Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web

gazduire web

Sumarizare articol

Notăarticolul, publicat inițial în 25.04.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă, de fapt, atunci când deschizi o pagină web? Ce se află dincolo de o acţiune aparent banală, pe care o faci zi de zi atunci când accesezi internetul?

După ce am trecut în revistă ce îţi trebuie ca să începi o afacere online, facem un pas înainte către lucruri încă şi mai serioase. Ei, dar nu complicate ori de neînţeles! 🙂

Să începem, deci, procesul de disecare al ceea ce înseamnă gazduire web pentru a înţelege ce este, cum funcţionează şi cum să o alegi.

Ce înseamnă gazduire web

Pe scurt, găzduirea web este un serviciu care îţi permite să urci un site sau o pagină web pe internet. Acest serviciu este oferit de o companie care îţi pune la dispoziţie tehnologiile necesare pentru ca un site să funcţioneze online.

Site-urile sunt păstrate pe computere speciale numite servere, iar atunci când le accesezi, computerul tău se va conecta la serverele respective şi în acest fel paginile web îţi vor fi afişate.

Găzduirea web presupune şi deţinerea unui domeniu web, adică acel nume unic pe care îl are site-ul tău. Serviciile de web hosting oferă totodată şi posibilitatea de a-ţi crea un domeniu web pentru afacerea ta online.

Componente de găzduire web

Deşi ai fi tentat să consideri serviciul de găzduire web ca fiind unitar, el are, de fapt, 4 componente principale pe care trebuie să le ai în vedere:

#1 Domeniul (Domain Hosting). Numele domeniului tău este controlat şi păstrat de compania de la care îl achiziţionezi. Tu eşti proprietarul acelui domeniu pe perioada pentru care îl cumperi şi nimeni nu mai poate avea un domeniu identic cu al tău.

#2 Găzduirea DNS (DNS Hosting). Găzduirea DNS sau hostingul domeniului tău web este acel server care transformă adresele web în adrese de internet, altfel cunoscute şi sub numele de adrese IP. Internetul funcţionează, de fapt, pe baza acestor adrese IP, aşa încât fără găzduirea web DNS un site nu poate rula online.

#3 Găzduirea web (Web Hosting). Acesta este serviciul care găzduieşte practic site-ul tău, de aceea, când îţi alegi furnizorul de web hosting, asigură-te că:

  • Viteza server-ului pe care ţi-l pune la dispoziţie acoperă nevoile site-ului tău;
  • Banda de frecvenţă poate susţine diversitatea şi cantitatea de informaţii de care ai nevoie;
  • Update-urile sunt făcute la timp;
  • Există posibilitatea de backup (copie de rezervă) pentru site-ul tău;
  • Beneficiezi de suport tehnic atunci când ai nevoie.

#4 Găzduirea email (Email Hosting). După cum sugerează şi numele, este vorba despre serviciul care găzduieşte email-urile asociate site-ului tău. Acesta permite trimiterea şi primirea email-urilor tale.

Aceste componente pot fi oferite de un singur furnizor sau de mai mulţi. Recomandarea este însă să optezi pentru o companie care îţi poate oferi întreg pachetul de servicii şi care, mai ales, are capacitatea şi disponibilitatea de a te ajuta să faci cele mai bune alegeri pentru site-ul tău.

Tipuri de gazduire web

gazduire web

Camera de servere.
Sursa foto: pixabay.com

Ai putea să fii puţin surprins, însă există mai multe tipuri de găzduire web, fiecare cu rolul, avantajele şi dezavantajele sale. De interes pentru tine şi afacerea ta online sunt însă 3 tipuri de gazduire web:

#1 Găzduirea shared sau Shared Hosting

Aceasta este cea mai populară dintre tipurile de găzduire web. Cu siguranţă, cuvântul „shared” te duce cu gândul la ceva în comun. Şi ai dreptare.

Găzuirea shared presupune că spaţiul fizic existent pe un server şi resursele acestuia sunt folosite la comun de către mai multe site-uri. Şi acum, te gândeşti: dacă este „la comun” nu înseamnă că înghesuiala pe server mi-ar putea crea probleme? Mai la începuturile internetului, da, crea probleme.

Acum însă, progresul tehnologic a făcut ca acest tip de gazduire web să fie foarte eficient şi, mai ales, cu un raport calitate/preţ extrem de bun, dacă, desigur, alegi şi o companie de web hosting serioasă. Pentru marea majoritate a afacerilor online acest tip de găzduire este ideal, din două motive:

  • Este mai accesibil – nu trebuie să plăteşti pentru un server întreg, mai ales, dacă nu-ţi foloseşte la nimic;
  • Este mai uşor de folosit – serverul este preconfigurat cu cele mai importante opţiuni şi vine la pachet cu servicii de mentenanţă şi actualizări de securitate.

