Mic dicționar de hosting: 20 de termeni despre găzduirea web

Hosting Pe Web

Table of Contents

Te-ai gândit să-ți muți afacerea offline în online, să-ți creezi un site sau blog personal sau să-ți popularizezi produsele și serviciile folosind mediul online, dar nu știi de unde să începi? Dacă nu ai cunoștinte tehnice, poate părea copleșitor, mai ales dacă te afli la început și nu ești familiarizat cu noțiunea de web hosting și termenii asociați. Însă, este indicat să îi cunoști măcar pe cei mai importanți dintre aceștia pentru succesul afacerii tale online.

Pentru a simplifica puțin lucrurile, noi ți-am pregătit un dicționar de hosting cu principalii termeni pe care ar trebui să-i cunoști, explicați pe înțelesul tău. Fie că ai auzit deja de o parte dintre noțiunile pe care le vom detalia mai jos, fie că îți vom prezenta concepte complet noi, sperăm ca acest dicționar de hosting să te ajute în proiectele tale:

Dicționar de hosting – cuvintele cheie ale găzduirii web

#1 Web Hosting

Web hosting-ul este un serviciu care permite organizațiilor sau indivizilor să plaseze un site sau o pagină web pe internet.

#2 Web Hosting Provider

Provider-ul de hosting este afacerea care pune la dispoziție tehnologiile sau serviciile de care ai nevoie pentru ca site-ul tău sau pagina ta web să poată fi vizualizată pe internet.

#3 Domeniu

Domeniul este numele site-ului tău. Un exemplu de domeniu este servhost.ro. Numele domeniului trebuie să fie unic, să reprezinte brandul tău și să fie înregistrat.

#4 Subdomeniu

Folosind exemplul de mai sus, servhost.ro este un nume de domeniu. Un exemplu de subdomeniu ar fi business.servhost.ro. Utilizatorii pot adăuga un anumit număr de subdomenii la domeniul deja existent, folosind același tip de hosting. Practic, subdomeniile pot fi asemănate cu subfolderele – ele sunt folosite pentru a crea noi pagini, site-uri sau blog-uri.

#5 Web Host

Web host-ul este un computer special sau server care îți găzduiește website-ul. Companiile mari, cum sunt Amazon sau IBM aleg să se ocupe ei înșiși de serverele proprii. Dacă nu te pricepi, ai opțiunea de a închiria servere de la o companie de hosting.

#6 Data center

Acest termen este adesea confundat cu termenul de web hosting pe care l-am analizat și explicat anterior. Însă, noțiunea de data center desemnează facilitățile folosite pentru a găzdui servere. Un data center poate fi o cameră, o casă sau o clădire care conține echipamentul de care depinde buna funcționare a serverelor.

#7 Shared Web Hosting

Site-ul tău este găzduit pe același server alături de alte website-uri, ceea ce înseamnă că resursele puse la dispoziția ta sunt împărțite între toți deținătorii de domenii active.

#8 Bandwidth

Termenul de bandwidth desemnează numărul total de date care vor fi transferate de la site la utilizator (text, pagini, clipuri video, imagini etc.). De regulă, compania de hosting pune la dispoziție pachete care includ și bandwidth-ul, în funcție de buget și de nevoile fiecărui client.

#9 cPanel

cPanel

cPanel este un panou de control pentru website-ul tău, instalat pe platforma Unix. Opțiunile disponibile în cPanel îți permit să schimbi, updatezi și să revizuiești fișierele de pe website-ul tău.

#10 Database

Bazele de date sunt fișierele de pe serverul tău folosite pentru a gestiona cantități mari de informații într-un mod eficient și organizat. De exemplu, dacă îți creezi un blog pe platforma WordPress, toate informațiile de pe site-ul tău (articole, draft-uri, plugin-uri) vor fi stocate într-o bază de date care se creează automat odată cu instalarea WordPress.

#11 SSL encryption

Secure Socket Layer (SSL) este o tehnologie folosită pentru a ascunde datele transmise pe internet. SSL este una dintre cele mai importante componente ale web hosting-ului, pentru că minimizează riscurile ca site-ul tău să fie spart sau accesat de persoane neautorizate.

#12 Hosting plan

Planul de hosting reprezintă un set de resurse pe care tu le ai la dispoziție dacă apelezi la o firmă de web hosting pentru site-ul tău. Fiecare plan diferă în funcție de companie, de resursele sale, dar și de specificul afacerii tale și de buget.

#13 Disk space

Se referă la cantitatea de spațiu de stocare disponibilă pentru a găzdui conținutul site-ului tău, bazele de date și aplicațiile de pe serverul web. Acest spațiu poate varia în funcție de mărimea și de funcționalitățile site-ului tău.

#14 Backup

Back-up-ul reprezintă o copie a datelor de pe site-ul tău care îți permite să-ți recapeți informațiile în cazul unor probleme de securitate sau de funcționare.

#15 Cloud Hosting

Este o modalitate descentralizată pentru găzduirea datelor tale. Ce înseamnă asta pe scurt? Informațiile tale sunt stocate în mai multe locuri, ceea ce înseamnă că hosting-ul pe cloud este un serviciu sigur care îți permite să distribui și să instalezi programe sau update-uri mult mai ușor.

#16 Colocare

Se referă la găzduirea website-ului tău folosind facilitățile puse la dispoziție de provider-ul de hosting. Folosind colocarea, poți accesa site-ul pe propriul server, dar nu este nevoie să-l stochezi sau gestionezi tu însuți.

#17 Hosting pe servere dedicate

În acest caz, compania de hosting îți pune la dispoziție propriile serverele. Website-urile stocate pe servere dedicate se încarcă de regulă mai repede, dar și necesită mai multe costuri.

#18 DNS (Domain Name System)

Se referă la un sistem care conectează numele domeniului cu adresa lui unică (IP). Fiecare domeniu înregistrat primește o adresă IP de la compania de hosting.

#19 Adresă IP

O adresă IP este un număr unic pe care îl primește orice dispozitiv care se conectează la internet și poate fi folosită pentru a identifica locația unui utilizator.

#20 Uptime

Se referă la un procentaj care indică timpul în care website-urile găzduite pe web ale unei companii sunt funcționale. Această cifră trebuie să fie cât mai apropiată de 100%, dar și un procentaj de 99% este bun.

Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să înțelegi hosting-ul în termeni cât mai simpli și să înțelegi principiile de bază de care trebuie să ții cont pentru succesul site-ului tău.

Iar pentru că fiecare afacere, blog sau site personal presupune un alt tip de hosting, te invităm să consulți și articolul nostru,  Cauți găzduire domeniu? Cum să alegi hosting-ul potrivit site-ului tău.” pentru a lua cele mai bune decizii pentru tine.

Spor la implementat!

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.