9 Plugin-uri WordPress Pe Care Trebuie Sa Le Folosesti

Table of Contents

Notăarticolul, publicat inițial în 08.06.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Îți vorbeam zilele trecute despre cum captezi o adresa email pe site-ul tău. Mă gândeam acum că, pentru a face acest lucru, ai nevoie de un website sau blog bine pus la punct, tehnic vorbind.

De aceea, cred că este oportun să discutăm despre cele mai importante plugin-uri WordPress pe care trebuie să le ai ca să începi să îți pui în aplicare strategia de marketing dorită.

În plus, plug-in-urile te vor ajuta și să creezi o pagină de vânzare eficientă.

Însă, pentru început, trebuie să lămurim un lucru.

Ce este un plugin WordPress?

Există zeci, poate chiar sute de mii de astfel de plugin-uri. Ele se mai numesc și module (sau extensii) și sunt definite ca fiind „bucățele” de software care adaugă funcții suplimentare site-ului tău.

Din punct de vedere tehnic, ele sunt scrise în limbajul de programare PHP (care stă la baza platformei WordPress) și sunt construite special să poată fi instalate cu ușurință din panoul de administrare al site-ului tău WordPress.

Există chiar o vorbă în comunitatea WordPress: „orice ai vrea să faci, există un plugin pentru asta”.

Într-adevăr, plugin-urile sunt ca aplicațiile mobile – ele te ajută să implementezi chiar și cele mai trăznite idei pe care le ai în minte.

Ca să instalezi un plugin WordPress, trebuie să mergi în panoul tău de administrare, secțiunea Plugins (Module, dacă îl ai în română) și să selectezi opțiunea „Add New”.

add new plugin wordpress

De aici, poți căuta numele plugin-ului dorit și pur și simplu să apeși butonul „Install”, apoi „Activate”.

Orice plugin ai instala, poți urma pașii din tutorialul nostru video: Cum instalezi plugin-ul Wordfence

La fel de simplu, poți face și dezinstalarea plugin-urilor tale.

Acum, că am lămurit acest lucru, haide să trecem în revistă cele mai importante plugin-uri WordPress pe care, în opinia mea, orice site ar trebui să le folosească.

Toate plugin-urile din lista care urmează sunt gratuite, așa că ai un motiv în plus să le folosești 🙂

Plugin-uri WordPress recomandate

#1 Yoast WordPress SEO

Acesta este, fără îndoială, cel mai eficient plugin WordPress pentru SEO pe care îl poți avea. El îți permite să optimizezi pentru motoarele de căutare fiecare pagină a site-ului, oferindu-ți un scor format din buline (roșu pentru insuficient, portocaliu pentru suficient, verde pentru foarte bine).

Acest plugin te ajută chiar dacă nu ai deloc cunoștințe de SEO: la fiecare final de pagină îți oferă sfaturi, foarte clar explicate.

Iată un exemplu, înainte de optimizarea unei pagini:

plugin wordpress SEO by Yoast

Acum, iată același exemplu, după optimizare:

analiza plugin wordpress Yoast

Dacă vrei să îl folosești și tu în site-ul tău, îți recomand ghidul nostru în care am explicat în detaliu totul despre cum se folosește YoastSeo pentru WordPress.

#2 Contact Form 7

Probabil acesta este cel mai popular plugin WordPress dintre toate. Dacă vrei să ai un contact direct cu vizitatorii site-ului tău, pune-le la dispoziție formulare de contact pentru ca aceștia să îți poată scrie.

Este mult mai profesionist să te contacteze prin intermediul unui formular și să își structureze mesajul așa cum dorești tu, decât să îți scrie, pur și simplu, un email. În fond, tot pe email-ul tău va ajunge mesajul lor.

Poți crea și administra cu ușurință mai multe formulare de contact, le poți personaliza cum dorești și poți traduce automat mesajele de eroare sau de confirmare, în limba română.

Dacă vrei să înveți cum se folosește, ai ghidul Contact Form 7 pentru WordPress. Găsești în acel articol totul de la instalare și până la configurarea propriu-zisă a plug-in-ului.

#3 Wordfence Security

Unul din cele mai importante aspecte, atunci când ai un site WordPress, este să îl protejezi împotriva atacurilor cibernetice. Platforma WordPress este una din cele mai atacate de către hackeri și roboți ai internetului, iar cu cât ai mai multe plugin-uri instalate, cu cât riști să ai mai multe vulnerabilități.

De aceea, în acest articol, eu îți recomand doar acele plugin-uri care oferă funcții de bază ale site-ului tău.

Plugin-ul Wordfence Security este, probabil, unul din cele mai bune module de securitate. El îți blochează comentariile spam și tentativele de intrare în panoul tău de admin, îți scanează periodic site-ul și te anunță atunci când acesta este compromis.

#4 Google Analytics

Ce rost ar avea să promovezi un site dacă nu știi ce trafic are, nu-i așa? De aceea, este obligatoriu să folosești Google Analytics pentru site-ul tău.

Ca să faci acest lucru, trebuie să creezi un cont pe platforma Google Analytics și să obții apoi codul specific contului tău, pe care să îl inserezi manual în locul indicat de plugin-ul Google Analytics.

O altă variantă este pur și simplu să te înregistrezi cu contul tău de Google, direct din plugin, pentru a face legătura.

Nimic mai simplu!

Vrei să înveți cum să folosești Google Analitycs și indicatorii săi de performanță? Citește articolul nostru și află cum te poate ajuta acest serviciu Google să crești traficul pe site-ul tău WordPress.

