Cum sa optimizezi pozele in blogul tau
Fotografiile sunt primele elemente vizuale ce atrag atentia unui vizitator atunci cand acceseaza un blog. Aceste elemente sunt foarte importante in structura unui website si trebuie sa le acordam o atentie marita atunci cand le folosim fiindca o fotografie reusita si corect optimizata ajuta siteul tau sa se pozitioneze mai bine in motoarele de cautare dar si vine sa ajute modul de prezentare al continutului scris facandu-l mai accesibil si mai usor de cititit de catre vizitator. Asta inseamna ca daca ai o fotografie neprelucrata pe blog, acesta va primi bile negre atat de la Google, fiindca este principalul si cel mai uzitat motor de cautare din lume care are proprii lui algoritmi de clasificare a unui website, dar si de la vizitatori.
Imaginile folosite pentru un site trebuiesc optimizate pentru web, nu trebuiesc postate fara o editare prealabila.
Am intalnit pe foarte multe bloguri de exemplu, fotografii urcate pe site pur si simplu direct din camera foto, avand o rezolutie foarte mare, uneori de ordinul a catorva Megabiti, ceea ce este imens pentru o pagina web. Pe langa faptul ca ocupa un spatiu foarte mare pe serverul care gazduieste acel blog, acest website se va incarca si foarte greu, mai ales pe dispozitivele mobile, ceea ce va fi un element negativ important atunci cand se i-a in calcul pozitionarea sa in motoarele de cautare.
Motorul de cautare Google chiar ofera un instrument online (PageSpeed Insights) cu care se poate verifica viteza de incarcare a unui website, dar nu numai, „tool” care te atentioneaza atunci cand ai postate imagini neoptimizate pe siteul tau, dar ofera si o clasificare a performantei siteului, apreciata in functie de numarul de „greseli” de optimizare pe care le gasesti in structura codului tau. Cu cat sunt mai multe, cu atat siteul va cobori mai mult in rezultate, iar alte siteuri mai bine optimizate ii vor lua locul.
Deci, mare atentie in primul rand la ce fel de fotografii postezi, mai bine pierzi cateva minute si le editezi decat sa le urci si acestea sa iti ingroape siteul ducand-ul cat mai departe de primele locuri in clasamentul search engine-urilor, si astfel ca acesta sa nu fie accesat de vizitatori.
TU vii cu ideea,
NOI te susținem cu soluția și implementarea ei
Aveti mai jos doua reguli „de capatai” ce tin de folosirea pozelor pe un site:
- regula de „aur” de care trebuie sa tinem cont: o fotografie web NU trebuie sa aiba niciodata mai mult de cativa KB.
- alta regula importanta pe care nu trebuie sa o uitam atunci cand prelucram imaginile pentru siteul nostru: rezolutia pozelor incarcate trebuie sa fie cel mult egala cu latimea continutului paginii unde este afisata. De exemplu, daca latimea paginii este de 700 de pixeli, atunci imaginea pe care vreti sa o folositi pe site trebuie sa fie de maxim 700 pixeli.
O sa va prezentam in continuare cateva sfaturi si instrumente care va vor ajuta sa prelucrati cat mai bine cu putinta imaginile de pe blogul vostru pentru web:
Reducerea optimizata a dimensiunilor fotografiilor
Optimizarea fotografiilor pentru folosirea in mediul online inseamna in primul rand reducerea dimensiunilor a unei imagini dar fara pierderea calitatii originale a acesteia.
Imaginile trebuiesc comprimate in prealabil si, in acest sens ne putem folosi de cateva instrumente care ne vor ajuta.
Ca si format de fotografie digitala, cele mai folosite poze pentru online sunt cele in format JPG, urmate de PNG sau GIF. Este de preferat sa folositi insa numai optiunea JPG pe siteul vostru deoarece are cel mai bun algoritm de compresie si se poate prelucra cel mai usor dintre cele 3 formate, fara a altera imaginea originala.
