1. Blog
  2. Wordpress
  3. Administrare WordPress: mentenanță pe cont propriu vs. asistență de specialitate
Wordpress |

Administrare WordPress: mentenanță pe cont propriu vs. asistență de specialitate

Scris de Ninel

Site-ul tău WordPress tocmai a fost publicat. Privești cu mândrie cum serviciile și toate ideile tale prind contur pe măsură ce fiecare pagină se încarcă. Din păcate însă, un site bine configurat nu garantează și succesul pe care îl dorești.

Și același lucru se aplică și pentru site-urile existente. Indiferent care este vechimea domeniului, dacă nu te ocupi zilnic de mentenanța paginilor tale online, vei observa cum ești tot mai departe de target-ul pe care l-ai stabilit.

Ei bine, mentenanța WordPress face parte din administrarea inteligentă a site-ului tău. Nu contează dacă este vorba despre un site de prezentare, sau de un magazin online.

Mentenanța cuprinde același set de activități în ambele cazuri. Am vorbit deja mai multe despre rolul procesului de mentenanță WordPress într-un articol separat.

Dar, ești în măsură să te ocupi de această etapă de unul singur?

IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE

Alege Găzduirea potrivităWeb Design

mentenanta lunara wordpress

Vei fi tentat să spui că da, dar adevărul este undeva la mijloc. Dacă unele activități de administrare WordPress pot fi făcute fără prea multe cunoștințe tehnice, altele vor necesita ceva mai multă experiență.

Și atunci, cum știi ce e bine pentru site-ul tău?

La această întrebare o să-ți răspunzi după ce citești diferențele care constau în asigurarea mentenanței WordPress pe cont propriu, sau prin intermediul unei agenții de profil.

Ce să aleg: mentenanță WordPress pe cont propriu vs. agenție de media

Înainte de a citi sfaturile de mai jos trebuie să te întrebi altceva: ai timp să te ocupi de administrarea WordPress?

Lăsând la o parte activitățile de mentenanță pe care le voi descrie în continuare trebuie să știi că ai nevoie de ceva timp pe care să-l dedici acestui proces. Și va trebui să o faci lună de lună, pentru cât mai mult timp.

Greșeala pe care mulți administratori de site o fac de cele mai multe ori constă în frecvența cu care analizează site-ul WordPress. Mentenanța este o activitate lunară care nu se oprește niciodată.

Pentru a ține pasul cu concurența și pentru a găsi noi metode de a crește conversiile trebuie să te ocupi în mod constant de analiza și optimizarea site-ului tău.

Dacă crezi că ești pregătit să preiei frâiele administrării paginilor online, hai să vedem cam ce ai putea să faci de unul singur.

Apoi, aruncă o privire și peste activitățile pe care le asigură, de regulă, o companie specializată în configurarea și dezvoltarea WordPress.

Mentenanță WordPress fără ajutor de specialitate

Procedurile pe care le poți face fără ajutor sunt de regulă cele de bază. Sunt activități care nu îți ocupă mult timp și care nu necesită optimizarea codului sursă, sau alte elemente de natură tehnică.

Actualizarea platformei WordPress

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când administrezi un site WordPress este monitorizarea update-urilor.

Pentru a utiliza o platformă sigură și stabilă este necesar să instalezi toate update-urile lansate de echipa de dezvoltare WordPress. Aceste update-uri rezolvă probleme raportate de utilizatori și adaugă noi funcționalități. Pe scurt, asigură cea mai bună experiență pentru clienții tăi.

update wordpress mentenanta

Update-urile pentru WordPress se primesc sub formă de notificări în panoul de administrare.

Îți recomand ca înainte de a instala o nouă versiune WordPress să verifici dacă este suficient de stabilă. O poți face intrând pe forumuri de specialitate unde poți citi despre experiența altor utilizatori care folosesc deja ultima versiune WordPress.

Actualizări pentru plug-in-uri instalate

Personalizarea site-urilor WordPress se face, de cele mai multe ori, folosind plug-in-uri dedicate. Aceste bucăți de cod sursă extind funcționalitatea de bază a temei pe care ai ales-o.

La fel cum am vorbit și mai sus, trebuie să fii atent la update-urile lansate pentru plug-in-urile pe care le-ai activat pe site-ul tău.

Aceste update-uri rezolvă probleme, optimizează viteza de încărcare a modulelor și mențin o experiență online sigură și fluidă.

Instalarea de module noi

Dacă vrei să adaugi noi funcționalități pe site-ul tău, și vei vrea asta cu siguranță, trebuie să instalezi noi module.

Ai o mulțime de opțiuni la dispoziție, însă trebuie să alegi inteligent.

Documentează-te înainte de a adăuga un nou modul pe site-ul tău. Asigură-te că modulul este compatibil cu versiunea de WordPress pe care o folosești și că nu vor exista conflicte cu alte plug-in-uri deja instalate.

Nu uita, fiecare plug-in și modul nou adăugat crește viteza de încărcare a site-ului tău. Încearcă să limitezi numărul lor dacă vrei un site rapid care să fie indexat cât mai sus în rezultatele organice.

