Notă: articolul, publicat inițial în 13.06.2017, este revizuit periodic și actualizat pentru ca tu să te bucuri de informații relevante și de actualitate. Nu uita, ne poți oricând împărtăși din propria ta experiență folosind secțiunea comentariilor din finalul articolului. Spor la citit!
O vorbă veche spune că nimic nu-i chiar gratis pe lumea asta, iar lucrul acesta este valabil inclusiv când vine vorba de a-ţi crea un site „cu 0 costuri” pe WordPress. Cum aşa? În cele ce urmează vei înţelege perfect despre ceea ce vorbesc, atunci când vine vorba de pretul unui site WordPress.
Aşadar, oriunde te uiţi, oriunde citeşti, vei vedea scris cu litere de-o şchioapă că pe WordPress îţi poţi crea un site gratuit. Adevărat! Asta însă dacă te interesează doar opţiunile de bază ale platformei şi n-ai nicio problemă să ai o adresă precum www.siteulmeu.wordpress.com.
Cu alte cuvinte, e gratuit atât timp cât dorești un jurnal personal destinat unui număr foarte mic de cititori. Dar, cel mai probabil tu nu intri în categoria aceasta, pentru că succesul, în online sau offline, nu e nici pe departe gratuit.
Și, dacă tot vorbim de costuri pentru site-uri, vezi care este prețul unui magazin online WordPress.
Să vedem deci care este, de fapt, pretul unui site WordPress, cu toate costurile sale ascunse sau mai puţin ascunse.
Important de menţionat, înainte de a începe, este faptul că acest cost total diferă semnificativ de preţul achiziţiei site-ului tău WordPress. De ce? Pentru că un site nu presupune doar achiziţie, ci şi mentenanţă. În plus, sunt şi anumite costuri care deseori sunt trecute cu vederea şi despre care îţi voi vorbi pe larg.
Nu uita un lucru: de multe ori costul reflectă și calitatea. Pe scurt, dacă alegi crearea unui site ieftin trebuie să conștientizezi și riscurile existente. Am vorbit mai multe despre riscurile unui site ieftin într-un articol separat; cu siguranță vei găsi informații utile dacă ești la început de drum cu afacerea ta online.
Cum calculăm pretul unui site WordPress
Domeniul
Pretul unui site WordPress include achiziţia unui domeniu, propria ta marcă înregistrată online. Se poate face odată cu achiziţia hostingului, fiind inclus în pachetele oferite de ServHost. Aceasta ar putea fi cea mai la îndemână opţiune pentru tine.
Altfel, costul s-ar ridica undeva la 10-20 euro/an.
Disponibilitatea numelui de domeniu poate fi verificată pe homepage-ul ServHost.
Hostingul
Prin achiziţia unui serviciu de web hosting îţi asiguri, practic, spaţiul fizic necear pe un server pentru ca site-ul tău să poată rula online.
Pachetele de găzduire web ServHost conţin însă mai mult de atât. Beneficiezi şi de certificat SSL gratuit, backup, trafic nelimitat, stocare de până la 100 GB, număr nelimitat de adrese email, posibilitatea de a găzdui mai multe domenii sau suport asigurat pe email. Şi, mai adaugă la acestea, grija unor specialişti în web hosting pentru ca site-ul ruleze în cele mai bune condiţii.
La preţul site-ului tău WordPress adaugă, aşadar, o sumă modică care pleacă de la 2,75 euro/lună, în funcţie de nevoile tale.
Tema premium
Spuneam într-un articol despre alegerea unei teme WordPress că nu este recomandat să alegi temele gratuite, mai ales dacă vrei un site „profi”. Succesul tău online ţine mult şi de tema pe care o alegi, aşa că nu te zgârcii şi achiziționează una care să îndeplinească toate cerințele specifice proiectului tău.
Ai o varietate de template-uri dintre care să alegi, iar costurile care se adaugă la preţul site-ului tău WordPress pornesc de la 10 euro şi pot depăşi 100 euro pentru temele complexe, cu multiple opţiuni.
Dacă totuși ai un buget limitat, există și teme gratuite pe care merită să le testezi. Am făcut o listă cu cele mai populare teme WOrdPress gratuite pe care poți oricând să le încerci.
Plugin-uri premium
Pentru tot ce nu are site-ul tău în varianta basic, există plugin-uri. Vei putea alege şi unele gratuite, însă, ca tot ce e bun pe lume, cele care sunt cu adevărat grozave costă.
