10 idei de afaceri online pe care le poți dezvolta foarte ușor

idei de afaceri online

Sumarizare articol

Notăarticolul, publicat inițial în 09.10.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!

Ai mai multe idei de afaceri online și nu știi pe care să o alegi? Cochetezi cu ideea de a pune bazele unei afaceri online dar nu știi cum să alegi domeniul potrivit de activitate? Acestea sunt întrebările pe care le are orice antreprenor la început de drum.

Pentru că vrem să te ajutăm să găsești inspirație mai ușor și să iei deciziile potrivite, noi ți-am pregătit o listă de 10 idei de afaceri online pe care le poți dezvolta ușor.

De ce am nevoie pentru a dezvolta idei de afaceri online?

Probabil că atunci când te gândești la începerea unei afaceri, vizualizezi un spațiu de birouri și te gândești deja la costuri semnificative pentru închiriere și administrare. Află că, datorită tehnologiei de care dispunem, poți începe foarte ușor afaceri și din confortul propriei case, folosind doar internetul.

Ceea ce înseamnă că poți începe o afacere de acasă fără a avea un buget dedicat în acest scop.

Dacă vei dori să-ți deschizi și un sediu, vei putea face asta pe viitor, dar astăzi tehnologia îți permite să sari peste acest pas și să te bucuri de toate avantajele mediului online.

Înainte de a trece la enumerarea câtorva idei de afaceri online, după cum am promis, dorim să facem mai întâi o precizare destul de importantă. Indiferent de specificul afacerii tale online, ai nevoie de mult timp și dedicare, mai ales în stadiul de început, pentru a-ți atinge toate obiectivele, a te poziționa pe piață și a atrage potențiali clienți.

Nu există o rețetă simplă care îți va garanta rezultate, dar munca și perseverența te pot ajuta cu siguranță. Dacă le ai pe acestea două, următoarele 10 idei de afaceri online te-ar putea interesa.

#1 Oferă consultanță SEO

Dacă te pricepi la motoarele de căutare și știi să folosești Google Analytics, poți începe o afacere online în domeniul consultanței SEO. Important de știut este că ai nevoie de pregătire, trebuie să fii specialist pentru a putea oferi consultanță în acest domeniu.

Având în vedere faptul că accentul pe conținut crește din ce în ce mai mult iar managerii de companii încep să înțeleagă importanța vizibilității în mediul online, ei apelează din ce în ce mai mult la specialiști SEO pentru a le transforma website-urile și a le arăta cum să interpreteze datele și să folosească anumite cuvinte cheie.

Nu uita, pentru a oferi servicii relevante trebuie să cunoști foarte bine tool-uri precum Search Console sau Keyword Planner și să stăpânești concepte precum profil de buyer persona sau intenții de cumpărare.

#2 Creează-ți un blog

Blogging

Orice persoană își poate crea în ziua de azi un blog rapid și ușor. Exemplele de oameni de  succes care au început ca bloggeri, iar ulterior au pornit afaceri online de succes nu sunt nici ele puține.

Majoritatea oamenilor au un blog, dar acesta poate deveni și o idee de afacere online din care poți obține un venit satisfăcător. Îți recomandăm să-ți alegi o nișă (parenting, fashion, shopping, vacanțe), să scrii constant și să ai răbdare. Trebuie să investești timp și efort într-un blog, dar dacă te ții de treabă, vei obține și rezultate.

Citește ghidul nostru despre cum construiești un blog WordPress.

#3 Scrie conținut pentru alte afaceri

Nevoia de conținut a început să crească pe internet, așadar, dacă ești pasionat de scris, îți poți oferi serviciile și pune bazele unei afaceri online în domeniul editării de conținut. De la scrierea de articole, descrieri de produs sau comunicate de presă, există o piață în plină dezvoltare pe care poți activa, ai nevoie doar de timp, pasiune și răbdare.

#4 Video blogging

În ultimii ani, industria de video blogging a crescut exponențial iar cererea pentru conținut video de calitate este și ea din ce în ce mai mare. YouTube oferă cea mai mare platformă pentru videoblogging – poți începe prin crearea și distribuirea de conținut video pe un subiect care te interesează.

Dacă postezi informații de calitate, te vei face remarcat și vei putea crește încet încet o audiență. Partea cea mai bună este că YouTube te poate ajuta să transformi această pasiune într-o idee de afacere online. Poți face bani din conținutul tău prin plasarea de reclame, atragerea de sponsori etc.

Vezi și cum crești vânzările online prin conținut video de calitate.