Parte din procesul lunar de mentenanță se referă exact la acest aspect: asigurarea unei performanțe optime a site-ului WordPress.

Backup-uri pentru WordPress

Îți recomand să faci backup-uri frecvente pentru paginile tale online. Un backup te poate salva de multe probleme în special atunci când extinzi funcționalitatea site-ului de unul singur.

Pe scurt, poți oricând folosi un backup pentru a reveni la o versiune anterioară a site-ului. Atunci când apar probleme de funcționalitate și nu ai idee ce le cauzează, o copie WordPress îți va salva ziua.

Identificarea erorilor de funcționalitate

Atunci când te ocupi de administrarea și mentenanța WordPress este de datoria ta să identifici erorile și bug-urile.

Analizează în mod constant funcționalitatea paginilor web pentru a identifica în timp util eventualele probleme.

bug wordpress

Testează formularele de contact, butoanele de call to action și oricare altă funcționalitate specială. Dacă observi anumite lucruri care nu funcționează cum ar trebui notează-le. Dacă știi cum să le rezolvi apucă-te de treabă, dacă nu, apelează la ajutorul unui specialist.

Cu cât amâni mai mult aceste activități cu atât poți pierde mai mulți clienți.

Stabilirea strategiei pentru extinderea site-ului WordPress

Cu siguranță vei ajunge în punctul în care îți vei dori extinderea site-ului tău.

Fie că vrei adăugarea unui nou serviciu sau publicarea unei noi pagini, trebuie să pleci de la o strategie.

Dacă nu ai un plan bine stabilit s-ar putea să pierzi esențialul: creșterea conversiilor.

Așadar, analizează activitatea și succesul pe care le-ai avut și trasează noile direcții. Apoi, încearcă să le transformi pe toate în elemente care pot intra în structura site-ului tău WordPress.

Din nou, o parte dintre modificări pot fi făcute fără ajutor. Altele vor avea nevoie de un om dedicat care te poate ajuta să ajungi acolo unde îți dorești.

Desigur, concluziile le vei trage singur, după ce ai stabilit strategia de dezvoltare a site-ului tău.

Mentenanță WordPress asigurată de specialiști SEO

Ei bine, din acest punct vorbim despre activități ceva mai complexe și mai complicate. Pentru buna implementare a procesului de mentenanță, activitățile descrise mai jos vor avea nevoie de experiența unui specialist SEO, sau de cunoștințele unui developer WordPress.

Rezolvarea bug-urilor de funcționare

După ce ai identificat erorile și problemele de funcționare trebuie să le și rezolvi. Altfel, indexarea site-ului va avea de suferit.

Majoritatea bug-urilor necesită optimizări ale codului sursă. Un developer WordPress te poate ajuta să le rezolvi în cel mai scurt timp posibil.

rezolvarea erorilor wordpress mentenanta

Dacă alegi să încerci remedierea problemelor de unul singur s-ar putea doar să pierzi timp prețios, sau să provoci erori și mai grave.

Așadar, acolo unde experiența ta nu te ajută, alege să faci un pas în spate.

Nu uita, algoritmii de indexare pun mare preț pe o experiență online lipsită de bug-uri.

Optimizarea vitezei de încărcare

Un alt criteriu esențial avut în vedere de algoritmii de indexare este viteza de încărcare al site-urilor online.

Cu cât o pagină WordPress se încarcă mai repede, cu atât mai bine. Un site rapid are toate șansele să-și depășească competitorii mai lenți.

Așadar, analizează performanțele site-ului web. Poți folosi Lighthouse (extensie in Chrome), sau Page Speed Insight.

Dacă observi performanțe scăzute pentru viteza de încărcare (atât pentru navigarea pe mobil, cât și pentru desktop) apelează la ajutorul unui specialist.

Activitățile pe care le poți desfășura pentru optimizarea vitezei de încărcare sunt diverse. Din păcate, de cele mai multe ori, ele sunt de natură tehnică. Așadar, nu ezita și asigură-te că site-ul tău WordPress este optimizat și rapid în raport cu concurența ta directă.

Keyword research și optimizare conținut

Un specialist SEO te poate ajuta să crești traficul organic pe site. Acest tip de trafic are rata de conversie cea mai ridicată. Pe scurt, un profit final mai mare.

Specialistul SEO va realiza un keyword research folosind tool-uri dedicate. În plus, va analiza site-urile cu care concurezi și va găsi posibilități prin care să-i depășești.

optimizari seo on si off page yoast seo pentru wordpress

Tot specialistul SEO îți optimizează conținutul existent având în vedere cuvintele cheie analizate.

Astfel, la final site-ul WordPress va fi reindexat pe noi structuri de cuvinte cheie. Repoziționarea înseamnă o mai bună indexare doar dacă keyword research-ul și optimizarea conținutului s-au făcut urmând un plan bine stabilit.

Desigur, totul se poate realiza doar cu ajutorul unui specialist cu experiență.

Poți încerca să optimizezi conținutul de pe site fără ajutorul unui specialist urmând sfaturile noastre practice.

Link building

Găsirea oportunităților de creștere organică ține tot de mentenanța WordPress lunară.

