Update WordPress: 6 pasi pentru o actualizare corecta
În calitate de administrator al unui site WordPress, cu siguranţă te-ai lovit din când în când de câte o notificare privind necesitatea efectuării update-urilor. Da, orice update WordPress este important deopotrivă din motive de siguranţă şi de compatibilitate.
Sunt destule cazuri în care administratori de site-uri care nu au ţinut cont de actualizări au avut parte de atacuri cibernetice care le-au lăsat nefuncţionale sau cu probleme. Tema, plugin-urile și platforma însăşi pot fi adevărate breşe de securitate, iar a nu îţi face actualizările înseamnă să laşi uşa larg deschisă hacker-ilor, eventual, şi cu un mesaj de bun venit.
Pe de altă parte, dacă le faci pe repede înainte, s-ar putea să te trezeşti, în cele din urmă, cu un site „perfect” nefuncţional.
Ca atare, deși update-ul WordPress pare că se face printr-o simplă apăsare de buton, în realitate există câţiva paşi de urmat pentru a te asigura că totul se termină cu bine. Despre aceşti paşi vreau să îţi vorbesc în continuare.
Pașii necesari pentru update WordPress
1. Fă un back-up
Back-up-ul e sfânt atunci când faci un update WordPress, întrucât te ajută să îţi păstrezi informaţiile intacte în cazul în care ceva merge prost. În acest fel vei crea o copie a tuturor fişierelor, conţinutului şi imaginilor existente pe site-ul tău, la care poţi apela în caz de nevoie. Şi nu te baza pe faptul că ţie nu ţi se poate întâmpla, mai bine fii precaut!
IDEILE tale pot fi transformate
într-o AFACERE
Sunt două aspecte care au nevoie de back-up înainte de procesul de update WordPress:
- Baza de date – cuprinde informaţiile existente pe site-ul tău şi poţi face acest lucru fie cu ajutorul unor plugin-uri precum WP Database Backup, fie cu ajutorul phpMyAdmin, un tool gratuit care poate fi accesat direct prin intermediul adresei web sau din CPanel-ul provider-ului de hosting.
- Temele şi plugin-urile – pentru un back-up rapid poţi folosi cu încredere Synthesis sau o poţi face manual printr-un transfer FTP.
Iată un video cu informaţii despre cum să faci, uşor şi rapid, un back up la site-ul tău.
2. Dezactivează memoria cache
Înainte să faci orice update WordPress este necesar să dezactivezi orice plugin care stochează date de tip cache, fie el W3 Total Cache, Super Cache sau Quick Cache.
De ce? Pentru a te asigura că nu vei avea pagini păstrate în memoria cache şi că plugin-ul respectiv nu va afecta procesul de update WordPress.
Mai bine să fii precaut și să faci acest pas în plus, decât să riști un update cu erori care îți vor lua mai mult timp să le soluționezi.
3. Updatează tema şi plugin-urile
Deşi rare, există situaţii când o nouă versiune de WordPress poate aduce modificări care afectează funcţionarea unor plugin-uri sau teme.
De regulă, dezvoltatorii de teme şi plugin-uri sunt foarte atenţi şi receptivi la modificările şi actualizările pe care le face WordPress, aşa încât lansează şi ei, odată cu platforma, update-urile necesare, în aşa fel încât ele să fie compatibile.
Dacă faci update WordPress înainte de a actualiza plugin-urile şi temele, te-ai putea trezi cu “mirificul” şi nedoritul White Screen of Death (WSOD), adică cu acea pagină goală de informaţii care îţi indică existenţa unor erori.
Aşadar, înainte să dai start update WordPress, asigură-te că tema şi plugin-urile tale au actualizările la zi.
În loc însă să faci update simultan la toate plugin-urile şi temele tale, este recomandat să le faci mai degrabă pe rând, pe fiecare în parte. În acest fel, în cazul unei erori, vei putea identifica cu uşurinţă sursa şi vei putea solicita clarificări şi suport fie celor de la WordPress, fie developer-ului respectiv.
4. Actualizează WordPress
După toţi cei trei paşi importanţi, a venit momentul să faci marele pas: update WordPress. Şi asta printr-o simplă apăsare a butonului cu acelaşi nume. WordPress se va ocupa apoi de restul.
Procesul poate dura câteva minute sau mai puţin. Aşa că, nu te impacienta dacă, preţ de câteva zeci de secunde, vei avea în faţa ochilor o pagină goală care, aparent, nu se mai încarcă.
5. Reactivează memoria cache
Odată finalizat procesul de update WordPress, reactivează plugin-ul de memorie cache pentru a te asigura că site-ul tău rulează la fel de repede ca înainte.
Dacă ai neclarități privind oricare dintre pașii menționați, apelează cu încredere la echipa de Web Design ServHost.
6. Verifică site-ul după update wordpress
Nu pleca din faţa calculatorului fără să verifici dacă site-ul tău funcţionează după efectuarea update-ului WordPress. Mai acordă-ţi un minut pentru a verifica câteva pagini şi postări în aşa fel încât să fii sigur că totul este la locul lui şi perfect funcţional.
În cazul unui site WordPress, problema nu se pune dacă vei fi nevoit să faci un update, ci când. Cum spuneam, este extrem de important să ai actualizările la zi, procesul fiind simplu şi sigur, de cele mai multe ori, mai ales dacă urmezi cei 6 paşi menționați anterior.
Iar ca procesul de update WordPress să fie încă şi mai pe înţeles, am realizat un video pe care te invit să îl urmăreşti.
Actualizări reușite!