Este potrivit WordPress pentru un magazin online?

creare magazin online wordpress

Sumarizare articol

Notăarticolul, publicat inițial în 18.09.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Te gândeşti să pui bazele unui magazin online WordPress? Nici că puteai nimeri un moment mai bun.

54% dintre cumpărători intenţionează să facă lunar achiziţii online, 34% dintre cumpărăturile online vor fi făcute de pe dispozitive mobile, 67% dintre cumpărători sunt influenţaţi de social media. Acestea sunt datele unui studiu realizat de PWC, care vine să confirme apetenţa crescută pentru consumul online.

Aşadar, cum spuneam, nici că puteai nimeri un moment mai propice pentru a iniţia o afacere pe internet. Iar dacă afacerea ta presupune un magazin online WordPress, probabil te întrebi dacă aceasta este alegerea ideală pentru tine.

Ei bine, răspunsul e mai complex decât un simplu şi scurt „da” sau „nu”. Să vedem şi de ce.

Află ce ai nevoie pentru a începe o afacere de acasă.

Opțiuni variate pentru magazin online WordPress

Există mai multe opţiuni când vine vorba să creezi un magazin online: WooCommerce (extensia de ecommerce a WordPress), Magento, OpenCart, PrestaShop sau chiar realizarea acestuia folosind o platformă personalizată, aparținând agenției de web design cu care lucrezi. Există pe piață numeroase platforme care pot fi folosite pentru realizarea unui magazin online. Iată o listă cu o parte dintre ele:

magazin online wordpress

Realizarea unui magazin online WordPress se face prin intermediul WooCommerce, care, potrivit datelor, este cea mai utilizată, cu o cotă de piaţă de 25%. Ce o face să fie de succes? Uşurinta de a o utiliza, multitudinea de opţiuni disponibile, serviciile bine puse la punct şi faptul că este gratuită.

Vezi și cele 5 soluții prin care securizezi un magazin online WordPress.

Totuşi, cum nimic nu e chiar perfect, să analizăm îndeaproape punctele forte şi punctele slabe ale unui magazin online WordPress.

Puncte forte:

  • Platforma și plugin-urile sunt gratuite.
  • Ai posibilitatea de a adăuga un număr nelimitat de produse şi atribute ale produselor.
  • Funcţionează pe orice tip de dispozitiv.
  • Odată instalat, ai control total. Vine la pachet cu o diversitate de opţiuni care pot fi customizate cu uşurinţă, în funcţie de preferinţe şi nevoi.
  • Este foarte uşor de instalat şi utilizat. Dispune de o interfaţă intuitivă, aşa că nu ai nevoie de abilităţi şi cunoştinţe de IT pentru a te descurca cu ea.
  • Oferă posibilitatea obţinerii de recenzii şi rating din partea clienţilor tăi.
  • Este extrem de accesibil celor al căror site rulează deja pe platforma WordPress.

Iată și cele 9 plug-in-uri WordPress pe care să le folosești pentru personalizarea site-ului tău.

Puncte slabe

  • Nu dispui de hosting gratuit, aşa că vei fi nevoit să achiziţionezi unul. Noroc că poţi beneficia de servicii de hosting accesibile foarte uşor.
  • Pentru cei al căror site este pe o altă platformă, crearea unui magazin online WordPress este ceva mai dificilă, întrucât este nevoie de un alt website dedicat, pe care trebuie să instaleze WordPress-ul şi abia apoi să instaleze plugin-ul WooCommerce.
  • Chiar dacă plugin-ul este gratuit, setarea magazinului online WordPress poate implica costuri suplimentare.
  • Deși platforma permite rularea unui magazin online cu aproximativ 5 mii de produse, datorită numărului mare de imagini și a volumului de conținut, viteza de încărcare a site-ului va scădea. Cu toate că se pot instala plugin-uri speciale pentru optimizare și compresie de imagini, volumul mare de produse va îngreuna utilizarea site-ului atât de către utilizatori cât și de administratori.

Prin ce diferă platformele ecommerce dedicate

Diferenţa majoră între un magazin online WordPress şi restul constă în faptul că, WooCommerce este de fapt o extensie WordPress creată pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de un magazin online, nu doar de un blog sau un site de prezentare. Magento, OpenCart, PrestaShop sunt, pe de altă parte, platforme dedicate de ecommerce.

magazin online wordpress

Exemplu panou admin magazin online WordPress cu Woocommerce. Sursa foto: www.envato.com

Şi, dacă tot vorbim despre ele, OpenCart şi PrestaShop sunt 2 platforme gratuite, pentru care însă tot ai nevoie de hosting. Pe de altă parte, ai un control bun asupra site-ului tău, poţi modifica şi customiza fiecare aspect legat de felul în care arată şi funcţionează acesta.

