Notă: articolul, publicat inițial în 08.05.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!
După ce am stabilit paşii principali pentru creare site web în articolul anterior, acum rămâne să ne concentrăm atenţia pe felul cum alegem tema WordPress potrivită pentru site-ul nostru.
Din opțiunile pe care le avem, peste 1500 de teme WordPress sunt gratuite şi alte câteva mii de teme sunt plătite. Sunt cifre copleşitoare pentru oricine se află în faţa deciziei de a alege una pentru site-ul său. Iar ca aceasta să fie încă şi mai dificil de luat, pe măsură ce le vezi, ţi se pare că fiecare temă arată parcă încă şi mai bine decât cealaltă. Şovăielnic? Ei bine, ai şi motive să fii.
Să trecem, totuşi, peste emoţia copilului într-un magazin de bomboane şi să analizăm lucrurile la rece. Decizia alegerii pentru o tema WordPress devine mult mai uşoară dacă se ţine cont de câteva criterii de bază.
De ce este important să nu alegi la întâmplare o tema WordPress? Platforma WordPress serveşte creării unei varietăţi de site-uri şi, ca atare, temele sunt adaptate în funcţie de specificităţile pieţei căreia i se adresează. Aşadar, viitoarea ta tema WordPress trebuie să completeze cu succes conţinutul site-ului tău. Iată câteva sfaturi.
Cum alegi tema WordPress
-
Mergi pe simplitate
Less is more. Cam acesta este dictonul potrivit când vine vorba să-ţi alegi tema WordPress. Foarte multe dintre variantele de teme pe care le ai la dispoziţie vin cu o mulţime de culori, layout-uri complexe, animaţii şi alte zorzoane. Frumoase, de altfel. Tu însă nu îţi pierde capul după ele, decât dacă îţi sunt de folos.
Carevasăzică, caută o temă WordPress cu un design care vine să susţină obiectivele site-ului tău. Desigur, trebuie să arate bine, dar nu cu preţul funcţionalităţii. Scopul principal al acestuia este să îi ajute pe vizitatori să găsească rapid informaţiile de care au nevoie, iar pe tine să îţi atingi obiectivele (vânzări, notorietate etc).
Dacă o temă WordPress arată grozav dar nu te ajută să vinzi sau să atragi vizite, atunci nu e o temă bună. Şi nu e bună nici atunci când nu reuseşte să le ofere vizitatorilor o experienţă plăcută.
-
Alege teme responsive. Obligatoriu
Optimizarea nu este opţională. Atunci când cauţi o temă WordPress pentru site-ul tău o faci, cel mai probabil, de pe desktop, unde temele pot fi admirate în toată splendoarea lor. Problema este că, în ziua de astăzi, accesarea site-urilor se face cu o majoritate covârşitoare de dispozitive mobile. Aşadar, caracterul responsive al site-ului tău este un must.
În plus, ţine cont de faptul că Google afişează cu precădere site-urile mobile friendly în căutările mobile. WordPress ştie şi el asta, aşa încât, majoritatea temelor sale sunt deja resposive. Totuşi, şi pe WordPress şi pe piaţă, există încă destule teme care nu sunt mobile friendly.
Cum verifici dacă tema pe care o vrei pentru site-ul tău este optimizată? Foarte simplu! Schimbă dimensiunea browser-ului tău.
Temele responsive se vor adapta în consecinţă; celelalte nu.
-
Ţine cont de compatibilitatea cu diverse browsere
Google Chrome, Internet Explorer, FireFox, Safari… utilizatorii de internet folosesc browsere diferite, aşa încât este posibil ca tema ta WordPress să arate grozav pe unele şi prost pe altele.
Majoritatea celor care dezvoltă teme WordPress testează în mod riguros compatibilitatea lor cu diversele tipuri de browsere şi menţionează acest aspect în descrierea temei. În caz că nu e menţionat, atunci testează chiar tu! Nu uita să testezi compatibilitatea cu browsere şi pe dispozitivele mobile!
-
Instalează plugin-urile necesare
Adevărata putere şi frumuseţe a folosirii platformei WordPress stă în multitudinea de plugin-uri care pot fi instalate. Acestea îţi permit să adaugi cam ce vrei pe site-ul tău, de la formulare de contact la butoate social media.
În timp ce unele dintre ele sunt opţionale, alte plugin-uri sunt absolut musai de instalat: Contact Form 7, BackupBuddy, Thrive Leads, Yoast SEO, W3 Total Cache, Edit Flow, Sucuri Security sau Floating Social Bar.
Asigură-te că tema WordPress pe care o alegi suportă majoritatea acestor plugin-uri importante. La o adică, dacă nu ştii sigur îl poţi întreba direct pe dezvoltatorul temei respective.
Totuși, nu instala plugin-uri doar de dragul instalării lor. Unele sunt utile (precum cele recomandate mai sus), iar altele pot îngreuna site-ul tău și îl pot face vulnerabil la atacuri.
În plus, plug-in-urile încarcă destul de mult viteza de încărcare a site-ului. Iar o platformă care se încarcă lent înseamnă conversii pierdute și o indexare organică precară. Nu uita, Google apreciază în special site-urile care asigură o experiență online rapidă și intuitivă.
-
Ia în calcul posibilitatea folosirii mai multor limbi
Deşi, probabil, site-ul tău va fi în română, ia în calcul faptul că, la un moment dat, s-ar putea să ai nevoie şi de o variantă în limba engleză a acestuia (sau orice altă limbă de circulaţie internaţională).
Ca să nu-ţi baţi capul cu schimbarea temei WordPress mai târziu, ai grijă de la bun început ca aceasta să permită instalarea de plugin-uri pentru mai multe limbi.