De ce ai nevoie de plugin-uri premium? Ca să fii sigur că site-ul tău funcţionează ireproşabil, să fie îndrăgit de Google, păzit de atacuri cibernetice şi să facă eficientă strategia ta de marketing.
Cât te costă? Între 10 euro şi 200 euro fiecare. Ţine cont că există şi plugin-uri pentru care se plăteşte licenţă lunar sau anual.
Pentru majoritatea modulelor există însă și posibilitatea de a alege varianta gratuită. Are mai puține opțiuni disponibile, însă dacă ești la început de drum, varianta free îți va fi suficientă. Exemple poți să vezi în articolele în care am vorbit în detaliu despre YoastSeo sau Contact Form 7.
Cât despre plugin-urile gratuite, am scris un articol special pe această temă:
Dezvoltarea
În caz că vrei un site custom, adică perfect adaptat nevoilor şi obiectivelor tale, atunci ia în calcul la preţul site-ului WordPress şi costurile aferente dezvoltării.
Un programator şi un designer web care să îţi îndeplinescă dorinţele în materie de aspect şi funcţionalităţi te vor costa între 500 – 10000 euro, sumele fiind încă şi mai mari dacă vorbim despre dezvoltarea unui magazin online. De asemenea, dacă îţi doreşti o aplicaţie web, fii pregătit să investeşti cel puțin 5.000 euro din start.
Din acest punct de vedere putem vorbi deja despre servicii de web design. O agenție te poate ajuta să ai prețuri avantajoase în special dacă alegi pachete complete. De exemplu, noi, la ServHost, asigurăm pachete cu bugete accesibile și avantajoase pentru clienții care aleg atât servicii de hosting cât și servicii de dezvoltare și mentenanță web și SEO pentru WordPress.
Mentenanţă
Ai reuşit să îţi creezi site-ul WordPress? Felicitări! Cu toate acestea, investiţia ta nu se încheie aici. După ce l-ai lansat online, ai nevoie de mentenanţă, care vine şi ea cu investiția ei. Vei avea nevoie, de exemplu, de servicii de backup şi securitate, upgrade-uri, update-uri atât la nivel tehnic cât și de conținut.
Dacă nu vrei să îti baţi tu capul cu toate acestea, poţi externaliza complet serviciile de mentenanţă, adăugând, desigur, o nouă cifră la preţul site-ului tău WordPress. Această cifră pornește de la 5 euro pe lună și poate ajunge și la câteva sute de euro, în funcție de complexitatea proiectului tău online.
Procesul de mentenanță va presupune și folosirea/interpretarea rapoartelor Google Analytics și Search Console. Aceste servicii Google oferă date importante despre traficul pe site, indexarea organică și eventualele erori de indexare care pot atrage penalizări Google.
Marketing
Şi, după ce ai făcut toate acestea, ca investiţia ta să genereze ROI, nu se poate fără promovare. Chiar dacă este mai ieftină decât varianta offline, promovarea online trebuie inclusă în preţul site-ului tău WordPress.
Aici, bugetele ţi le stabileşti în funcţie de nevoi şi disponibilităţile financiare. Între toate şi momentan, Facebook Ads și email marketing-ul, rămân însă cele mai accesibile reclame la care poţi apela.
Cât despre email marketing, pentru o bază de date de la 2000 de contacte în sus, investiția ta într-un instrument special dedicat pornește de la 12 euro și crește odată cu numărul de contacte din baza ta de date.
Vezi cum alegi instrumentul de marketing potrivit pentru site-ul tău WordPress.
Şi acum, să tragem linie!
Pretul unui site WordPress, varianta nepretenţioasă, porneşte de la 180 euro (sumă achitată o singură dată, la început). Carevasăzică, nu-i deloc gratis. Dar e mult?
Încearcă să deschizi un magazin fizic în loc de unul online, şi vei simţi din plin diferenţa. Online-ul este, fără doar şi poate, un mediu puţin costisitor şi mai eficient de promovare.
Sfatul meu: nu îţi pune mâinile în cap pentru că nu ţi le permiţi pe toate de la bun început. Începe cu lucruri mici şi adaugă extensii şi servicii pe măsură ce afacerea ta online creşte.
Și dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita și contactează-ne. Ne spui mai multe despre proiectul tău și noi îți explicăm toate etapele prin care trebuie să treci.
Mult succes!
Cu drag,
Ninel