1. Blog
  2. Ghiduri
  3. Ghidul începătorului: cum creezi un blog gratuit în WordPress
Ghiduri |

Ghidul începătorului: cum creezi un blog gratuit în WordPress

Scris de Ninel

Vrei să începi propria afacere de acasă cu un minimum de investiție? O idee de business la îndemâna oricui rămâne în continuare blogul.

Da, se fac bani din blog și în 2020 așa cum se vor face și în anii care vor urma.

Contează foarte mult cum alegi să monetizezi blogul tău și, desigur, pasiunea pe care o pui în fiecare articol publicat.

Dar, să revenim la principala provocare pe care o are aproape fiecare antreprenor aflat la început de drum: lipsa unui buget dedicat. Pe scurt, fiecare dintre noi caută o investiție inițială cât mai mică.

De aceea am ales să îți arăt cum poți crea un blog gratuit în WordPress. Stai liniștit, nu există  costuri ascunse și alte capcane. De fapt, procesul prin care poți avea un nou blog, fără a plăti nimic, este simplu și rapid. În plus, nu ai nevoie de cunoștințe de programare.

IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE

Alege Găzduirea potrivităWeb Design

Vezi și cele 7 reguli de urmat pentru un site WordPress fără greșeală.

Totul pentru ca bugetul tău să nu fie destabilizat și tu să poți să îți păstrezi mintea limpede și entuziasmul la cote cât mai ridicate. Pentru că, până la independența financiară asigurată de o afacere proprie, va trebui să continui să te prezinți și la actualul loc de muncă.

Pentru cât timp? Asta depinde de tine și de modul în care alegi să îți monetizezi blogul. Stai liniștit, am inclus câteva ponturi mai jos.

WordPress, platforma creată pentru iubitorii de scris

WordPress este platforma online dedicată pentru dezvoltarea de bloguri. Acesta a fost principalul scop pentru care WordPress a fost creat ceea ce înseamnă că vei regăsi tot suportul de care ai nevoie.

Și, după cum ți-am spus deja, îți creezi blogul gratuit.

Pentru a începe ai nevoie de un nume de domeniu și de un serviciu de găzduire dedicat. Pentru aceste 2 servicii va trebui să plătești, însă investiția este una minimă. Desigur, serviciile menționate nu sunt legate în mod direct de realizarea blogului în WordPress, ele sunt necesare pentru toți cei care își doresc o prezență în modul online.

cum faci un blog in wordpress

Imediat după ce ai un domeniu și un serviciu de hosting poți instala gratuit WordPress. Platforma este intuitivă și oferă o interfață prietenoasă chiar și pentru cei aflați la prima lor experiență online.

Pe scurt, eforturile tale se vor concentra mai mult pe partea creativă și mai puțin pe partea tehnică din spatele website-urilor online.

În fond acesta este scopul principal al folosirii WordPress: un site modern creat rapid și ieftin în care poți publica toate articolele tale.

Învață cum să pregătești un plan editorial pentru blogul tău.

Să vedem cum îți dezvolți blogul în cel mai scurt timp posibil.

Crearea unui blog gratuit în WordPress: pașii pe care îi urmezi

Alegerea unei teme gratuite

După instalarea WordPress primul pas pe care trebuie să îl faci este alegerea temei. Aceasta este de interfața cu care cititorii tăi vor lua contact. Este viitorul tău website.

Așadar, alege cu grijă, o temă care să te reprezinte.

Pentru a face acest lucru accesează Aspect, urmat de Teme, din panoul tău de control WordPress.

wordpress teme

Se va deschide o fereastră nouă de unde poți vizualiza, alege și instala tema ta preferată. După cum o să vezi, majoritatea temelor sunt gratuite.

Pentru cei pretențioși există și teme plătite. În acest caz primești funcționalități extinse și suport online din partea dezvoltatorilor.

Dacă nu te poți decide, citește articolul nostru în care îți explicăm diferențele dintre temele WordPress gratuite și plătite.

Configurarea temei și folosirea plug-in-urilor WordPress

După ce ai instalat tema este momentul să o personalizezi.

Din meniul Aspect alege Personalizare. Folosește opțiunile aflate la dispoziție și alege cum vrei să arate noul tău blog.

personalizare tema wordpress

Încarcă logo-ul, schimbă culorile și alege fontul. Particularizează homepage-ul și paginile predefinite ale site-ului tău: pagina Despre, pagina de Contact, Termeni și Condiții etc.

Află care sunt cele mai importante 4 pagini ale unui site web.

Apoi, mergi mai departe și extinde funcționalitatea de bază a temei. În acest mod te poți juca cu noi butoane, adaugi câmpuri speciale și desenezi fiecare pagină și secțiune din site după propriul plac.

Plug-in-urile îți vor oferi tot suportul de care ai nevoie. Acestea sunt extensii disponibile în mod gratuit (sau contra cost în funcție de fiecare plug-in în parte) cu scopul de a te ajuta să personalizezi blogul fără a interveni asupra codului sursă.