#5 Fii fotograf independent și vinde-ți pozele pe site-urile de fotografii gratuite

Ești pasionat de fotografie? Noi îți propunem o nișă interesantă la care poate nu te-ai gândit până acum. Site-urile de fotografii gratuite sunt foarte căutate de majoritatea oamenilor care scriu conținut, de afaceri sau ONG-uri. Aceste resurse foto gratuite sunt valoroase, mai ales în cazul în care nu poți folosi poze protejate de dreptul de autor.

De ce nu ai fi tu cel care furnizează acele poze? Poți construi un portofoliu online și vinde fotografiile pe diverse site-uri cu fotografii de stoc.

Cererea există iar companiile vor plăti cu siguranță, mai ales dacă serviciile sunt de calitate. Câteva astfel de site-uri sunt  istockphoto.com si bigstockphoto.com.

#6 Oferă cursuri online

Fie că ne referim la cursuri specializate (WordPress, copywriting, programare) sau la cursuri de chitară, dans sau pian, există o cerere online pentru profesioniști în toate domeniile, dispuși să-i învețe și pe alții.

Ești bun pe o anumită nișă? Poți începe de acolo, poți deveni specialist într-un domeniu iar apoi vei fi capabil să-i înveți cu ușurință și pe alții. Vor exista cu siguranță mulți oameni care au nevoie de sfaturile tale iar dacă îți creezi o platformă online puternică, vei putea obține și un venit satisfăcător, atât timp cât dedici timp și efort în acest sens.

#7 Business coaching

Dacă ai experiență în mediul de business, studii în domeniul coaching-ului și deții cunoștintele necesare, o idee de afacere online profitabilă pentru tine ar fi crearea unui serviciu de coaching pentru tinerii antreprenori. Poți folosi experiența și talentul tău pentru a-i ajuta pe clienții aflați la început de drum, mai ales dat fiind faptul că numărul lor crește de la an la an. Tot mai mulți oameni vor să-și deschidă propria afacere iar sfaturile tale vor fi la mare căutare.

#8 Web Design

Dacă ești specialist în web design și îți place să creezi site-uri de prezentare sau magazine online, poți să-ți deschizi propria afacere online în acest domeniu. Tot mai multe persoane fizice, dar și juridice, au nevoie de site-uri de prezentare făcute de la zero sau de actualizarea celor vechi, astfel că mereu va exista o cerere pe acest segment de piață.

Dacă îți place ceea ce faci și ești dispus să investești timp și resurse pe termen lung, vei avea parte și de rezultate.

#9 Consultanță în social media
consultanta social media

Companiile mari angajează frecvent o agenție specializată în social media, dar companiile mici de regulă se ocupă singure de partea de social media marketing. Pentru că managerii se simt de foarte multe ori copleșiți de restul responsabilităților și nu au timp să se ocupe cum trebuie de activitatea în social media, tu le poți oferi consultanță. Odată ce ți-ai construit o reputație, poți începe o afacere online care oferă consultanță în social media.

Majoritatea companiilor încearcă să fie prezente pe cât mai multe rețele de socializare. Serviciile tale le pot ajuta să creeze și să implementeze cele mai bune strategii de comunicare pentru publicul lor țintă iar, odată cu creșterea numărului lor de abonați va crește și prestigiul propriei tale afaceri.

Vrei să afli cum poți să folosești rețelele sociale în avantajul tău? Află multe detalii din articolul „Cum să aduci mai mult trafic din social media pe site-ul tău!”

#10 Oferă suport tehnic de la distanță

Majoritatea afacerilor mici nu au fondurile necesare pentru a angaja un specialist IT în regim full time, așa că de regulă apelează la un prieten sau membru al familiei pentru a rezolva problemele urgente.

Dacă te pricepi la calculatoare și rețele de calculatoare, poți oferi un serviciu online de asistență tehnică pentru ca aceste firme să apeleze mai degrabă la tine pe viitor. Poți să-i ajuți de la distanță folosind telefonul sau Skpe-ul și nu ai nevoie de un sediu neapărat.

Acestea sunt doar câteva idei de afaceri online pe care poți implementa ușor și cu costuri minime.

Dacă plănuiești să-ți construiești o audiență  și să obții un venit satisfăcător de la distanță, chiar dacă beneficiezi sau nu și de un sediu sau de o afacere offline, sper că ideile din acest articol ți-au fost utile.

Spor la implementat!

Dăm startul afacerii tale online?

Despre Ninel Decu

Sunt tatăl a doi copii, autor de cursuri online, mentor, iar împreună cu soția mea am fondat în 2008 compania SERVHOST. În 2023 am depășit bariera de 1000 de clienți activi, în cadrul companiei SERVHOST. Sunt autorul a două cursuri online: ”Primii pași în WordPress” și “Cum să creezi un Funnel de Vânzare de la 0”. Ambele mi-au generat vânzări de câteva mii de EURO.