1. Blog
  2. Promovare online
  3. Care sunt principalele tendințe în web design pentru 2019 și 2020
Promovare online |

Care sunt principalele tendințe în web design pentru 2019 și 2020

Scris de Ninel

Te invit să aruncăm o privire în viitorul apropiat. Cum arată website-urile momentului? Ce tendințe în web design sunt prevăzute pentru 2019 și 2020?

De regulă, tendințele în web design și grafică, la fel ca și cele în design de interior, se schimbă ușor de la an la an. Dacă îți aduci aminte, anul trecut pe vremea asta discutam despre trenduri în web design pentru 2018.

Acum a sosit momentul să ne lăsăm inspirați de website-urile internaționale. De multe ori, designerii sunt reticenți la tendințe. Ei se lasă purtați de val în ceea ce privește creativitatea lucrărilor lor. Până la urmă, ce altceva poate fi creativitatea decât să faci ceva diferit de ce face toată lumea?

Totuși, este bine să cunoaștem cu toții, indiferent cât de experimentați în design grafic suntem, care sunt principalele tendințe în web design pentru următorii 2 ani. Astfel, vom ști măcar încotro să ne îndreptăm și cum să adaptăm aceste informații pentru propriile noastre website-uri. În fond, durata de valabilitate a unui design de website modern se spune că este între 3 și 5 ani.

Haide să vedem.

IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE

Alege Găzduirea potrivităWeb Design

Tendințe în web design din 2019 și 2020

#1 Ilustrații desenate de mână

Vești bune pentru ilustratori și designerii talentați la desen! Fie ele 2D sau 3D, ilustrațiile personalizate sunt acum mai populare ca niciodată.

Fie ele retro, monocrome, tip pictură sau desen minimalist, ilustrațiile au început să înlocuiască plictisitoarele fotografii stock. Cu ajutorul lor, încetul cu încetul, web design-ul se transformă într-o artă.

Iată câteva exemple:

Imagine de previzualizare articol revista Scena9.

Pop-up pe site-ul revistei Scena9.

Ilustrație site MailChimp.com

Ilustrație site Dropbox.com

Lista de exemple poate continua. Sunt sigur că și tu ai observat cel puțin pe unul din site-urile ce le urmărești astfel de tendințe.

Ilustrațiiile umanizează un site și îl diferențiază pentru că sunt autentice, fiind realizate special pentru siteul respectiv. Pe când, pozele sau iconițele grafice stock, de exemplu, pot fi cu ușurință întâlnite pe mai multe siteuri. Cu atât mai mult dacă acestea sunt gratuite.

Totuși, când vine vorba de pozele stock, încearcă să alegi imagini autentice, calitative. Ca sfat practic: dacă vrei imagini gratuite, înlocuiește, treptat, site-urile pixabay.com și pexels.com cu site-uri precum unsplash.com sau pxhere.com.

#2 „Trei culori cunosc pe lume”

Ai observat ce puține culori folosește site-ul MailChimp? Dar site-uri românești precum Decât O Revistă, Republica sau magazinul online Cărturești?

Culori secțiune site Republica.ro

Footer website decatorevista.ro

Probabil ai constatat un lucru în comun: trei culori predominante.

Acesta este tot un trend în web design care domină mediul online în ultimele luni. Din ce în ce mai multe site-uri vor să scoată în evidență informațiile pe care le au de oferit printr-o paletă restrânsă de culori bine alese, reprezentative pentru brand-ul lor.

Ai observat probabil această tendință că la început era redusă doar la logo-uri. Apoi s-a trecut la bannere. Acum, site-uri întregi merg pe o paletă restrânsă de 2-3 culori pentru fundal, butoane, titluri și meniuri. De regulă, logo-ul e monocrom și afișat pe un fundal care să îl scoată în evidență.

E un deliciu să privești astfel de site-uri.

De unde poți să îți iei inspirația? Urmărește munca celor de la Collins. Aceasta este agenția de branding din spatele identității vizuale de la MailChimp, Dropbox, Ogilvy, cât și a unor produse și materiale de la Airbnb, Facebook, Nike, Ford, Spotify și multe altele. În plus, premiile internaționale câștigate pentru diferite proiecte de design atestă experiența și mai ales valoarea lor în domeniu.

sursa foto: wearecollins.com/work/dropbox/

#3 Titluri mari, fonturi Sans Serif

„În dulcele stil clasic”, fonturile care odinioară erau considerate prea plictisitoare sau corporatiste se întorc. Drept dovadă, marile brand-uri și-au schimbat logo-urile cu fonturi puțin mai obișnuite. Aceste acțiuni au fost deseori însoțite de campanii de rebranding bazate pe simplitate, ca în cazul MailChimp, de exemplu.

Mailchimp logo vechi (stânga) vs nou (dreapta).

Uber logo vechi (stânga) vs nou (dreapta).

Deseori, simplitatea scoate în evidență ce este mai bun dintr-un brand. Îl ajută să fie mai transparent, fără să se ascundă în spatele unor imagini sau materiale grafice încărcate.