Un specialist SEO îți va recomanda care sunt cele mai eficiente metode prin care poți crește în poziționarea pe motoarele de căutare.

Desigur, crearea sistemului de link building nu va fi opțional. Fie că vorbim despre link-uri interne, sau externe, o strategie SEO va ghida activitățile următoare.

Se poate opta pentru advertoriale, guest posting, link-uri plătite, implementarea unei pagini de Întrebări Frecvente, sau chiar dezvoltarea unui plan editorial pentru blog.

Îți recomand ca toate aceste activități să fie aplicate de un specialist. Ele pot decide în ce măsură indexarea site-ului tău va evolua în viitor.

Optimizarea codului sursă

Atunci când trebuie să crești viteza site-ului și să asiguri o experiență cât mai intuitivă pentru posibili clienți, folosirea plug-in-urilor nu va fi suficientă.

Vei vedea că cele mai importante funcționalități pot fi obținute doar prin modificări ale codului sursă.

wordpress cod sursa

Astfel, vei reuși personalizarea și optimizarea temei WordPress inițială.

Ei bine, aceste operațiuni intră în domeniul de activitate al developer-ului WordPress, cel care va prelua o parte din mentenanța lunară a website-ului.

Instalarea certificatului SSL

O conexiune sigură, criptată nu mai este o opțiune în anul 2019. Conform cu regulile GDPR, dar și cu algoritmii Page Quality Rating, indexarea site-urilor pune accent pe securizarea informațiilor.

Așadar, din acest punct de vedere, site-ul tău trebuie să folosească protocolul HTTPS. Așadar, pe scurt, trebuie să instalezi certificatul SSL.

Sunt mai multe tipuri de astfel de certificate, o parte dintre ele gratuite, altele plătite. Alegerea și instalarea certificatului SSL potrivit pentru activitatea ta ar trebui să vină la recomandarea unui specialist.

Altfel, rezultatele nu vor fi cele mai eficiente: fie plătești pentru un serviciu de care nu ai nevoie, fie nu alegi pachetul care se potrivește cel mai bine afacerii tale.

Analiza rapoartelor Google Analytics și Search Console

Atunci când faci mentenanță WordPress trebuie să fii mereu cu un ochi pe rapoartele generate de Google Analytics și Search Console.

Acolo vezi dacă site-ul tău este indexat corect, dacă sunt link-uri stricate sau dacă sunt erori care pot afecta website-ul.

În plus, ai date despre traficul general, despre cele mai accesate pagini și despre comportamentul utilizatorilor pe site.

cum cresti viteza de incarcare pentru site wordpress

Aceste rapoarte te ajută să stabilești ceea ce ai de făcut pentru a avea o prezență mai bună în mediul online.

Un specialist SEO interpretează rezultatele lunare din Analytics și Search Console. Tot el stabilește ce este de făcut mai departe.

Asigurarea unei bune indexări organice

După toate activitățile de mai sus scopul este unul singur:trebuie să te asiguri că site-ul tău este bine indexat organic.

Asta înseamnă să ajungi în primele rezultate Google cu cât mai multe pagini. Pe scurt, să contezi pentru cât mai multe cuvinte cheie.

Poți ajunge la cel mai înalt nivel în domeniul tău de activitate doar prin mentenanța lunară WordPress. Desigur, în urma analizelor vei trage concluzii și vei aplica noi strategii de dezvoltare.

Concluzii

Așa cum ai văzut, când vine vorba despre administrarea unui site WordPress, mentenanța nu este o joacă de copii. Necesită atenție și pricepere. Și, de cele mai multe ori, nu te vei putea ocupa de toate indiferent de cât de priceput ai fi.

De aceea este bine să gândești strategic. Externalizează serviciile care consumă timp și resurse. Rolul tău este de a planifica și de a găsi noi oportunități de dezvoltare profesională.

Dacă ai nevoie de ajutor, specialiștii ServHost te așteaptă cu servicii dedicate pentru dezvoltarea site-urilor WordPress.

Ai tot ce îți trebuie: servicii de hosting, web design, creare website dar și mentenanță lunară de specialitate.

Poți să ne spui mai multe despre proiectul tău folosind pagina de contact ServHost.

Vrei să afli informații periodic, abonează-te in formularul de mai jos

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare

Cum sa eviti cele mai comune 12 greseli in WordPress

Scris de Ninel august 1 2017

Poate că te-ai hotărât în sfârşit să îţi faci un blog sau te ambiţionezi să îţi faci site-ul pentru propria ta firmă de unul singur. […]

3 motive să alegi WordPress pentru site-ul tău de prezentare

Scris de Ninel mai 16 2019

Ai nevoie de o prezență activă în mediul online care să transmită valorile afacerii tale în cel mai eficient mod posibil? În acest caz trebuie […]

9 Avantaje ale realizării unui site pe WordPress

Scris de Ninel martie 9 2018

În afaceri este precum în viață. Fiecare decizie, pas, cuvânt sau acțiune pe care o întreprinzi îți poate aduce succesul sau dimpotrivă, eșecul. Dacă și […]