Cauți găzduire domeniu? Cum alegi hosting-ul potrivit site-ului tău

Gazduire Domeniu Website

Sumarizare articol

Plănuiești să-ți creezi un site de la zero pentru afacerea ta, ai nevoie de găzduire domeniu sau nu ești mulțumit de hosting-ul pe care deja îl ai? Probabil ești interesat să afli mai multe despre tipurile de hosting existente pentru un site web și cum să-l găsești pe cel potrivit nevoilor tale.

Pentru că nu este o muncă ușoară și poate fi dificil să te documentezi dacă nu știi de unde să începi, noi ne-am gândit să te sprijinim cu o trecere în revistă a principalelor tipuri de găzduire web. Te vom ajuta să afli avantajele și dezavantajele fiecărui tip de hosting și ce anume să alegi pentru site-ul tău.

Înainte de a începe, vom vedea ce este mai exact web hosting-ul. Pe scurt, este un serviciu plătit care ajută site-ul tău să apară pe internet și să poată fi vizualizat, în baza unui contract sau abonament.

După cum probabil ai intuit, având în vedere numărul impresionant de website-uri create zilnic (magazine online, portofolii de prezentare, bloguri personale etc.), există o gamă largă de servicii și pachete de hosting pe piață, adaptate pentru fiecare.

În continuare, îți vom prezenta câteva dintre acestea pentru a te ajuta să iei decizia potrivită pentru tine.

Tipuri principale de găzduire domeniu

#1.  Hosting Shared sau găzduire partajată

Este cel mai popular tip de hosting. Practic, resursele unui server sunt împărțite pentru a face față nevoilor mai multor deținători de website-uri. Acest tip de hosting îți este destinat dacă ai deja sau plănuiești să-ți creezi unul sau două site-uri de prezentare.

De ce ai alege acest tip de hosting? Pentru că atât spațiul de stocare pe server, cât și costurile sunt împărțite, prin urmare tu vei plăti mai puțin. Afacerile mici recurg la acest tip de hosting de regulă pentru a minimiza costurile.

Dacă asta îți dorești și tu, poți opta pentru această variantă. Practic vei putea să ai propriul domeniu, adresă de e-mail și baze de date și vei beneficia de un suport tehnic decent, dar vei împărți serverul cu alte site-uri.

Însă, trebuie menționat și că acest tip de găzduire este mai degrabă recomandat dacă ai un site mic sau un site nou, pentru că apar și o serie de dezavantaje.  Dacă împarți serverul cu site-uri populare care atrag mult trafic, performanța site-ului tău ar putea fi afectată și ai putea să ai și anumite limitări de trafic.

#2. VPS Hosting sau Găzduire pe servere private virtuale

Îți recomandăm această variantă daca ai deja un website cu un trafic semnificativ. Majoritatea celor care au o afacere care începe să crească aleg să treacă de la shared hosting la VPS hosting.

De ce? În primul rând ai parte de un plan de hosting mult mai diversificat și primești chiar tu o părticică din spațiul de pe serverul respectiv. Probabil ai intuit deja ce înseamnă asta – dacă nu mai împarți resursele cu alți deținători de site-uri, vei avea o performanță mult mai mare a propriului site.

Poți privi găzduirea pe servere private ca pe o cale de mijloc dacă îți dorești o soluție puternică, dar nu ești pregătit încă să treci la un server dedicat.

#3. Găzduire Domeniu pe servere dedicate

Acest tip de hosting implică un server utilizat doar de tine. Practic, tu închiriezi un server fizic deținut de o companie de hosting și beneficiezi de control total.

Ce înseamnă asta, pe scurt? Vei avea la dispoziție mai multe resurse, trafic necontorizat și îți vei putea configura serverul după bunul plac. De asemenea, nu va mai trebui să te îngrijorezi în privința altor website-uri de pe server care îi folosesc resursele sau îți încetinesc încărcarea propriului website.

Această serie de avantaje pe care ți le oferă implică și un cost mai mare. Este o opțiune de hosting ceva mai scumpă. Dacă ai deja un site bine consolidat pe piață cu mult trafic și vrei performanțe cât mai bune, îți recomandăm să iei în considerare opțiunea aceasta.

#4. Colocare server

Acest tip de hosting implică o plată din partea ta către serviciul de colocare servere pentru dreptul de a utiliza spațiul dintr-un data center, rețea sau hardware.

Mai simplu spus, închiriezi spațiu pentru serverul propriu dintr-un centru de date și primești în schimb securitate din partea firmei, o sursă de energie permanentă și o conexiune dedicată la internet.

Un dezavantaj al acestei soluții este că tu trebuie să fii responsabil pentru propriul software al serverului, pentru stocarea de date, proceduri de back-up etc. Dacă hardware-ul nu mai funcționează, tu va trebui să-l înlocuiești și să faci serverul să meargă din nou, deci această opțiune este rentabilă pe termen lung doar dacă ai și ceva cunoștinte tehnice.

Nu recomandăm această opțiune afacerilor mici pe termen lung, pentru că este o investiție mai mare în ceea ce privește timpul, banii și expertiza.

#5. Cloud Web Hosting

Această soluție implică sute de servere individuale care lucrează împreună. Câteva avantaje pe care să le iei în considerare:

  • Dacă ai un site cu un trafic în creștere, odată cu un trafic mai mare, se pot suplimenta resursele pentru a face față, așadar nu vei avea probleme iar serverul nu va merge mai greu;
  • În cazul găzduirii pe cloud, nu numai că site-ul tău va face față unei creșteri semnificative a vizitatorilor, dar dacă ai perioade în care site-ul tău stagnează sau nu ai atât de multe vizite ca înainte, se vor consuma și mai puține resurse și vei putea economisi bani.

#6. Hosting optimizat pentru WordPress

Gazduire Domeniu WordPress

Odată cu creșterea platformei WordPress, foarte multe companii de hosting pe web oferă hosting pe WordPress.

Punctual, dacă apelezi la găzduire domeniu pe WordPress, vei avea parte de securitate, vei fi protejat de eventualele atacuri din partea hackerilor și site-ul tău va fi actualizat constant.

Soluția aceasta este ideală pentru tine dacă ai un start-up sau o afacere deja consolidată care folosește platforma WordPress.

Noi, la ServHost, îți oferim soluții personalizate pentru platforma WordPress în funcție de nevoile tale și de specficul website-ului tău, alături de suport tehnic și actualizări ori de câte ori ai nevoie.

Dacă ceea ce cauți este un plan personalizat, află mai multe despre oferta noastră de hosting WordPress!

De reținut…

Noi ți-am prezentat principalele tipuri de găzduire domeniu, dar după cum probabil bănuiești și tu, odată ce nevoile tale și ale afacerii se schimbă, va trebui să faci un upgrade al hosting-ului pentru rezultate cât mai bune, adecvate stadiului în care te afli.

Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să înțelegi în linii mari în ce constă web hosting-ul și cum să alegi găzduirea potrivită pentru tine, fie că vrei să-ți lansezi o afacere sau să treci la un hosting mai performant pentru site-ul tău deja existent.

Pentru informații suplimentare despre găzduirea web, poți consulta și acest articol: „Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web.”

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.