#5 Shareaholic

Având un nume haios, acest plugin WordPress a reușit să ajungă cel mai popular și stabil modul de adăugare a butoanelor de social media share pe paginile site-ului tău.

În afară de asta, el îți permite să adaugi la fiecare final de articol o listă cu conținut similar de pe blogul tău sau chiar de pe alte site-uri de pe .com, alese în funcție de cuvinte cheie inserate de tine.

Însă, nu cred că ai folosi această funcție pe un blog de companie. Este suficient să te rezumi la funcția de social share, pentru că…

#6 Jetpack

Acesta este, probabil, cel mai complex plugin din câte există. Este, de fapt, un cumul de funcții menite să te ajute să îți crești traficul pe site-ul tău, să îl protejezi și să îți fidelizezi cititorii.

Din instrumentele pe care le include, Jetpack îți permite să:

  • Vezi statisticile site-ului tău în timp real
  • Inserezi articole similare la finalul fiecărui articol de pe site-ul tău
  • Inserezi butoane de social share (la fel cum face și Shareaholic)
  • Protejezi site-ul împotriva atacurilor
  • Creezi conținut dinamic (înglobări cu alte platforme, carusele și galerii foto interactive, secțiuni suplimentare în bara laterală etc)
  • Permiți cititorilor tăi să se aboneze la blogul tău, să primească pe email ultimele articole
  • Personalizezi formularele de contact
  • Și multe altele…

Toate funcțiile menționate de mine aici sunt gratuite, însă acest complex plugin WordPress oferă cel puțin la fel de multe funcții premium, plătite.

Uite, de exemplu, cum arată zona de statistici rapide:

jetpack plugin wordpress

#7 WP Super Cache

Acest modul are o funcționare invizibilă pentru cititorii tăi, însă foarte utilă pentru zona de back-end a site-ului tău WordPress.

Pe scurt, el contribuie la creșterea vitezei de încărcare a site-ului tău, mai ales atunci când ai un trafic mare în același timp sau când folosești un hosting lent.

Cum face acest lucru? Ei bine, o să încerc să explic cât mai puțin tehnic posibil: acest plugin transformă codurile dinamice PHP, greu de citit de către server, în fișiere statice HTML. În felul acesta, cititorii tăi nu vor simți diferența, în cazul în care site-ul tău va fi îngreunat de trafic.

#8 Google XML Sitemaps

Orice site, fiind format din mai multe pagini, are nevoie de o hartă cu toate aceste pagini care să fie citită corect de Google. Motorul de căutare trebuie să vadă rapid toate legăturile dintre aceste pagini și să aibă adresa fiecăreia, pentru a ajunge ușor la ele să le citească.

De aceea, există un plugin WordPress special pentru a genera această hartă (care este, de altfel, obligatorie).

Orice site trebuie să aibă o hartă principală (și poate avea mai multe sub-hărți, în cazul în care are un număr mare de pagini). Această hartă este un fișier XML care este compus dintr-o listă cu toate link-urile site-ului respectiv.

Există multe modalități prin care se poate genera, însă în WordPress, plugin-ul Google XML Sitemaps este cel mai popular.

Atenție: aceeași funcție o poate oferi și plugin-ul Yoast WordPress SEO, așadar nu ar fi necesar să folosești ambele plugin-uri în același timp.

Sitemapul generat de aceste plug-in-uri trebuie folosit nu doar pentru a ușura navigabilitatea în site. El poate fi integrat cu contul Search Console asociat website-ului. Iar în Search Console primești mai apoi numeroase informații și rapoarte relevante despre activitatea organică a paginilor web. Aceste rapoarte te vor ajuta să optimizezi din punct de vedere SEO fiecare element existent pe website-ul tău.

#9 WP Optimize

De-a lungul vieții unui site WordPress, acesta generează multe fișiere „dump” („inutile”), care îi îngreunează funcționarea. O parte din acestea sunt temporare, însă o parte sunt atașate direct bazei de date a site-ului și nu se șterg automat.

Baza de date este formată dintr-o serie de fișiere SQL care cuprind toate informațiile site-ului tău, de la conturile create și până la conținutul text și foto de pe fiecare pagină.

Prin procesul de optimizare, plugin-ul WordPress WP Optimize îți curăță, de fapt, baza de date de fișiere și coduri inutile. În plus, el efectuează constant scanări după date care sunt în plus și nu sunt necesare, pentru a le elimina.

Tu ce alt plugin WordPress ne-ai recomanda?

Sper să te ajute lista și explicațiile de mai sus. Aș vrea să punctez că un site încărcat cu prea multe plugin-uri riscă să nu mai funcționeze corespunzător.

Fiecare plugin pe care îl instalezi adaugă fișiere și noi linii de cod site-ului tău. De aceea, sfatul meu este să te limitezi doar la plugin-urile de care ai nevoie cu adevărat și să nu folosești niciodată mai multe plugin-uri care au aceleași funcții.

În plus, fiecare plug-in nou adăugat va mai pune câteva sutimi de secundă la viteza de încărcare a site-ului tău. După cum bine știi, cel mai bine ar fi să optimizezi cât de mult poți această viteză de încărcare. Altfel, Google va penaliza site-ul, ceea ce înseamnă că el nu va apărea în primele rezultate ale motoarelor de căutare.

Află și cum poți crește viteza de încărcare pentru un site WordPress.

Dacă vrei să mă ajuți să completez lista cu recomandări, lasă-mi te rog un comentariu cu plugin-urile pe care tu le folosești și sunt foarte utile.

Până data viitoare,

Ninel

sursa foto top: pixabay.com

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.