eviți astfel de situații sau să le soluționezi singur.

#4 Îți poți urma pasiunea

Foarte mulți antreprenori și-au asumat riscul de a nu reuși pentru că doreau să-și urmeze pasiunea pe care ulterior au transformat-o într-o afacere.  Dacă ai o idee de afacere în care crezi, dacă ești bun pe o anumită nișă și crezi că îndeplinești și profilul personal al unui viitor antreprenor (ești pregătit să-ți asumi riscuri, ești dedicat, îți dorești independență și flexibilitate), această cale îți va permite să faci ceea ce îți place în termenii tăi.

„Construieşte-ţi propriile visuri sau altcineva te va angaja să îndeplinești visurile lui.” – Farrah Gray.  Nu vei ști dacă va funcționa până nu încerci.

#5 Ai parte de sentimentul de a crea ceva pe cont propriu

Poți avea un sentiment de mândrie și atunci când aduci o contribuție personală într-o companie, când vezi că aceasta crește mulțumită talentului și expertizei tale. Însă, atunci când creezi ceva de la zero, investești mai mult decât atât și îți asumi și un risc mai mare, astfel că și succesul și sentimentul de reușită vor fi mai mari.

De la idei, la leadership, efort sau implementare, tu vei crea un mecanism de la zero, vei investi timp și resurse în ceva 100% autentic, ceva care te reprezintă. Orice afacere este o extensie a persoanei care a creat-o.

Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să alegi calea cea mai potrivită pentru tine sau te-a impulsionat să renunți la dubii și să treci la acțiune chiar astăzi.

Indiferent de decizia pe care o vei lua, noi îți urăm mult succes!

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare

Modele de business: vanzarea de produse digitale informationale

Scris de Ninel decembrie 12 2018

Cu o idee bună și investiție minimă, în ziua de astăzi poți crea o afacere profitabilă online. Gândește-te la ceva ce știi foarte bine – […]

Ce îți trebuie ca să începi o afacere online. Pe înțelesul tău

Scris de Ninel aprilie 20 2017

Notă: articolul, publicat inițial în 20.04.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne […]

10 temeri care te împiedică să începi o afacere pe internet

Scris de Ninel septembrie 11 2017

Ai o idee ori poate un talent. Vrei să renunți la jobul actual sau pur şi simplu îţi e tot mai clar că vrei altceva, […]