Pe scurt, poți obține orice funcționalitate îți dorești fără a fi necesare cunoștințe de natură tehnică. Astfel, reduci costurile la minimum și te bucuri de libertate în fiecare abordare pe care o ai.

Vezi care sunt cele mai folosite plug-in-uri WordPress.

Desigur, pentru lucruri cu adevărat complicate s-ar putea să ai nevoie de ajutorul unui programator. Însă, pentru un blog aflat la început de drum, plug-in-urile WordPress vor fi suficiente.

Poți instala noi plug-in-uri accesând meniul Module din panoul de control WordPress.

instalare plugin wordpress

Crearea categoriilor și a meniului

Înainte de a publica primele articole ai nevoie de categorii și subcategorii.

Fiecare subiect publicat trebuie să facă parte dintr-o arie de interes. Pe scurt, vorbim despre o clasificare a articolelor în funcție de subiect.

Categoriile și subcategoriile vor ierarhiza blogul și vor ajuta utilizatorii să găsească mai ușor articolele preferate.

categorii noi wordpress

În plus, crearea unor categorii și subcategorii axate pe cuvinte cheie reprezintă și un important pas din strategia SEO generală.

Citește ghidul de optimizare SEO pentru WordPress.

După ce te-ai ocupat de aceste lucruri este momentul să creezi meniul blogului tău WordPress.

Din panoul de control accesează Aspect și alege Meniu. Creează meniul principal alegând din categoriile și subcategoriile deja publicate. Dacă tema ta oferă suport pentru 2 meniuri, atunci configurează-le pe ambele.

creare meniu wordpress

Include în meniul principal categoriile de interes, iar în cel secundar paginile suplimentare precum Despre Noi și Contact.

Scrierea și publicarea articolelor

Deja blogul tău gratuit în WordPress este închegat și pregătit pentru primii vizitatori. Așadar, scrie câteva articole, publică-le și mai apoi distribuie totul pe rețelele de social media.

Descoperă cum poți găsi idei de articole pentru blog în mai puțin de 30 de minute.

Pentru a scrie și a publica conținut nou, din panoul de control accesează Articole și mai apoi Adaugă articol.

articol now wordpress

Nu uita să incluzi link-uri, poze și alte elemente grafice articolele tale. Aruncă un ochi și către partea SEO și folosește plug-in-ul Yoast SEO pentru a învăța cum să optimizezi fiecare articol publicat.

Monetizarea blogului WordPress

Există numeroase metode prin care poți face bani din blogul tău WordPress. Printre cele mai populare se numără publicarea reclamelor Adsense, guest posting și profit share.

Ai mai multe detalii despre posibilitățile de a monetiza un blog WordPress în articolul nostru precedent:

Indiferent de metoda pe care o alegi, ai nevoie de trafic constant pe blog. Mai mult, ai nevoi de cât mai multe accesări și vizite lunare. Pentru că toate câștigurile sunt direct proporționale cu vizitele pe care le primești.

De aceea este important să acorzi atenție activităților ce țin de strategii SEO on și off page. Date importante despre performanța blogului primești în conturile tale Search Console și Analytics. Analizează-le lunar și învață din fiecare experiență.

Concluzii

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi dacă vrei să creezi un blog gratuit în WordPress.

Îți recomand să urmărești evoluția site-ului tău folosind rapoartele Search Console și Google Analytics. Așa vei ști care sunt cele mai citite articole și care este comportamentul utilizatorilor care îți accesează blogul.

Ține minte: în mediul online trebuie să fii mereu vigilent.

Nu uita de recomandările SEO pentru optimizarea conținutului și a website-ului. În plus, alege mereu subiecte de interes și nu uita nici de articolele publicate în trecut. Conținutul publicat trebuie revizuit și actualizat periodic pentru o indexare cât mai eficientă.

Mai multe sfaturi despre crearea blogurilor în WordPress și despre optimizarea platformelor online existente găsești pe blogul ServHost.

Ne poți spune totul despre proiectul tău online folosind pagina noastră de contact.

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare

7 sfaturi WordPress pentru un site fără greșeală

Scris de Ninel noiembrie 21 2019

Majoritatea site-urilor existente folosesc WordPress ca platformă de dezvoltare. Nu spun eu asta, ci o arată cifrele: peste 60% este procentul care stă în favoarea […]

Ce implică schimbarea numelui de domeniu. Pași concreți de urmat.

Scris de Ninel octombrie 1 2018

Uneori, la fel ca oamenii, și website-urile au nevoie de o schimbare. În cazul procesului de rebranding, unul din cele mai importante aspecte în constituie […]

Ce faci daca ai site-ul picat?

Scris de Ninel ianuarie 18 2021

Notă: articolul, publicat inițial în 31.08.2015, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși […]