Ți s-a întâmplat vreodată să intri pe un site și să nu îți permită browser-ul web pentru că nu este securizat domeniul?
Securitatea site-ului este unul din cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont orice administrator pentru bunul mers al activității sale online. Conform statisticilor, peste 30.000 de site-uri sunt infestate cu viruși sau sunt hack-uite în fiecare zi la nivel mondial și acest număr crește în mod constant.
Dacă te gândești acum…
„Ce au de câștigat hackerii dacă atacă sau virusează site-ul meu?”
Trebuie să știi că acest lucru i se poate întâmpla oricui. De la motive precum distracție, linkbuilding sau din pură întâmplare, orice site din lume este supus riscului de a fi atacat.
Dacă deții un site pe platformă WordPress, cu siguranță ai văzut cel puțin o dată că ai primit comentarii Spam, într-o limbă străină, care conțin link-uri dubioase. Ei bine, acele comentarii sunt doar una din modalitățile prin care un hacker caută vulnerabilități în site-ul tău.
De aceea, am decis astăzi să discutăm despre câteva aspecte esențiale cu privire la securitatea site-ului.
De ce ai nevoie de un certificat SSL?
După cum probabil știi deja, certificatul SSL este un standard în securitatea informatică utilizat de un website pentru a cripta comunicarea dintre serverul pe care este găzduit și browserul folosit pentru accesarea site-ului respectiv.
Încă din octombrie 2017, Google a anunțat că vor fi afectate în căutările organice site-urile care nu dețin certificate SSL.
Există numeroase motive să achiziționezi un certificat SSL pentru securitatea site-ului tău:
- Securitatea site-ului: certificatul verifică identitatea proprietarului și protejează orice date introduse de utilizatori pe site-ul respectiv prin criptarea lor.
- Crește încrederea utilizatorilor care accesează site-ul prin faptul că îi asigură că datele lor sunt protejate. În plus, securitatea site-ului poate influența chiar și numărul cererilor de ofertă sau adăugărilor de produse în coș, dacă este magazin online.
- Este un factor important în SEO deoarece Google favorizează în căutări site-urile care folosesc astfel de certificate (acest lucru a fost anunțat oficial și o dată cu actualizările Google din iulie 2018).
Așadar, noi credem că, în prezent, este obligatoriu să deții un domeniu certificat SSL.
Pentru a afla mai multe despre aceste certificate și cum să le implementezi pe site-ul tău, urmărește tutorialul video: Cum să instalezi un certificat SSL.
Ce este un CDN și cum contribuie la securitatea site-ului?
Acronimul CDN provine de la Content Delivery Network și reprezintă o rețea de distribuție a conținutului.
Mai exact, este vorba de o rețea de servere (numite și noduri sau Edge Servers) împărțite în diferite regiuni geografice și conectate între ele.
De ce discutăm despre aceste rețele de servere și ce legătură au ele cu securitatea site-ului?
Ei bine, probabil știi că cea mai mare parte a timpului de încărcare a unei pagini web o reprezintă descărcarea în browser a fișierelor unui site (imagini, fișiere .css și .js etc). În plus, mai este important că, atât timp cât utilizatorul care ți-a accesat site-ul se află în aceeași regiune cu serverul pe care îți este găzduit site-ul, acesta se va bucura de o viteză de descărcare mai mare.
Prin urmare, dacă site-ul tău folosește o rețea CDN, înseamnă că este disponibil pe mai multe servere, în diferite regiuni geografice. Atunci când un utilizator intră pe site, se va descărca de pe cel mai apropiat server din regiunea sa. Prin urmare, vei avea o viteză mai mare de încărcare pentru un număr mai mare de utilizatori!
Ce putem deduce? Iată cum te protejează folosirea unui CDN:
- Viteză de încărcare mai bună pentru utilizatori din țări diferite, ceea ce duce la scăderea bounce rate-ului;
- O poziționare în motoarele de căutare mai bună (Google favorizează site-urile rapide);
- Rezistență la trafic mare: de regulă, site-urile găzduite pe un singur server sunt predispuse la crash-uri dacă sunt vizitate de un număr mai mare de utilizatori;
- Rezistență la atacuri: dacă, de exemplu, site-ul tău de pe serverul din România a fost atacat, acest lucru va afecta experiența utilizatorilor din România sau împrejurimi. Însă, site-ul de pe serverul din Anglia nu va fi afectat de atacuri, fiind afișat normal utilizatorilor din acea regiune.
Prin urmare, un CDN îți protejează site-ul împotriva atacurilor malițioase și îți dă mai puține bătăi de cap cu recuperarea acestuia pentru că deții mai multe copii de rezervă.
Din punctul nostru de vedere, un CDN te ajută atunci când site-ul tău este disponibil în mai multe limbi și dorești să fie accesat de utilizatori din țări diferite. Altfel, nu este o soluție obligatorie pentru deținătorii de site-uri locale.
Unul dintre serviciile care te ajută să testezi utilizarea unui CDN este Cloudflare. Acesta îți oferă posibilitatea de a deține gratuit un număr limitat de conturi.
Domeniu public vs. domeniu privat
Atunci când îți rezervi numele de domeniu, furnizezi o serie de date despre proprietarul acestuia către Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate (ICANN), organizația non-profit care gestionează numele de domenii web.
Când faci acest lucru, indiferent prin ce furnizor de servicii web îți rezervi domeniul, poți alege dacă vei face rezervarea publică sau privată.
Dacă ai ales rezervarea de domeniu public, atunci informațiile despre proprietar (nume, prenume, adresă email, număr telefon, date societate comercială etc) pot fi accesate de oricine prin serviciul WHOIS.
Dacă faci rezervarea unui domeniu în mod privat, de regulă acest lucru are un cost suplimentar, dar informațiile menționate mai sus sunt protejate.
Așadar, ce să alegi? Domeniu public sau privat?
Cel mai probabil, dacă dorești ca datele proprietarului să fie confidențiale și să nu le poată accesa nimeni, poți opta pentru domeniul privat. Însă, acest lucru nu influențează securitatea fișierelor site-ului, ci pur și simplu protejează informațiile despre deținător.
Decizia îți aparține, depinde de tipul de website pe care îl administrezi la acel domeniu și ce fel de informații furnizezi.
Sper că toate aceste informații despre securitatea site-ului să îți fie de folos în toate activitățile tale viitoare.
Până atunci, îți dorim să ai un site sigur și complet funcțional!