Cum obții finanțare pentru o afacere

finantare afacere

Sumarizare articol

Notăarticolul, publicat inițial în 27.02.2018, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Dacă în articolele precedente am dezbătut câteva motive pentru care să-ți începi o afacere pe cont propriu, respectiv care sunt trăsăturile care conturează profilul unui antreprenor cu șanse mari de reușită, de data aceasta ne vom concentra atenția pe aspectul financiar. După cum bine știi, degeaba ai o idee strălucită și un plan de business gândit până la cel mai mic detaliu, dacă din punct de vedere financiar nu ai resursele necesare pentru a investi și a-ți consolida afacerea.

Ce ai nevoie pentru a-ți deschide o afacere? Am dezbătut subiectul într-un articol separat.

Foarte mulți antreprenori la început de drum se lovesc de acest aspect, însă există câteva resurse la care poți apela pentru a obține finanțare pentru o afacere în funcție de dimensiunea start-up-ului tău sau de suma de care ai nevoie pentru a începe. Iată doar câteva dintre acestea:

Finanțare afacere – ce opțiuni am la dispoziție?

#1 Crowdfunding sau finanțare participativă

Cu siguranță ai auzit de termenul de strângere de fonduri pentru diverse proiecte sau campanii sau de platforme de tipul Kickstarter. Însă, există și platforme acreditate, destinate antreprenorilor, unde îți poți pune proiectul de afacere pentru a primi donații de la persoane fizice sau juridice, atât în România, cât și în străinătate. Dacă vrei să-ți deschizi afacerea pe teritoriul românesc, poți apela la platforme precum multifinantare.ro sau sprijina.ro.

#2 Credit bancar

O altă opțiune la care poți apela pentru a-ți pune afacerea pe picioare este un credit bancar. Există multe instituții bancare în România care oferă credite dedicate afacerilor la început de drum, însă această variantă are și o serie de riscuri – trebuie să îndeplinești anumite condiții și este posibil ca în primii ani să nu ai profit pentru a plăti împrumutul.

Descoperă lucrurile handmade care se vând bine și cu care poți începe propria afacere chiar și pe timp de pandemie.

#3 Business-angels

Aceștia sunt o serie de indivizi cu potențial financiar mare care oferă capital firmelor aflate la început de drum, cu condiția de a deveni și ei acționari în compania ce urmează a fi lansată. De regulă, un business angel este cel care asigură finanțarea de început, necesară oricărei afaceri. Mulți astfel de business angels sunt la rândul lor antreprenori de succes care doresc să ofere sfaturi, expertiză și sprijin financiar tinerilor întreprinzători cu o idee de business promițătoare.

#4 Fonduri europene nerambursabile

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, antreprenorilor le-a fost pusă la dispoziție o nouă sursă de finanțare – fondurile europene. Există mai multe programe pe care le poți accesa iar în funcție de mărimea afacerii tale, suma pe care o poți solicita variază. Însă, există și un dezavantaj al acestei variante – birocrația este mare și trebuie să îndeplinești anumite condiții.

#5 Programe guvernamentale

O altă posibilitate de a obține finanțare pentru afacerea ta este prin intermediul programelor guvernamentale. Cel mai popular dintre acestea este Start-Up Nation. Acest program se remarcă prin faptul că oferă un buget de pornire destul de mare, circa 44 000 euro, astfel că a atras un număr mare de antreprenori iar multe afaceri de succes au început grație acestei inițiative.

Citește și despre cele mai importante idei de afaceri care aduc bani pe timp de criză.

#6 Finanțare mixtă

finantare mixta

Finanțarea mixtă presupune atât capital propriu (economii, ajutor financiar din partea prietenilor sau familiei), cât și capital provenit din surse externe, cum sunt împrumuturile bancare. Poți alege o astfel de strategie mixtă dacă vrei să ai parte de o securitate mai mare pe termen lung, sau dacă ai o idee de afaceri care necesită mai multe tipuri de fonduri.

Indiferent de tipul de finanțare pe care o alegi, va fi nevoie să ai un plan de afaceri bine pus la punct și o strategie eficientă pentru a putea reuși pe termen lung. Odată ce ai un buget, trebuie să investești în cunoștință de cauză și să iei decizii bune de management pentru a-ți crește și consolida afacerea.

Nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ai la dispoziție foarte mulți bani la început – multe afaceri mici au fost dezvoltate cu puțini bani, urmând ca apoi să fie extinse după constituirea unei baze de clienți și a unui cashflow stabil. Noi ți-am oferit doar un punct de plecare pentru ca tu să-ți cunoști opțiunile. Mult succes!

Nu uita, o afacere are nevoie și de deschidere în mediul online. Așa că, atunci când calculezi bugetele necesare, menționează și costurile cu site-ul și cu promovarea online. Nu sunt costuri ridicate, însă pot fi bugete alocate lunar – pentru o strategie eficientă în mediul online ai nevoie și de servicii de mentenanță lunară.

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.