Avantajele unei platforme online față de un website pentru afacerea ta

Platforma Online

Sumarizare articol

Notăarticolul, publicat inițial în 20.11.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Te-ai întrebat vreodată care sunt diferențele dintre platformele online și site-urile web? Ești confuz în privința alegerii soluției potrivite pentru afacerea ta? Noi ți-am pregătit un exercițiu de imaginație sugestiv pentru a te ajuta să înțelegi mai bine cum te poate ajuta o platformă online și ce avantaje îți poate aduce în plus pe termen lung comparativ cu un website.

Imaginează-ți că te afli pe o scenă și ai o portavoce în mână. Numele tău este X și ești coach într-un anumit domeniu, de exemplu. Scena reprezintă site-ul tău,  mijlocul prin care reușești să-ți spui povestea sau să-ți împărtășești cunoștințele. În sală, în fața ta se află o mulțime de oameni așezați pe scaune care te ascultă.

La intrare se află cineva care notează toți participanții la eveniment pe o hârtie cu nume, prenume, adresă de e-mail și nr. de telefon. Poți asemăna această persoană cu autoresponderul de pe o platformă online – gândește-te la el ca la un instrument care colectează automat aceste date pentru tine.

Pentru a ajunge la evenimentul tău, oamenii au fost informați de existența sa prin intermediul paginii tale de Facebook, integrată pe website. Atât autoresponderul, cât și social media reprezintă elemente care transformă un site simplu într-o platformă online prin intermediul căreia tu îți faci cunoscută afacerea mult mai rapid.

Și că tot am amintit de Facebook, află de ce ai interacțiune scăzută în social media și cum rezolvi asta.

Platformă online vs. website

Un website este o colecție de pagini web interlinkate și organizate într-o anumită structură. De exemplu, un blog personal poate avea mai multe pagini – contact, despre noi etc. Dacă ai nevoie să-ți creezi un blog, o platformă e-commerce sau un profil de freelancer, un simplu website este de ajuns și îți va răspunde tuturor cerințelor.

Website-urile cuprind o colecție statică de pagini, de aceea și tipul de conținut pe care îl găzduiesc este mai degrabă static. Și poți alege din diverse soluții tehnice. Spre exemplu, poți opta pentru un website one pager, sau pentru un site clasic, multi page.

Platforma online, în schimb, este un sistem dinamic, o colecție de coduri scrise într-unul sau mai multe limbaje de programare specifice, folosită pentru a genera pagini web dinamice.

Mai simplu spus, o platformă online conține toate resursele de care ai nevoie pentru a crea un website, dar un website nu are resursele necesare pentru a crea o platformă.

De altfel, aceasta este și principala diferență dintre cele două concepte – posibilitățile pe care le oferă o platformă online utilizatorilor sunt mult mai mari decât cele pe care le oferă un website (aplicații, autoresponder, integrare cu social media, interactivitate crescută etc.)

Platforma online implică într-o măsură semnificativă relația și interacțiunea cu utilizatorii și este creatoare de comunități. Câteva exemple de platforme online populare sunt Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr, Blogspot, WordPress etc.

WordPressm, de exemplu, este cea mai populară platformă de tip open-source folosită pentru crearea de site-uri de prezentare, magazine online, bloguri și altele. Pe blogul nostru găsești mai multe informații despre cum să o folosești – din acest punct de vedere poți verifica ghidul WordPress.

Procesul de mentenanță

Și în ceea ce privește mentenanța și costurile există câteva diferențe semnificative între un website și o platformă online – platforma costă mai mult decât un website și necesită update-uri constante și o echipă de web designeri care să o administreze. Un site de prezentare, în schimb, este mai puțin costisitor și poate fi administrat și de o singură persoană.

Dacă te interesează subiectul mentenanței, află că el influențează în mod direct evoluția unui website. Indexarea organică, performanțele site-ului, problemele de indexare și multe altele pot fi gestionate eficient doar dacă o mentenanță lunară este urmată. Desigur, în funcție de platforma folosită aceste activități pot varia. Pentru că este diferit să asiguri mentenanță WordPress, față de mentenanță PrestaShop  – și acesta este un simplu exemplu.