#2 Găzduirea VPS sau VPS Hosting

Acronimul VPS înseamnă Virtual Private Server, carevasăzică este un fel de server virtual privat. Spunem „un fel” pentru că şi acest tip de găzduire web presupune existenţa unui server fizic care este, de fapt, împărţit cu alte servere virtuale. Partea frumoasă este că pe un astfel de server virtual privat îţi poţi face de cap, fără să deranjezi pe alţii. Asta deoarece are resurse dedicate, iar configurările disponibile sunt asemănătoare cu ale unui server dedicat.

Găzduirea web de tip VPS este avantajoasă pentru că:

  • Este mult mai flexibilă – severele virtuale oferă cel mai flexibil mediu disponibil pentru site-uri. Ele se adaptează la problemele care apar şi relochează, în mod automat, site-ul într-o zonă sigură. De asemenea, oferă soluţii rapide atunci când traficul pe server-ul fizic creşte foarte mult.
  • Oferă resurse dedicate – aşadar, chiar dacă împarţi spaţiul fizic cu alţi clienţi, nu împarţi şi resursele, cum ar fi memoria, de exemplu. Acest lucru îi permite site-ului tău să ruleze corespunzător, chiar dacă, să spunem, vecinii cu care împarţi serverul au o creştere foarte mare a traficului.

#3 Server dedicat

Cred că ţi-ai dat deja seama, după nume, că acest tip de găzduire web presupune să ai tot spaţiul disponibil pe un server doar pentru tine, tot spaţiul şi toate resursele alocate. După cum probabil intuieşti, acesta este şi cel mai costisitor tip de găzduire web, însă are ca avantaje:

  • Flexibilitatea şi personalizarea – poţi alege exact tipul de specificaţii hardware şi software de care ai nevoie;
  • Performanţe ridicate şi resurse dedicate –asta pentru că nu împarţi serverul cu nimeni;
  • Control absolut – ai acces total şi posibilitatea de a face orice setări doreşti.

Serviciile de hosting: de ce să le acorzi importanță

Atunci când te pregătești să deschizi o afacere online știu că vrei să ajungi în atenția publicului țintă cât mai rapid. Cu toate acestea, acordă atenție lucrurilor esențiale.

Iar, din acest punct de vedere, găzduirea site-ului are nevoie de toată răbdarea ta. De calitatea hostingului depinde performanța website-ului și implicit, calitatea serviciilor pe care le oferi. Pentru că, experiența online pe care o asiguri decide în mare măsură decizia utilizatorului.

Pe scurt, conversiile propriu-zise sunt influențate de fiecare etapă pe care o parcurgi până în momentul promovării online.

Nu uita nici de mentenanța lunară a site-ului WordPress. Monitorizarea lunară înseamnă decizii luate la timp. În funcție de volumul de trafic, de numărul de servicii oferite, sau de produsele existente în catalogul online se poate impune, de exemplu, schimbarea pachetului de hosting.

Mentenanța se poate face individual, sau poate fi asigurată de furnizorul serviciilor de găzduire. Ți-am vorbit mai multe despre cum alegi mentenanța WordPress într-un articol  separat. Citește-l și află ce implică acest proces de administrare pentru paginile tale web.

Concluzii

Şi acum, te întrebi: ce tip de găzduire web să aleg? Răspunsul: cel care îndeplineşte cel mai bine nevoile specifice site-ului tău. Iar dacă ai nevoie de un sfat în acest sens, specialiştii în web hosting WordPress te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

Deşi poate părea o piesă mai puţin importantă în construcţia afacerii tale online, găzduirea web este, am putea spune, esenţială. Închipuie-ţi doar că ai o idee de afacere strălucită, pusă în valoare de un site de excepţie, dar un hosting prost, care îl face deseori nefuncţional. Sau că te trezeşti, când ai nevoie mai mare, că nu e nimeni care să-ţi ofere suport tehnic atunci când se întâmplă vreo nenorocire online.

Aşa că, atunci când eşti pus în faţa alegerii firmei de gazduire web, ar fi bine să ţii cont deopotrivă de reputaţia acesteia şi serviciile pe care le oferă.

Şi, pentru că tot am făcut referire la el, în articolul următor afli procesul de creare site web în WordPress, ca să obții site-ul care să pună în valoare ideea ta strălucită.

Știu că probabil ai câteva întrebări înainte de a alege să colaborezi cu o firmă de gazduire web, lucru care este normal. De aceea, aș vrea să te invit la conversație.

Care sunt provocările sau neclaritățile tale legate de hosting, în acest moment?

Aștept comentariul tău în secțiunea de mai jos.

Cu drag,

Ninel

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.