Pe principiul „nu mai distrage atenția și spune ce ai de zis”, noile tendințe în web design pun mult accent pe mesajul transmis, respectiv pe copywriting.

#4 Puncte de focalizare puternice

La fel cum erau afișele create de însuși David Ogilvy în trecut, cu un titlu imens, un vizual care atrăgea atenția, se pare că web design-ul momentului revine la advertisingul de odinioară.

Observi cum se regăsesc elementele celebrei reclame a lui David Ogilvy la Rolls-Royce și tendințele în web design de astăzi?

David Ogilvy – celebra reclamă la Rolls Royce. Sursa foto: pinterest.com

Titluri bold-uite, tipuri de caractere puternice, culori țipătoare, contribuie la un design care parcă „strigă” la tine să îl citești.

Punct focalizare website Samsung.com/ro.

Un brand puternic care are ceva de zis, o spune în cuvinte puține, scrise cu font cât mai mare. Nimic altceva nu distrage atenția. Mesajul e transmis cu siguranță, indiferent cât de grăbit e utilizatorul care intră pe site-ul tău.

#5 Când nu ai poză… gradient!

Fundalul unei secțiuni dintr-un website poate fi elegant dacă folosești un gradient în locul unei imagini sau a unei culori de fundal.

La început l-am văzut la butoane, acum îl vedem la secțiuni întregi ale unor site-uri mari, precum Spotify, de exemplu:

Gradient pagină home Spotify.com

Observi ce frumos se îmbină gradientul de fundal cu textul și imaginile din prim plan? Chiar și imaginile de prezentare ale unor noi modele de smartphone – de exemplu ecranul de la Samsung Galaxy S10 folosește un gradient:

Gradient ecran telefon Samsung Galaxy S10 – samsung.com/ro

Este un trend!

Oricum ai lua-o, încearcă să mergi pe culori neconvenționale. Limitează-ți paleta la 2-3 predominante și lasă-ți imaginația liberă cu acestea.

#6 Mai întâi, mobilul

Dacă îți aduci aminte era dinaintea telefoanelor mobile, când toți vorbeam pe fix, înseamnă că ești prea bătrân să înțelegi acest trend.

Glumesc! 🙂

Dar, totuși, când vine vorba de trendurile din web design pentru 2019 și mai ales 2020, nici nu se mai pune problema să nu gândești un website pentru mobile, cu toate funcțiile disponibile.

De aceea, acum mergem pe principiul: site-ul îl construim direct pentru telefoanele mobile din punct de vedere al lizibilității.

Design-ul, deși uneori pe mobil poate avea modificări sau simplificări față de desktop, totuși trebuie gândit de la început având mobilul în minte, nu ecranele mari pe care, de regulă, lucrează designerii.

#7 2019: anul textului de calitate

Mi-am permis să închei lista noastră de trenduri în web design cu unul care, cumva, le cuprinde pe toate cele de mai sus: copywriting-ul cât mai scurt, la subiect, e cel mai facil mod prin care poți transmite o informație de pe site-ul tău.

E adevărat, trenduri precum conținutul video și audio devin din ce în ce mai populare pentru că oamenii sunt atât de bombardați zilnic de conținut încât nu (prea) mai citesc.

Totuși, textul masiv, care domină pe ecran, atunci când intri pe un site, a devenit un trend greu de ignorat:

Exemplu de landing page de la Apple.com/ro

Captură ecran homepage Uber.com/ro

Captură ecran homepage huffpost.com

Așadar, conținutul de calitate, în sfârșit, este apreciat la adevărata lui valoare: motoarele de căutare îl adoră, utilizatorii îl acceptă cât e scurt și clar, iar designerii îl îmbrățișează conform noilor trenduri.

În concluzie, sperăm ca aceste trenduri în web design pentru 2019, valabile și în 2020, să te inspire. Tot ce ne-am propus prin acest articol este să îți aducem la curent ce ne așteaptă în viitor. Cel mai probabil, și pe noi, și pe tine, până în 2020, când vom ajunge să discutăm despre alte tendințe care vor apărea, pentru care sperăm să fim pregătiți până în 2022.

Viitorul sună bine, nu-i așa?

sursa foto top: unsplash.com. De ce am ales această poză? În opinia mea, cutia de apă prezentată în imagine sumarizează perfect lista de tendințe în web design pentru 2019 despre care am discutat în acest articol.

Nu uita să dai un share!

Articole asemănătoare

Trenduri în social media pentru anul 2018

Scris de Ninel decembrie 11 2017

Rețelele sociale sunt printre cele mai populare instrumente de promovare online, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Dacă nu le folosești deja în […]

11 metode de a face bani din blog

Scris de Ninel iulie 18 2017

Notă: articolul, publicat inițial în 18.07.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși […]

Copywriting și Content Writing – asemănări și diferențe

Scris de Ninel martie 5 2018

Scrisul este asemeni aerului pe care îl respirăm – indispensabil. Este mijlocul prin care ne exprimăm în fiecare zi ideile, gândurile sau chiar nemulțumirile. Și […]