Notă: articolul, publicat inițial în 31.08.2015, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!
Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat puțin din 2015, de când am scris prima dată acest articol, încă există numeroase mesaje prin care clienții ne spun despre problemele de natură tehnică pe care le întâmpină cu site-urile WordPress. În continuare sunt site-uri virusate zilnic, site-uri care ajung să fie penalizate de algoritmii Google. Desigur, o mare parte dintre recomandările din acest articol sunt încă valabile.
De aceea, înainte de a face orice altceva, începe prin a instala un cerificat SSL pe site-ul tău.
Primesc in fiecare zi pe email mesaje de genul:
- „site-ul meu nu mai poate fi accesat” sau cand intru pe site primesc eroarea de mai jos” si este atasata eroarea.
- Google a blocat site-ul, si apare un mesaj de avertizare iar clientilor le este teama sa mai intre pe site.
Site WordPress virusat: soluții rapide
Soluții pentru protejarea site-ului WordPress
3. cand alegi tema, chiar daca e gratuita, descarc-o dupa ce ai studiat un pic popularitatea ei si ceva pareri despre ea. Sau poti lua teme de pe site-uri serioase gen themeforest.net, woothemes.com, wordpress.org. Pentru temele cumparate, dezvoltatorii lor creeaza modificari si asa update-aza tema rezolvand anumite vulnerabilitati descoperite in codurile temei.
4. cand instalezi plugin-uri alege maxim 10 care sa te ajute, si doar dupa ce ai verificat ca sunt cu autoritate. Te uiti cand s-a facut ultimul update, daca el are update din 2012, 2013 sau chiar 2014 inseamna ca pluginul a fost lasat de izbeliste si ca nu s-a mai ocupat nimeni de el. Asta insemna ca este o bresa prin care site-ul se poate virusa foarte usor.
5. neapart sa fie instalat un antivirus pe calculatorul de pe care se lucreaza. Fisierele sa fie scanate regulat astfel incat sa nu urcam poze, videouri cu virusi. Eu de exemplu folosesc Windows Defender. Este gratuit si are o optiune de scanare cu programare. Poti sa-l programezi sa scaneze seara sau in week-end, atunci cand nu folosesti calculatorul.
6. iti poti verifica site-ul si scanandu-l aici, in mod gratuit. Introduci linkul site-ului tau, asa cum apare in browser ( de exemplu: http://www.servhost.ro ) si ii dai scan.
Acum daca te gasesti in aceasta situatie sa nu poti utiliza site-ul, primul pas este sa il devirusezi apeland la un programator sau o persoana ce are cunostinte in domeniu. Poti apela si la serviciile noastre, devirusarea este un serviciu platit in functie de timpul petrecut pentru curatarea site-ului. Doar contactează-ne și spune-ne mai multe despre problema ta.