În cazul platformei Magento, aceasta oferă planuri de servicii plătite, venind cu opţiuni mult mai complexe şi dedicate inclusiv magazinelor online foarte mari.

Cât despre performanțele unui shop online Woocommerce, descoperă 3 soluții practice pentru un magazin online care se încarcă greu.

Magazin online WordPress sau o platformă ecommerce dedicată?

Chiar dacă WordPress a debutat ca platformă de blogging, în timp a devenit extrem de complexă, oferind în prezent posibilitatea de a crea şi gestiona orice tip de website, inclusiv de ecommerce. Astfel, oricare dintre utilizatorii săi are posibilitatea, de exemplu,  de a crea un magazin online WordPress dar şi un blog integrat.

Magento, OpenCart sau PrestaShop sunt însă gândite şi create exclusiv pentru ecommerce şi nu poţi rula cu ajutorul lor un site cu mai multe scopuri, şi de vânzare, şi de creare de conţinut.

Apoi, pe lângă faptul că WordPress îţi permite să combini un magazin online cu orice altă opţiune, gen blog, portofoliu, pagini corporate, îţi oferă totodată acces la mii şi mii de instrumente, plugin-uri, teme şi este compatibil cu aproape orice serviciu online. În funcţie de buget, WordPress îţi pune la dispoziţie servicii gratuite sau premium (dar accesibile ca preţ) şi super premium. Aşadar, există o varietate de opţiuni adaptate posibilităţilor, gusturilor şi nevoilor oricărui utilizator.

Analizează cele mai populare teme WordPress gratuite pentru bloguri de succes.

Magento, în schimb, se adresează mai mult profesioniştilor în domeniul online, oferind o interfaţă mai complexă, dar şi mai dificil de utilizat pentru neiniţiaţi. Totodată, are capacitatea de a susţine şi a oferi instrumentele şi suportul necesare companiilor de talie medie sau uriaşilor din zona ecommerce, precum Amazon. Variantele premium oferă hosting inclus, servicii dedicate, o varietate de opţiuni şi extensii, posibilitatea de a adăuga un număr nelimitat de produse, opţiuni de securitate avansate.

Panou de admin Magento. Sursa foto: YouTube.com

De cealaltă parte, WordPress vine cu o interfaţă intuitivă, extrem de prietenoasă şi uşor de folosit, aşa încât oricine se poate descurca şi singur cu ea, chiar şi fără ajutor profesionist.

Află cum să creezi un site web în WordPress.

În concluzie…

Un magazin online WordPress ar putea fi ideal pentru tine întrucât: ai control total asupra site-ului, o multitudine de servicii gratuite sau plătite, interfaţă intuitivă pentru începători, dar şi posibilitate de a face modificări la nivel de coduri HTML și PHP, pentru avansaţi, posibilitatea de a avea un site cu scopuri multiple (cu magazin online inclus), preţuri pentru orice buget. În plus, este perfect pentru acei antreprenori care sunt la început de drum în ceea ce priveşte online-ul, în general, şi ecommerce-ul, în special.

Dar, pentru că există un dar…

În cazul în care gândeşti ”big”, ai planuri să te lupţi parte în parte cu un uriaş de pe piaţă, în cazul în care ai nevoie de opţiuni mai complexe, o diversitate şi o cantitate mare de produse, un buget generos şi ceva mai multe abilităţi şi cunoştinte în domeniu (sau posibilitatea de a plăti pentru ele) o platformă ecommerce dedicată sau chiar una programată de la zero ar fi soluţia potrivită pentru tine.

Indiferent care este opțiunea ta, dacă nivelul tău de cunoștințe este la început, crearea unui magazin online WordPress pe cont propriu te va costa mult timp și bani. De aceea, îți recomandăm cu mare căldură să apelezi la o agenție specializată în web design WordPress, pentru a te ajuta să pornești la drum cu dreptul dar și să îți rămână timp să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat: atragerea de clienți.

Dacă ai nevoie de orice fel de ajutor privind realizarea unui magazin online WordPress (dar și pe altă platformă), specialiștii noștri de la ServHost îți stau la dispoziție.

Să ai succes online maxim!

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.