Instrumente pentru optimizarea fotografiilor
Cel mai bun program de editare al imaginilor este, in mod clar, Adobe Photoshop. Dar, acesta este un program a carei licenta costa ceva bani, si operarea lui nu este tocmai facila pentru un necunoscator.
Un alte instrument este ShortPixel.com, unde poti optimiza online imaginile tale, dar, nici acesta nu este gratuit, totusi poti optimiza lunar pana la 100 de imagini fara plata, ceea ce poate, pentru un blog mic spre mediu este foarte suficient.
Exista si un software 100% gratuit si foarte usor de utilizat, se numeste RIOT (Radical Image Optimization Tool), trebuie downlodat si se poate folosi pe propriul vostru calculator.
Cu ajutorul acestui soft, folosit chiar si de fotografii profesionisti pentru editarea pozelor, poti comprima si optimiza o fotografie cu doar 2 clickuri, rezultatul fiind accesibil in mod instant.
Foloseste imagini cat mai clare
Este foarte neplacut pentru un utilizator sa vada pe un blog o imagine care nu este retusata in prealabil, care nu se vede clar sau este stearsa. Daca nu folosesti instrumentele de optimizare eficiente, poti avea supriza ca, reducand foarte multe din dimensiunilor si din rezolutia fotografiilor editate, sa pierzi si din calitatea acestora, lucru care nu da foarte bine pentru aspectul blogului tau.
Foloseste titluri, cuvinte cheie si descrieri pentru pozele tale
Un aspect foarte important pentru optimizarea imaginilor pentru motoarele de cautare este si faptul ca trebuie sa „le spui” acestora despre ce este acea poza urcata la tine pe blog. Cu cat mai amanuntit faci descrierea pentru poza vizata, cu atat mai repede aceasta va fi indexata si clasificata de motoarele de cautare.
Cand urci o poza de pe camera digitala, de obicei ea este denumita cam asa: IMG4589.jpg. Acel titlu nu spune nimic unui motor de cautare.
Sa zicem ca poza reprezinta un peisaj cu o plaja dintr-un anumit loc, de exemplu din Mamaia. Trebuie sa inlocuiesti acel nume cu ceea ce reprezinta poza: plaja_din_mamaia.jpg.
In acest fel motoarele de cautare vor intelege mai usor despre ce e acea fotografie, or sa o inexeze si or sa o clasifice in mod corespunzator, ceea ce va ajuta blogul sa obtina pozitii in motoarele de cautare.
Tagurile TITLE si ALT
Un alt element care ajuta la optimizarea pozelor din punct de vedere SEO (Search Engine Optimization) este si folosirea tagurilor TITLE si ALT.
Acestea trebuie „sa spuna” motorului de cautare ce reprezinta continutul din locul unde este afisata poza respectiva. Trebuie folosite descrieri care sa corespunda cu imaginea prezentata dar si cu continutul articolului unde este plasata.
Tagul ALT este un text alternativ, care va apărea în locul unui element atunci când acesta nu poate fi redat. Adica, cand o poza nu se incarca pe site din diverse motive, locul ei va fi luat de acest mic text care descrie acea poza.
Verifica drepturile de autor pentru imaginile folosite
In mod evident nu poti folosi pe un blog fotografii facute de alte persoane fara acordul acestora. Nu poti copia pur si simplu pe blogul tau o imagine gasita pe internet, aceasta trebuie verificata in prealabil daca ai dreptul sa o folosesti deoarece te poti trezi ca iti va fi solicitat, mai devreme sau mai tarziu, sa scoti imaginea de pe site, deoarece drepturile acestei imagini sunt detinute de altcineva.
Mai jos sunt cate siteuri care iti ofera poze cu licenta CCO – care iti da dreptul sa copiezi, sa modifici si sa utilizezi aceste poze fara sa fie nevoie sa platesti pentru ele. Bineinteles daca vrei sa cumperi poze premium poti sa face acest lucru.
Te rog sa ne spui cum procedezi tu cand vine vorba de optimizarea pozelor pentru blogul tau si daca ai si alte resurse pe care le folosesti.
Cu drag,
Ninel