De ce să aleg o platformă online?

Dacă dorești să-ți construiești o afacere online folosind sign up-uri sau funcționalități interactive, ar trebui să optezi pentru o platformă online.

Ele au abilitatea de a servi unei varietăți de scopuri și sunt destinate unor domenii de activitate diverse. Câteva exemple sunt platformele de advertising, platformele de distribuție ale unor aplicații, serviciile de comunicare, serviciile de plăți sau platformele economice.

Printre funcționalitățile importante ale unei platforme online se numără și integrarea motoarelor de căutare, sincronizarea cu social media, găzduirea conținutului creativ etc.

Vezi și cum poți înscrie un site în motoarele de căutare.

Rolul platformelor online este de a utiliza informațiile și tehnologiile de comunicare pentru a facilita interacțiunile dintre utilizatori, dar și colectarea și utilizarea datelor despre aceste interacțiuni.

Platformele online contribuie semnificativ la inovația societății digitale și economice a zilelor noastre. Dacă alegi acest mijloc de promovare pentru afacerea ta, vei avea parte de câteva beneficii importante – posibilități variate de interacțiune pentru utilizator, funcționalități multiple, creșterea eficienței și competitivității industriei în care activezi.

Studiu de caz: avantajele unei platforme online de învățare

#1 Economisești timp și bani

Organizațiile, afacerile sau persoanele care folosesc platforme online de învățare reușesc să optimizeze costurile și să economisească bani la capitolul resurse, spre deosebire de modalitatea clasică de predare a unor cunoștinte (SEO, marketing, copywriting etc.). În cazul unui curs clasic, ar fi nevoie de costuri suplimentare, atât pentru organizatori, cât și pentru cursanți (transport, spațiu, masă, cazare).

#2 Management facil al platformei

O platformă online eficientă le oferă cursanților control deplin, ei pot vizualiza lecțiile ori de câte ori au nevoie, pot derula înapoi dacă nu au înțeles anumite aspecte și au posibilitatea să se logheze cu un user și o parolă.

De asemenea, ei pot comunica de regulă și cu inițiatorul cursului (coach, trainer, specialist) dacă au nelămuriri sau vor să îi adreseze o întrebare, fie direct pe platformă, fie pe social media. În cazul unui curs clasic ținut într-o sală de clasă, ar fi puțin mai dificil pentru un cursant să interacționeze direct cu cel care ține cursul.

#3 Acces rapid la informație actualizată și organizată

Informațiile de pe platformele de învățare sunt de regulă structurate într-un mod eficient, ușor de înțeles și concis în același loc, fiind accesibile tuturor utilizatorilor prin intermediul unui singur click.

Toți cei logați pe platforma respectivă au acces la conținut educativ oricând, oriunde, singura condiție fiind să aibă o conexiune funcțională la internet. În cazul modalităților clasice de învățare, ar apărea diverse probleme logistice (prea multe persoane într-un spațiu prea mic, diseminarea defectuoasă a informației, zgomot de fond etc.)

De asemenea, conținutul de pe platformele de învățare online este actualizat constant iar utilizatorii pot primi notificări fie pe e-mail, fie direct pe platformă pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutăți.

#4 Conținut multimedia

Platformele online de învățare sunt sisteme complexe care oferă deținătorilor de afaceri, dar și instituțiilor educaționale șansa de a crea și transmite conținut multimedia practic și ușor de urmărit (video, imagini, audio, text). Astfel, cursanții pot învăța mai ușor, folosind mai multe exemple practice și se pot bucura de un mediu de învățare plăcut și interactiv.

La ServHost tocmai am lansat un curs gratuit de WordPress, destinat tuturor începătorilor care doresc să-și creeze un website sau magazin online utilizând această platformă. Vrei să afli dacă un astfel de curs ți se adresează? Te invit să consulți și informațiile din acest articol.

Cursul nostru cuprinde 24 lecții în format video accesibil și este găzduit pe o platformă online interactivă și ușor de administrat. Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi, apoi să îți creezi un user și o parolă, apoi sa te logezi și vei avea acces pe viață la toate aceste informații.

Ești gata să afli cum îți poți crea de la zero viitorul site? Te aștept la curs!

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.