Cu toate acestea, evită folosirea conținutului bilingv pe aceeași variantă a site-ului. Ori traduci tot conținutul, ori îl păstrezi pe tot în aceeași limbă. Google va penaliza site-urile care au o altă limbă decât cea declarată oficial.
-
Foloseşte Page Builders
În ciuda varietăţii temelor WordPress, este posibil ca nimic să nu se potrivească întru totul cu ceea ce îţi doreşti şi ai nevoie.
Pentru astfel de situaţii s-au inventat plugin-urile cu care poţi construi tu însuţi pagini noi pentru site-ul tău. Şi nu te speria, nu ai nevoie de cunoştinţe HTML pentru asta! Plugin-urile Page Builder funcţionează pe principiul drag&drop.
Atenţie însă! Utilizarea unor astfel de page builders pentru a crea pagini noi temei tale WordPress poate produce şi unele coduri nedorite, iar în momentul în care schimbi tema, aceste pagini vor trebui ajustate. E bine, aşadar, să alegi plugin-uri page builder care să poate fi utilizate şi la alte teme.
-
Alege teme cu suport integrat
Partea proastă atunci când alegi teme WordPress gratuite este că acestea nu vin la pachet şi cu suportul tehnic. În cazul în care ai o problemă cu o astfel de temă, trebuie să te descurci singur. Sau să plăteşti pe cineva care să-ţi rezolve problema.
Asigură-te că tema pe care o alegi beneficiază atât de o bună descriere cât şi de suport integrat. Multe dintre temele WordPress premium oferă o documentaţie detaliată şi suport pe email timp de 1 an.
-
Optimizează pentru motoarele de căutare
Chiar şi temele care îţi fură ochii din prima pot genera coduri HTML nepotrivite, caz în care performanţa site-ului tău pe motoarele de căutare va avea de suferit.
Pentru începători, asemeni ţie, poate fi dificil să vezi în ce măsură codul sursă al temelor este ok. Din acest motiv, este bine să mergi pe o tema WordPress premium, care îţi pune la dispoziţie informaţii legate de optimizarea pentru motoarele de căutare.
Te poate ajuta, în acest sens, research-ul propriu. Caută online informaţii legate de tema pe care ţi-o doreşti.
Nu te îngrijora dacă vezi că tema premium pe care o alegi este mai scumpă decât una care nu este premium dar care îți place mai mult. Nu contează numai aspectul temei ci și felul cum este dezvoltat codul din spatele ei.
În plus, asigură un plan sau o strategie SEO de conținut pentru a optimiza indexarea organică a site-ului. În acest sens, Google Analytics și Search Console îți vor fi de ajutor.
-
Urmăreşte rating-urile şi recenziile
Un alt indicator al calităţii unei teme WordPress o reprezintă rating-urile şi recenziile asociate acesteia.
Pentru temele gratuite, stelele de rating apar afişate chiar sub butonul download, iar în momentul în care adaugi tu însuţi un rating, vei avea acces şi la recenziile pe baza cărora a fost creat. Poți citi și recenziile altora despre tema respectivă, precum și comentariile și întrebările lor.
Sunt foarte utile mai ales dacă nu este suficientă informația pusă la dispoziție de dezvoltatorul temei.
În plus, rating-urile te ajută și să identifici intențiile de cumpărare ale utilizatorilor care îți accesează site-ul. Mai mult, o idee utilă pe care o poți implementa este și cea a folosirii breadcrumbs pentru a ușura navigabilitatea în paginile web.
De ce să nu alegi o tema WordPress gratuită
Deşi există o varietate de teme gratuite, nu este recomandat să alegi una dintre ele, mai ales dacă nu vrei să ai bătăi de cap pe viitor.
O temă gratuită este de multe ori creată de programatori începători și poate avea puține funcționalități și multe vulnerabilități, aşa că riscul ca aceasta să conţină coduri slabe este mare. În plus, acestea se updatează mai rar şi nici nu beneficiază de suport tehnic.
Şi cum la tot ce e gratuit, înghesuiala e mare, să nu te mire dacă descoperi online încă câteva site-uri similare cu ale tale, atât ca aspect, cât şi ca funcţionalitate. Numai „bine” ca vizitatorii să încurce merele cu perele.
Dacă vrei să-ți creezi un blog personal și vrei pur și simplu să înveți să stăpânești WordPress, fără să te aștepți la un trafic mare, atunci o temă gratuită poate fi potrivită pentru început. Însă, ulterior, dacă dorești un site profesionist, o temă premium este obligatorie.
Te-ai decis ce temă vei alege? Iată un tutorial care te ajută să instalezi tema WordPress pe site-ul tău:
Pe lângă opţiunile de teme pe care ţi le pune la dispoziţie platforma WordPress în catalogul său propriu, există şi alţi dezvoltatori care creează şi vând astfel de teme. Orice variantă ai alege, urmăreşte criteriile despre care am vorbit ca să fii sigur că ai un site atractiv şi, mai ales, perfect funcţional.
Iar pentru a fi perfect funcţional e nevoie să fie şi perfect optimizat. Despre cum se face optimizarea unui site WordPress descoperi în articolul următor.
Pana atunci te rog sa imi spui printr-un comentariu la acest articol ce fel de teme ai folosit gratuite sau premium? Care a fost experienta ta in ceea ce priveste alegerea telemei WordPress.
Desigur, noi îți suntem alături cu soluții complete pentru crearea de site-uri și magazine online WordPress. Doar spune-ne mai multe despre proiectul tău pentru a vedea ce soluții ți se potrivesc cel mai bine. Ne găsești ușor, folosind pagina de contact.
Cu drag,
Ninel